Hogyan épül fel egy tűzjelző rendszer?

A tűzjelző rendszert arra tervezték, hogy vészhelyzet esetén riassza a helyben tartózkodókat, a személyzetet és akár a hatóságot is. Az irodaépületek, gyárak, raktárak és középületek alapvető rendszere, mindennapi rutin részét képezik, szinte természetes, hogy jelen van, ezért észre sem vesszük a rendszert, amíg vészhelyzet nem következik be. Ugyanis ekkor akár az Ön élete is lehet az, amit megment a megfelelő vészjelzés.

A jól működő tűzjelző rendszer vészhelyzet esetén aktiválódik, a riasztás megszólal, szirénák és akár fényjelzések figyelmeztetik a vészhelyzetre az épületben tartózkodókat, akik így megkezdhetik a terület elhagyását. Kézi jelző segítségével akár manuálisan is aktiválható a rendszer, így ha egy személy észleli a vészhelyzetet, nem kell várni a rendszerre.

Nézzük most meg, hogy hogyan is épül fel egy tűzjelző rendszer!

Tűzjelző vezérlőközpont

A tűzérzékelő rendszer „agya” a tűzjelző vezérlőközpont. Ez a központi elosztó ahova befut az összes érzékelés, valamint állapotjelzést biztosít a felhasználók számára. A befutó jelekből meghatározza, hogy tűzjelzésre van-e szükség, ha igen, azonosítja és jelzi a kezelő számára a tűz helyét. Egy átjelző vezérlésével értesíti a távfelügyeletet, vagy a hatóságok felé is képes jelzést leadni a tűzesetről. A rendszer meghibásodása esetén is jelzést ad a kezelő számára.

Az egység arra is beállítható, hogy riasztást szimuláljon egy rutin tűz- és evakuálási gyakorlatokhoz, így gyakoroltatható ez a folyamat is. Ezáltal a személyzet minden tagja felkészült lehet, tudni fogja, mit kell tenni valódi tűz esetén.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Különféle típusú tűzjelző érzékelők

Füstérzékelés fontossága, amely megelőzi a tűzkárt

A tűzjelző rendszer alapját az érzékelő eszközök alkotják, a kifinomult intelligens füstérzékelőktől az egyszerű kézi vezérlésű üvegtörőkig. A különféle típusok széles skálája létezik ahhoz, hogy a rendszert a megfelelő eszközökből tudja összeállítani.

Hőérzékelők

A hőérzékelők aktiválódhatnak fix hőmérsékletre. Ilyenkor az előre beállított hőmérséklet ha meghaladja a hőmérséklet, akkor riasztást indítanak el.  Aktiválódhat az érzékelő hőmérséklet változására, ilyenkor ennek változásnak sebessége alapján jeleznek. Létezik hőérzékelőből a hőmaximum és a hősebesség érzékelést kombináló típus is.

A hőérzékelők általában az elektromos biztosítékhoz hasonlóan működnek. Vagyis az érzékelőben lévő ötvözet hőérzékeny, ami egy bizonyos hőmérséklet elérésekor szilárd halmazállapotából folyadék állapotúvá alakul, ez pedig kiváltja a riasztást

Füstérzékelők

A füstérzékelőknek két alapvető típusa van a működési elve alapján.

A pontszerű optikai füstérzékelő a Tyndall-jelenségen alapszik. Az érzékelőnek van egy fényforrással ellátott kamrája és egy merőlegesen elhelyezett fotocella. Füst jelenléte hiányában a fénysugár úgy halad át a kamrán, hogy nem érinti a fotocellát. A füstnek a kamrába való bejutása a fénysugár szétszóródását eredményezi, így a fotocellára is visszaverődik. A fotocella a fényt elektromos árammá alakítja és indítja a riasztást.

A vonali füstérzékelőben a füst zavarja a fényforrás és a fotocella közötti fénysugarat. A fotocella méri a kapott fény mennyiségét, és ha az változik a riasztás indul. Az ilyen típusú füstérzékelő berendezések nagy területek védelmére használhatók, ha a fényforrás és a fotocella egymástól bizonyos távolságra van elhelyezve.

Lángérzékelők

Leginkább kültéri használatra alkalmas. A tűz lángja által keletkezett sugárzásokat érzékeli.

Multi szenzoros érzékelők

A többszenzoros érzékelők kombinálják több érzékelő tulajdonságait (például hőérzékelő és füstérzékelő, vagy hőérzékelő és szén-monoxid érzékelő), így a kialakuló tűz több jellemzőjét figyelik meg. A többszenzoros érzékelők korai figyelmeztetést biztosítanak már kialakuló tűz esetén is, és bizonyos körülmények között jelentősen csökkentheti a nem kívánt téves riasztások számát.

Kézi jelzésadók

A kézi jelzésadónak találkozhat üvegtöréses és műanyag lapos változatával is. Ezek a jelzésadók alkalmasak arra, hogy emberi beavatkozással történjen meg a tűzjelzés. Egy személy a tűz észlelésekor azonnal, akár a rendszer eszközeinél is hamarabb jelezheti a központ felé a tűz jelenlétét.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Hang és fényjelző eszközök

Ezek az eszközök fogják figyelmeztetni az ott tartózkodókat a tűz jelenlétére, így ezen jelzések észlelésekor azonnal meg lehet kezdeni az evakuálást. A szirénák szolgálnak a hanggal történő figyelmeztetésre, de lehet olyan körülmény, hogy kiegészítő fényjelzőre is szükség van például ha munkavégzés során amúgy is nagy az alapzaj.

Be- kimeneti modulok

A bemeneti modulokra lehet olyan jeleket beemelni a tűzjelző rendszer felé, amik nem az adott rendszer gyártójának termékei, de információkat kell kapni azokról a tűzjelző rendszernek. Ilyen lehet pl. jelzés a sprinkler rendszerről.

A kimeneti modulok pedig a egyéb eszközök számára adhatnak jelet a tűz esetén. pl. tűzgátló ajtó tartómágnesének elengedése, hogy az ajtó becsukódjon.

Ez csak egy rövid ismertető a tűzjelző rendszerek eszközeiről, ami még semmiképpen nem elég arra, hogy Ön egyedül tűzjelző rendszert telepítsen. Mi segítünk a megfelelően működő tűzjelző rendszer megtervezésében, kialakításában és telepítésében. Bízza ránk és szakértő kollégáinkra!