8 kamerás megfigyelő rendszer: minden, amit érdemes tudni róla

A vállalkozások, intézmények modern biztonsági berendezéséhez a kamerarendszerek is hozzájárulnak. Manapság már enélkül nem tudható biztonságban semmilyen épület. Egy 8 kamerás megfigyelő rendszer egy olyan sokoldalú és megbízható megoldás, amellyel szervezete maximális védelmet kaphat. A következő bejegyzésben összeszedtük, milyen szempontok alapján érdemes a megfigyelő rendszer mellett dönteni.

8 kamerás megfigyelő rendszer: biztonság mindenek felett

Legyen az közület, székház, oktatási intézmény, irodaház, az épület és a benne lévő értékek védelme elsődleges feladat. Ehhez azonban olyan megfigyelőrendszerekre van szükség, amelyek kültéren és beltéren is alkalmazhatók, távolról is elérhetők, és a legmagasabb szintű védelmet nyújtják az esetleges behatolókkal szemben.

8 kamerás megfigyelő rendszer a SMARTme-nél

Mindenképpen fontos, hogy a kamerarendszer kiválasztásához és a telepítéséhez szakembert szükséges felkérni. A SMARTme csapata magas szintű szolgáltatásokkal és professzionális szakmai tapasztalattal segíti a folyamatot, mely minden esetben egyénre szabott. Egy adott területen fel kell mérni, hogy pontosan hány kamerára lesz szükség, hogy ezeket egy központi egységhez vezéreljük. A kamerák összehangolását úgy kell elvégezni, hogy megfelelően működjenek, és a terület teljes képe látható legyen. Amennyiben riasztó- vagy egyéb biztonságtechnikai rendszer is van, úgy ennek integrációja is célszerű.

Szempontok a választáshoz

Mielőtt döntést hozna, az alábbi kérdéseket érdemes átgondolni:

  • Mekkora a terület, amelyet fel kell szerelni kamerákkal?
  • Milyen jellegű épület, terület védelméről van szó?
  • Kültéri vagy beltéri kamerákra lesz szükség? Esetleg mindkettőre?
  • Milyen egyéb biztonságtechnikai eszközökre lesz szükség (ha még nincs beépítve)?
  • Milyen felbontású kamerarendszerre lesz szükség?
  • Szükséges-e kifejezetten éjjellátó kamera a területre?
  • Fix vagy mozgatható kamerára van igény?

Kameratípusok és előnyeik

Dómkamera

A dómkamera gömb alakú, rendkívül stílusos kinézetű kamera, amely könnyedén beolvad a környezetbe. Kültérre és beltérre is ajánljuk, ugyanis erős kupolát és fémalapot is lehet rá szerelni, így a szélsőséges időjárásnak és akár erőszakos támadásnak is ellenáll.

Toronykamera

A dómkamera egyik típusa, melyet minidómként is szoktak hívni. Tökéletesen alkalmas olyan területekhez, ahol a teljes képet szeretné látni, ugyanis ez a típus bármilyen irányba képes forogni.

Csőkamera

Hosszúkás alakja komolyabb megjelenést kölcsönöz, mint a dómkamera, így elrettentőbb látványt nyújt a betolakodók számára. 

Speed dome kamera

Ez a kameratípus teljes irányítást biztosít a felhasználónak, aki egy joystick segítségével tudja közvetlenül irányítani a kamerát.

Panorámakamera

Ez a típus teljes lefedettséget biztosít a megfigyelt területen, így beltérre (pl. irodahelyiség) tökéletesen alkalmazható.

Kültéri és beltéri rendszerek jellemzői

Kültéri rendszerek előnyei

A kültéri rendszerek egyik legnagyobb előnye, hogy nappali és éjszakai megfigyelésre is alkalmasak. Szürkületkor a kamera automatikusan éjjeli üzemmódba vált át, így használata nagyon praktikus és célszerű. Ezek a rendszerek távolról is elérhetők, és rendkívül részletgazdag felvételeket készítenek. A kültéri kamerák esetében variofokális objektívet szoktunk ajánlani, amellyel a megfigyelt terület távolsága és terjedelme manuálisan alakítható

8 kamerás megfigyelő rendszer kültéren és beltéren

Beltéri rendszerek előnyei

Leginkább olyan intézmények, épületek esetén kiváló választás, amely magas kockázattal bír. A kültéri kamerákhoz hasonlóan itt is akár távolról is megfigyelheti az épületet, és azonnal láthatja, ha illetéktelen behatolás történt. Beléptető rendszerrel kombinálva pedig a kollégák napi szintű ki- és belépését is ellenőrizni tudja. Beltéri kameráknál fix objektívet szoktunk javasolni, amely esetében a megfigyelt terület távolsága és terjedelme korlátozottabb.

Milyen előnyei vannak a 8 kamerás megfigyelő rendszer használatának?

Bűncselekmények megelőzése és megakadályozása

Sokszor már önmagának a kamerának a jelenléte elriasztja a potenciális behatolókat, főleg, ha kültéri kameráról van szó, melyek messzebbről is jól láthatók. Ha mégis megtörténik a baj, akkor a kameraképekkel lehet segíteni a rendőrség hatékony munkavégzését. 

Bizonyítékok rögzítése

A megfigyelő rendszerek nagy előnye, hogy nemcsak adott időben figyelhető a terület, hanem rögzítik is a felvételeket. A felvételek ráadásul egy bűncselekmény vagy jogi eljárás esetén felhasználhatók bizonyítékként. Bizonyos típusok hangrögzítésre is alkalmasak, amelyek néhány kérdéses esetben szintén meggyőző bizonyítóerőnek számíthatnak.

Távoli elérés

A modern kamerarendszerek már távolról is elérhetők, sőt vezérelhetők. Könnyedén megfigyelhetők mobilon, asztali gépen vagy laptopon, így bárhol és bármikor hozzáfér. Nagyon egyszerűen és könnyedén megbizonyosodhat róla a nap bármely szakában, hogy a megfigyelt terület biztonságban van-e. Amennyiben bármilyen váratlan esemény történne (pl. tűzeset), azonnal tud cselekedni. Kiegészítve más biztonságtechnikai rendszerekkel (mint például riasztórendszer) a jelzés azonnal és közvetlenül a megfelelő biztonsági egységhez fut be, akik rögtön tudnak reagálni. Mivel a kamera rögzít is, távolról az archivált felvételek is megtekinthetők.

Hosszútávú befektetés

Egy kamerarendszer kiválasztása és felszerelése minden esetben hosszú távra szól. Az épületek védelme egyrészt az értékek megóvása miatt rendkívül fontos, azonban az emberi tényezőt sem lehet figyelmen kívül hagyni. Ha az épületben rendszeres a forgalom, a humán erőforrás megóvása érdekében kiemelt jelentőségű a kiváló minőségű és hosszú távon is jól működő, üzembiztos rendszer.

A 21. század sajnos a betöréseket és bűncselekményeket tekintve is egyre kreatívabb megoldásokkal áll elő, ezért semmiképp nem elhanyagolható az értékek védelme több oldalról is megtámogatva. Területtől függően egymás képeit átfedő kamera felszerelhető a megelőzés érdekében, amelyek összehangolt működése tökéletes biztonságot fog eredményezni.

Minden épület és terület egyedi megoldásokat kíván, ezért mindenképpen egyeztessen szakemberrel, mielőtt belevág! A SMARTme szakemberei minden segítséget megadnak ehhez. Olyan megoldásokat kínálunk, melyek a hatályos jogszabályoknak, jogi és biztonsági előírásoknak is maximálisan megfelelnek. Vegye fel velünk a kapcsolatot!