Okosotthon

Okos otthon vezeték nélkül

 

Ismét rólunk ír a sajtó. Az Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetségének Lapja az Elektro Installateur közölt cikket a FIBARO okos otthon vezeték nélküli rendszeréről. Mai bejegyzésünkben a cikk rövid kivonata olvasható.

Az elmúlt pár év során jelentős technológia fejlődés zajlott le, ami alaposan megváltoztatta a piaci trendeket, és nem utolsósorban magát a célpiacot is. A korábban sokmilliós beruházást igénylő rendszer mára már a töredékébe kerül, így sokak számára elérhetővé válik.

A vezetékek elhagyásával csökkenek a telepítés költségei. A vezeték nélküli rendszerek meglévő családi házakba, lakásokba is – felfordulás nélkül – könnyedén telepíthetőek, hiszen nem kell a falakat utólag kivésni, kibontani, áttörni stb.

A FIBARO-rendszer a fejlett intelligens otthon megoldások egyike. Az eszközök által használt Z-Wave szabványnak megfelelő kommunikációs technológia segítségével az épület eredeti infrastruktúrájának megbolygatása nélkül automatizálható, ellenőrizhető, vezérelhető, szabályozható, valamint távolról ellenőrizhető szinte az összes elektromos eszköz működése.

A Z-Wave egy adott rádiófrekvencián működő, zárt rendszerű kommunikációs protokoll, amelyet kifejezetten az otthoni automatizálás területére fejlesztettek ki. A rendszer különböző érzékelőkből, valamint vezérlő modulokból és kiegészítőkből lépül fel, amelyeket a központi egység fog össze, felügyel és irányít. A központi egység letisztult, felhasználóbarát grafikus felületen keresztül programozható, ellenőrizhető, vezérelhető az okos otthon, és akár mobiltelefonon, akár tablet, laptop, vagy asztali számítógép segítségével távolról is elérhető.

Forrás: Elektro Installateur

Az eredeti cikk elolvasható: Elektro Installateur, 2016/5. 36. old.