Mire van szükség egy beléptetőrendszer kiépítéséhez?

Egy beléptető rendszer olyan hardver és szoftver összetevőkből áll, amelyek együttműködve szabályozzák és felügyelik az adott területhez, például egy raktár vagy egy irodaépület adott területéhez való hozzáférést. Így távol tartja a nemkívánatos vagy illetéktelen személyeket, hívatlan látogatókat, valamint elébe mennek különböző fenyegetéseknek és bűncselekményeknek, eltántorítják a bűnözőket. Akár lopásra, rongálásra vagy súlyosabb tettre is készülhet egy illetéktelen behatoló, megakaszthatja a tevékenységét egy beléptető rendszer. Vagy akár a beléptető rendszer észrevétele is elegendő ahhoz, hogy egy illetéktelen szermély eltántorodjon a szándékától.

Mire van szükség egy beléptető rendszer kiépítéséhez?

Elsősorban szükség van fizikai határolókra, úgy mint kerítésekre, falakra, ajtózárakra, biztonsági kapukra. A fizikai határolók az elektronikus beléptető rendszerekkel együtt használhatók egy épületkomplexum biztonságossá tételére. Hiszen a beléptető rendszerbe bevonva az adott ajtó, vagy kapu máris felügyelet alá kerül és csak annak enged belépést, aki számára ezt a rendszerben rögzítették. Nem csak bűnözők ellen nyújt hatásos megoldást, hanem akár egy irodarészt, vagy raktárhelyiséget is el lehet zárni az illetéktelenek elől.

Szükség lesz még olvasó eszközökre, hiszen ezek lesznek azok az elemek, amelyek a személyek azonosítására szolgálnak, amelyek a hitelesítő adatokat beolvassák. Ezek lehetnek kártyaolvasók, ujjlenyomat szkennerek, billentyűzet vagy akár arcfelismerő terminálok, amelyek a hitelesítő adatot leolvasva vagy felismerve megadják vagy megtagadják a hozzáférés lehetőségét.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Fontos további eszközök

Fontos része a beléptető rendszernek a hitelesítést tartalmazó “eszköz”, mert hiába van olvasó egy-egy ajtón, ha nincs meg hozzá a hitelesítő adat. Ez az adat lehet egy billentyűzeten beüthető kód, vagy egy kulcskártya, esetleg egy okostelefonos jóváhagyás, de a modern technológia már lehetőséget ad arra, hogy a személyek jellemzőit, megkülönböztető jegyeit ismerje fel egy olvasó, ilyenek lehetnek az ujjlenyomat, az arc, vagy az írisz.

A beléptető szoftver pedig a rendszer kezelésére szolgál. Segítségével adhat vagy tagadhat meg hozzáférést, elemzéseket kérhet le, összefüggéseket mutathat ki. A szoftver mindennapi munkájában segíti és a jövőbeni optimalizálási terveit is támogatja. Minden információt a központi adatbázisban tárol majd a szoftver, legyen szó kiadott vagy megtagadott hozzáférésről, sikeres belépésről vagy meghiúsult belépési kísérletről, minden eseményt feljegyez és minden fontos adatot tárol.

A beléptető rendszer panelek lesznek a rendszer különböző eszközei közötti kapcsolat, segítségével tudnak egymással kommunikálni az eszközök.

Az ajtók vezérléshez pedig olyan eszközökre lesz szükség, amelyek csatlakoztatva vannak a rendszerhez, és a hitelesítés után nyitják vagy zárják az adott ajtót.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Milyen területeket érdemes bevonni egy beléptető rendszerbe?

Összes olyan ajtót, kaput, bejáratot bevonhatunk a rendszerbe, amelynél szükségét érzi a hozzáférés szabályozásának. Akár különböző épületeknek különböző hozzáférési szintet adhatunk, de egy épületen belül is kijelölhetünk emeleteket, ahová csak a személyzet tagjai kapnak belépést, a látogatók nem. Azzal is számolhatunk, hogy nem minden ott dolgozónak kell hozzáférést adni egy például egy raktárhelyiséghez, de minden alkalmazott használhatja a tárgyalókat, vagy az étkezőt

Miért érdemes tehát beléptető rendszert használni a raktárakban és irodákban is?

Egyből 3 fő okot tudunk mondani:

  1. Biztonság fokozása
  2. A hozzáférési engedélyek egyszerű kezelése
  3. Idő- és források megtakarítása

Ha a munkahelyünk területét biztonságosabbá tudjuk tenni, akkor megéri rászánni az időt, energiát és meghozni a döntést a megfelelő befektetésre. Mégis mielőtt kiválasztanánk a megfelelő biztonsági rendszert, fontos megérteni, hogyan működnek, és milyen különböző tényezők járulnak hozzá a jó rendszer megalkotásához. Így biztosak lehetünk benne, hogy döntésünk biztonságos környezetet eredményez. Minden épület egyedi, így segítünk benne, hogy a legjobb megoldást, a legátfogóbb rendszert találja meg intézménye számára.