3 leggyakoribb tűzveszély – tűzbiztonság az oktatási intézményekben

Amikor vége egy iskolai évnek, kiürülnek az épületek, elcsendesednek a kollégiumok és kirobban a vakáció. Ha visszagondolunk arra, hogy mennyi és mennyi diák, tanár, szülő és más alkalmazottaknak adott helyet az elmúlt évben az iskola épülete, a kollégium szobái mennyi lakót fogadtak, megdöbbentő számot kaphatunk.

Az alábbiakban áttekintjük a 3 leggyakoribb tűzveszélyt az oktatási intézményekben, leginkább a hozzájuk tartozó kollégiumi épületekben, valamint azt is, hogy a megfelelő tűzvédelmi rendszer és tűzjelző rendszer, hogyan képes megelőzni vagy csökkenteni egy tűz okozta károkat és tragédia lehetőségét.

Elektromos berendezések

Nem hiába, hogy egyes oktatási intézmények megtiltják diákjaiknak, hogy elektromos készülékeket használjanak a kollégiumi szobákban. Legyen az egy egyszerű kenyérpirító, vasaló, vagy kávéfőző, minden elektromos készül nem megfelelő vagy nem felügyelt használata tűzveszélyt jelenthet az intézmény számára, amely akár súlyos következményekkel is járhat.

Egy másik elektromos berendezések okozta tűzveszély lehet az elektromos vezetékek túlterhelése, amikor számos olyan eszközt dug be az egyén egy hosszabbító segítségével, amivel túlterheli a vezetékeket, az áramköröket és az elektromos tüzet okozhat.

Nem várható el, hogy egy sok száz fős kollégium vagy egy dugig megtelt előadóteremben minden lakóra vagy diákra folyamatosan odafigyeljen valaki. Ezért a megfelelő tűzvédelmi és tűzjelző rendszer telepítése mellett érdemes felhívni a figyelmet ezekre a veszélyekre és rendszeresen emlékeztetni rá a diákokat.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Dohányzás

Füstérzékelés fontossága, amely megelőzi a tűzkárt

Az összes beltéren a dohányzás már évek óta szigorúan tilos. A legtöbb intézmény, ha teheti, kijelöli azt a helyet, ahol a dohányzás megengedett. Ugyanakkor a fiatalok számára 18 év alatt szigorúan tilos a dohányzás, de felnőttként sem ajánlott. Mégis vannak, akik figyelmen kívül hagyják ezeket a szabályokat és akár a kollégiumi szobájukban dohányoznak, mert lusták kimenni, vagy hideg van kint, vagy sötét van kint, vagy csak 18 évesek még nem múltak el, és nem akarnak lebukni vele.

Sajnos a benti dohányzás, akár kollégiumi szobában, akár bármilyen zárt térben történik, pusztító következményekkel járhat. Például azok a kollégiumi lakók, akik megszegik a szabályokat és dohányoznak a szobájukban, felelőtlenebbé válhatnak, esetleg elbóbiskolhatnak egy meggyújtott cigarettával, vagy óvatlanok lehetnek és a még égő cigarettacsikket a szemetesbe dobják, vagy félve, hogy rajtakapják közben a jegyzeteik között rejtik el, ami bizony nagy eséllyel tüzet okozhat. Ezzel nem csak saját egészségüket károsítják, hanem mások testi épségét is veszélybe sodorják.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Rendetlenség

Önmagában a rendetlenség még nem jelent közvetlen veszélyforrást, de az magától értetődik, hogy soha nem jelent jót. Főleg ha egy apró helyiségről beszélünk, ami tele van poszterekkel, plakátokkal, felesleges papírdarabokkal, egymásra dobált könyvekkel, füzetekkel, össze-vissza dobált ruhaneművel, nincs benne semmi rendszer, de a tűz nem válogat, ezekben a helyiségekben is felütheti fejét. Egy is zsúfolt kis helyen pedig nagyobb az esélye egy véletlen esetnek, hiszen rengeteg éghető anyag halmozódott fel, így a tűz megfékezése is könnyebben kicsúszhat a kezünk közül.

Természetesen nem tökéletes megoldás a teljes szigor és a hallgatók életének teljes kontroll alá vonása, de szabályozni érdemes, hogy a szobákban mennyi ilyen felesleges dolog halmozható fel, a falakra mennyi plakát, poszter, papír kerülhet, illetve egy bizonyos mértékű rend elvárható és betartását ellenőrizni érdemes. Például van olyan intézmény, amely szabályozza, hogy a falak 50%-át fedhetik be a lakók.

Amint látható, az elektromos készülékek, a dohányzás és a rendetlenség hozzájárulhat a kollégiumokban és diák szállásokon kialakuló tüzekhez. Nem hibába rendelkeznek ezek az intézmények házirenddel, amit be is kell tartani. Ám egy házirend nem elég ehhez, mert az emberek felelőtlensége és vakmerősége, néha nem ismer határokat. Főleg ha még igazán fiatal kollégistákról van szó, akik lehet nincsennek is még tudatában tetteiknek és azok következményeinek, akiknél még vagány dolgoz a szabály ellen menni, akiknél még közösségépítő tud lenni, ha nem tartják be az előírásokat, vagy akár lázadnak is ellene.

Ezért érdemes megfelelő tűzvédelmi és tűzjelző rendszert telepíteni, majd pedig rendszeresen karbantartani ilyen ingatlanokban. Így akár a legkisebb tűzesetről is időben értesülhet a rendszer telepítője, karbantartója, és adott esetben a tűzoltóság is, hogy minél hamarabb megtehessék a lépéseket a helyzet megfékezésére.

Forduljon hozzánk bizalommal, rendelkezésére állunk: tűzvédelmi tervezés, hő- és füstelvezető rendszer tervezése és telepítése, illetve tűzjelző rendszer tervezése és telepítése szolgáltatásainkkal!