Megfelelő vajon a társasházak tűzbiztonsága?

Számos olyan tűzesettel találkozunk nap mint nap akár személyesen vagy a hírekben, amelyek a megfelelő odafigyeléssel és felelősségteljes gondolkodással, felkészültséggel elkerülhető lett volna.

Az elkerülhető, tűzzel összefüggő tragédiák részben az épületek nem megfelelő tűzbiztonsági tervezésének, valamint a rossz hő- és füstelvezetésének tudhatók be.

Számos olyan társasházzal találkozhatunk országszerte, amelyet megépítettek évtizedekkel ezelőtt, ugyan karbantartották, akár szigetelést és modern nyílászárókat is kapott, de a tűzvédelem és a szellőztetés a közös terekben még mindig nem képes teljeskörűen ellátni egy veszélyhelyzet esetén a feladatukat, ezzel is rizikóztatva az ott lakók életét és vagyonát.

Tűzbiztonsági szempontok egy társasházban

Az épület biztonsága érdekében a hő- és füstelvezetéssel épp olyan komolyan kell számolni, mint bármely más kulcsfontosságú elemmel az építkezés során. Olyan kialakításra van szükség, amely képes tűz esetén a keletkező füstöt és gázokat elvezetni az épületen belülről kifelé, ezzel elősegítve a menekülési útvonalak szabad használatát, a káros füstszennyezés mértékének csökkentését és a kiérkező tűzoltók munkáját. Az épület tulajdonságait figyelembe véve a megfelelő rendszert kell megtervezni és építeni.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

A füst- és hőelvezető rendszerek főbb típusai

Az épület funkciójától függetlenül, de az adottságait figyelembe véve a hő- és füstelvezető rendszer lehet természetes/gravitációs elven működő vagy elektromos motorokat indító. A gravitációs úton történő elvezetésre jellemző, hogy megfelelő pontokon helyeznek el a füst és gázok számára távozási pontokat, hogy a menekülési útvonalakat biztonsággal lehessen használni. Ilyen lehet például mennyezeten elhelyezett nyílás, ablak vagy a lépcsőházban található falnyitó, vagy akár az épület bejárati ajtaja, amelyek nyitásával rajtuk keresztül az emberek egészsége számára káros anyagok távozni tudnak és az épület számára is végzetes károkat megelőzhetik. A elektromos elszívó rendszerek ugyanazt a célt szolgálják, de olyan elektronikus levegőztető megoldással vannak ellátva, amelyek a tűzjelző rendszer jelzése hatására automatikusan indulnak, valamint vészhelyzet esetén manuálisan is működésbe hozhatók.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Hogyan válassza ki társasháza számára a megfelelő hő- és füstelvezető rendszert?

Veszély helyzetben nem mindig a tűz és a láng jelenti a fő gondot, mivel a füst, a hő és a felszálló gázok valójában több kárt és fizikai sérülést is okozhatnak. Ilyenkor a mennyezettől indulva lefelé telik meg az adott tér füsttel és hővel. A természetes elszívás módszerével kéményhatás érhető el, amikor a friss levegőt beengedő nyílások az alacsonyabb területeken és az elszívó nyílások pedig a magasabban helyezkednek el. Ez a belső és külső környezet hőmérséklet- és levegősűrűség-különbségeit használva hivatott kontrollálni a füst mozgásának irányát. Ez olyan lépcsőházakban, folyosókon vagy egyéb közös területeken megoldható, ahol az adott helyiség legalább egy fala érintkezik a kültéri levegővel, ahol megfelelő ehhez a környezet. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a társasházak hasznos területeinek minél nagyobb kihasználhatósága érdekében a folyosók, lépcsőházak, közös terek minden oldalról lakásokkal vannak körbevéve, nincs közvetlen kapcsolatban egyetlen fal sem a kültérrel. Ezen korlátok áthidalását teszi lehetővé az elektromos motorokkal történő elvezetés módszere.

Ha már meglévő rendszer felülvizsgálatát tervezi, vagy új társasház építését tervezi, ne feledkezzen meg a hő- és füstelvezetés fontosságáról. Bízza szakértőre!