Első a biztonság: Tűzjelző rendszer kiépítése

A közintézmények, mint például iskolák, kórházak, vagy kormányhivatalok, számos embernek nyújtanak szolgáltatásokat és jelentős közösségi értéket képviselnek. A közintézményekben különösen kiemelt fontosságú a biztonság és a tűzvédelem, és a tűzjelző rendszerek olyan eszközök, amelyek hozzájárulnak a gyors és hatékony válaszhoz a tűzveszély esetén. Ebben a blogbejegyzésben részletesen bemutatjuk milyen főbb lépéseket kell elvégezni egy rendszer tervezésétől kezdve a telepítésen át a karbantartásig.

Tűzvédelmi tervezés

A tűzjelző rendszer telepítése előtt elengedhetetlen a megfelelő tűzvédelmi tervezés. Ez a folyamat magában foglalja az intézmény méretének, funkciójának és kialakításának figyelembe vételét, valamint a jogszabályok és előírások betartását. A tűzvédelmi tervező szakemberünkkel történő együttműködés során meghatározzuk a rendszer méretét és felépítését, valamint a szenzorok és jelzőberendezések típusát.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

A rendszer kiválasztása

A következő lépés a megfelelő tűzjelző rendszer kiválasztása. Ezt a lépést maga az engedéllyel rendelkező, felelős szaktervező végzi el, konzultálva az objektum üzemeltetőjével. Az intézmény méretétől és jellegétől függően lehet szükség egy vagy több tűzjelző zónára, szenzorokra, jelzőberendezésekre és vészjelzőkre. AZ üzemeltető adhat szempontokat, de a felelősség a tervezőé, tehát ő az, aki megadja, hogy milyen típusú és működési elvű és hány darab eszközt kell telepíteni.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Engedélyek és szabályozás

Amennyiben kötelezően előírt tűzjelző rendszerről van szó, úgy a telepítés megkezdéséig az összes szükséges engedélyt be kell szerezni a helyi hatóságoktól vagy tűzvédelmi szervezettől. Kötelező, hogy a rendszer megfeleljen a hatályos törvényeknek és előírásoknak.

Telepítés és kábelezés

A tűzjelző rendszer telepítésekor a szenzorokat és a jelzőberendezéseket a tervező által megadott és engedélyeztetett számban helyezzük el. A kábelezésnél a tervező és a kivitelező szakcégnek is figyelnie kell arra, hogy milnye kábel kerülhet behúzásra. Érzékelők esetén tűzjelző kábelt, hagyományos hangjelzők esetében tűzálló módon elvezetett tűzálló kábelt kell használni.

Programozás és beüzemelés

Miután a rendszert telepítettük, következik a programozás és a beüzemelés fázisa. A rendszer konfigurálása során beállítjuk a szenzorok nevét, helyét, érzékenységét, valamint többek között a vezérlések működését. Ezt követően a rendszert teszteljük, hogy megbizonyosodjunk a helyes működésről. A tesztelés során kötelező hangnyomás-mérés elvégzése is, mellyel igazolni lehet a szakhatóság felé, hogy az legalább előírás szerinti számú hangjelzők kerültek telepítésre.

Távfelügyelet

Ha nincsen a jogszabály szerint előírt állandó helyi felügyelete a tűzjelző központnak, akkor kötelező távfelügyeleti cég felé átjelzési szerződést megkötni. Ennek intézésében is tud cégünk segíteni/közreműködni.

Felhasználói képzés

A tűzjelző rendszer használói számára felhasználói képzést nyújtunk, hogy megismerjék a rendszer működését és hogyan kell megfelelően reagálni a tűzriasztásokra. Az oktatás során a végleges rendszerről készített megvalósulási tervet elhelyezünk a tűzjelző központ közvetlen közelébe. A terv jellemzően egy műanyag fali dobozba kerül.

Szakhatósági átadás

A kész, lepróbált, kioktatott rendszert át kell adni szakhatóság számára. Ennek a hivatalos procedúrának a megszervezése és teljes lebonyolítása is vállalkozó feladata.

Karbantartás és rendszerellenőrzés

A tűzjelző rendszert minimum félévente kötelező megfelelő engedélyekkel rendelkező szakcéggel karbantartatni és ellenőriztetni, hogy biztosítsák a folyamatos működést. Ez magában foglalja a szenzorok és jelzőberendezések időszakos tisztítását, valamint az akkumulátorok kapacitásmérését.

A tűzjelző rendszer telepítése tehát számos fontos nagy-, és rengetek apróbb lépést foglal magába. Forduljon hozzánk bizalommal és tervezzük meg közösen a biztonságos védelmet!