Hő-és füstelvezető rendszer (HFR)

A hő- és füstelvezető rendszer (HFR) feladata, egy esetleges épülettűz során keletkező égéstermékek (gázok, aerosolok, apró füstrészecskék) valamint egy adott térrészben akkumulálódó hő, gyors és hatékony elvezetése. Szakértő kollégáink vállalják a teljeskörű tervezést, kiépítést és karbantartást, gyors határidővel! 

A HFR jelentése

A HFR kifejezés a “Hő- és Füstelvezető Rendszer” mozaikszója. Ez egy olyan biztonsági rendszer, amely tervezett módon kezeli és vezeti el a tűz okozta hőt és füstöt egy épületből. Az ilyen rendszerek célja az, hogy minimalizálják a füst és hő hatásait egy tűz esetén, biztosítva ezzel az épületben tartózkodók biztonságát és a károk minimalizálását.

HFR – miért van rá szükség?

 • A hő- és füstelvezetés elsődleges funkciója egy-egy épület esetében, az ún. menekülési utak védelme, illetve azok biztosítása. Ezáltal a menekítési útvonalak füstmentesek maradnak a menekítés teljes tervezett idejére nézve.
 • A másodlagos funkciója az épület szerkezeteire ható tűzterhelés csökkentése, ami egyrészt az épület stabilitását biztosítja, másrészt az oltási munka során beavatkozó tűzoltó állomány hosszabb távú menekítési és oltási munkáját segíti, biztosítja.
 • Következésképpen a hő- és füstelvezető rendszerek hatékonyan járulnak hozzá elsősorban az emberek, másodsorban a vagyontárgyak védelméhez.

HŐ- ÉS FÜSTELVEZETŐ RENDSZER TELEPÍTÉS A SMARTME-TŐL

Teljeskörű hő- és füstelvezető rendszer telepítés

Csapatunk, a természetes hő- és füstelvezető rendszer (HFR) tervezési feladataitól kezdve, egészen a kulcsrakész átadásig minden terhet levesz az Ön válláról. Minden projektünk esetében az innovatív megoldásokra törekszünk, miközben rugalmasan igazodunk ügyfeleink egyéni igényeihez. Mérnökeink szoros együttműködésben dolgoznak rutinos telepítő szakembereinkkel, így a munka teljes egyetértésben és dinamikusan zajlik a legelejétől a legvégéig.

HFR rendszer kiépítése tapasztalt szakemberekkel

Tekintélyes tapasztalattal rendelkezünk biztonságtechnikai és tűzjelző rendszerek tervezésében és kiépítésében. Hosszú távú koncepciónk része, hogy minőségi, prémium szolgáltatást nyújtsunk partnereink számára.

24 órás hő- és füstelvezető rendszer helpdesk

A SMARTme a munka végeztével sem hagyja magára ügyfeleit. Ha hibát észlel a rendszer működésében, csak lépjen kapcsolatba velünk a nap 24 órájában elérhető telefonszámunkon! Szakképzett munkatársaink SMARTme helpdesk szolgáltatásunk keretében az év minden napján várják az esetleges hibabejelentéseket, hogy minél gyorsabban segíthessenek szerződött partnereinknek.

Teljeskörű vagyonvédelmi rendszer szolgáltatások

Amennyiben Önnek nemcsak füst- és hőelvezető rendszer telepítésére lenne igénye, hanem komplett vagyonvédelmi megoldásra van szüksége, akkor is bizalommal fordulhat hozzánk. Szolgáltatásunk keretében vállaljuk többek között tűzjelző rendszerek kiépítését, CCTV rendszerek tervezését és telepítését. Beléptető- és munkaidő nyilvántartó rendszerek kiépítését, hőkamerás rendszerek telepítését és riasztórendszerek megtervezését és kiépítését is. Természetesen legyen szó bármelyik projektről, minden esetben garanciát vállalunk az általunk végzett munkára.

A hő-és füstelvezető rendszer (HFR) előnyei

 • A menekülőutak mentesítése a füsttől, így az emberek gyorsabban el tudják hagyni az épületet.

 • Hozzájárul a hatékony tűzoltáshoz.

 • Időt biztosít a mentőszolgálatnak az épület kiürítéséhez, továbbá segíti a tűzfészkek azonosítását.

 • Megakadályozza vagy lassítja a tűz terjedését a szomszédos épületekre.

 • Szignifikánsan csökkenti a tűz okozta károkat, és a másodlagos károkat.

 • Elvezeti a füstöt és más égési gázokat.

 • Füstmentes területeket alakít ki az épületen belül.


Kétféle füstelvezető rendszert különböztetünk meg

A hő- és füstelvezetésnek két alapvető módját különböztetjük meg, úgy mint, gravitációs hő- és füstelvezetés, valamint a gépi (kényszeráramoltatott) hő- és füstelvezetés.

A gravitációs hő- és füstelvezetés esetében, egy épület homlokzatán, adott nagyságú felületek nyitásával – kihasználva a fizikai azon törvényszerűségét, hogy a meleg levegő mindig felfelé száll – egy un. „kéményhatást” hozunk létre az adott térrészen belül, ami segítségével egy természetes légáramlás jön létre, ami a hő- és füst elvezetését – adott kereteken belül! – biztosítja.

Hő- és füstelvezető rendszer telepítéséhez szükséges szakértelem

Kérjük, legyen tekintettel arra, hogy a hő- és füstelvezető rendszerek, jogszabály szerinti, évente kötelező rendszerkarbantartása, csak szakképzett – tűzvédelmi szakvizsgával rendelkező* – személy által elfogadott és biztosított. Az életvédelmi rendszerként is funkcionáló hő- és füstelvezető rendszerek megfelelő működőképessége, csak így lehet garantált. (Ipari területek esetében – ahol a környezeti terhelés jelentősebb pl. kifejezetten poros üzemi területeken – rövidebb időközönkénti karbantartási, ellenőrzési ciklusok javasoltak).

(*A tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól szóló 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet szerint, a beépített hő- és füstelvezető rendszerek telepítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők, a tevékenységüket csak érvényes tűzvédelmi szakvizsgával végezhetik.
Továbbá, tűzvédelmi szakvizsgával kell rendelkeznie annak a személynek is, aki a tevékenységet végzők munkáját közvetlenül irányítja.)

Cégünk szakemberei rendelkeznek a megfelelő jogosultsággal! Forduljon hozzánk bizalommal!

Bízza profi csapatra a hő- és füstelvezető rendszer kiépítését: kérjen tőlünk egyedi ajánlatot!

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Telefonszám (kötelező)

  Cégnév (kötelező)

  Üzenet

  Email másolatának küldése saját részre