Mérgező gázok a parkolóházakban?

A parkolóházakban nap mint nap rengeteg veszély fenyeget. Például a parkolóhelyekre igyekvő autók veszélyt jelentenek a parkolóházban gyalogosan közlekedőkre. Ugyanakkor nem csak az épületben mozgó járművek jelentenek fenyegetést, de a láthatatlan gőzök is egészségkárosító hatással bírnak. A szén-monoxid (CO) rendkívül mérgező gáz, amely akkor jön létre ha az üzemanyag nem teljesen ég el. A legtöbb jármű átlagos belsőégésű motorja nagyon magas CO-koncentrációt képes termelni. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, amely halált is okozhat. Annak érdekében, hogy egy parkolóház, biztonságosan működjön, szükséges biztonsági eszközökkel és megfelelő levegőztetéssel ellátni, majd karbantartani

A parkolóházak biztonságáért több életmentő rendszer is felel

Miért van szükség ezekre a rendszerekre a parkolóházakban?

– Csökkentsék a szén-monoxid és a nitrogén-oxid mérgező szintjét a parkolóházban.

– Gondoskodjanak a füst elvezetéséről a tűz oltása közben vagy után.

Nyitott parkolóházak esetében, ha két olyan falrész nyitott, amely segítségével a levegő szabad áramlása biztosított, nagy valószínűséggel a levegőztetés megoldott.
Azonban zárt parkolóházaknál, ahol minden oldalt fal határolja, mechnikus elszívásra és levegő pótlásra van szükség.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Hogyan valósul ez meg zárt parkolóházakban?

Ez általában elszívó ventilátorral történik a garázs minden emeletén. Ezeknek a rendszereknek folyamatosan működniük kell, így magas lehet az energia felhasználásuk. Ha úgy tervezték őket, hogy automatikusan kapcsoljanak be és működjenek a jármű működésének vagy az utasok jelenlétének észlelésekor, akkor a felhasznált energia mértéke csökkenhet, költséghatékonyabb megoldást jelenthet hosszútávon. Ezt általában úgy érik el, hogy szén-monoxid érzékelőket helyeznek el az egész parkolóházban, és összekapcsolják a ventilátor működését a szén-monoxid érzékelő rendszerrel a parkolóház összes szintjén. Amikor a garázs szén-monoxid szintje elér egy meghatározott szintet, a hozzá tartozó elszívó ventilátor bekapcsol.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Biztonságos és nem biztonságos rendszerek

A szellőztető rendszerek közül a legbiztonságosabb rendszerek azok, amelyek újak vagy rendszeresen megfelelően karbantartottak.

Az új rendszerek telepítése során a tervezésre, kivitelezésre, a tesztelésre nagy figyelmet fordít mind a parkolóház tulajdonosa, mind a kivitelező cég. A szabályok és előírások betartása az emberélet megóvása mellett fontos szerepet tölt be egy új rendszer telepítésekor. Az új parkolóházban amíg a ventilátorok és az érzékelők megfelelően működnek, viszonylag biztonságban van mindenki, aki használja. Gyakori eset azonban, hogy üzembe helyezés után meg is feledkeznek a rendszerről, hiszen átadás során megfelelően működött. Nem fordítanak további figyelmet az érzékelőkre és a szellőzőrendszerre, így akár évekig vagy rosszabb esetben évtizedekig nem végeznek karbantartást a rendszeren.

A nem megfelelő vagy rosszul karbantartott szellőzőrendszerrel rendelkező zárt parkolóházban a be-, ki- és áthaladó autók füstje mérgező szintre gyűlhet fel. Ez pedig akár tragédiához is vezethet. Megfelelő szellőztetés nélkül ezek a gőzök veszélyes szintre halmozódhatnak fel az egész térben, veszélyeztetve az ott jelenlévő és a parkolóházhoz csatlakozó épületben tartózkodó személyek egészségét és növelve a tűzveszélyt. Ha tűz üt ki a tűzből származó füst és gáz a tüdő szennyeződését, veszélyes hőszintet és a kiürítési útvonalak láthatóságának csökkenését okozhatja. Ebben az esetben a garázs szellőzőrendszerén múlik, hogy hatékonyan elszívja a füstöt, csökkenti a hőt, és megakadályozza a sérüléseket vagy baleseteket.

Szeretné Ön is biztonságban tudni parkolójában megforduló embereket? Ki mondana erre nemet! Akár új parkolóházat tervez, vagy egy meglévő parkolóházban van szüksége felülvizsgálatra, bízza szakértőinkre.