A tűz nem játék! 5 felkészülési tipp a vészesetre

A tűz nem játék. Veszélyes és akár életet is követelhet egy tűzeset. Munkahelyi tűzesetnél több ember élete forog kockán, több embert kell koordinálni, hogy épségben kijussanak az épületből. Számos biztonsági előírás, szabályozás szolgálja a tűzesetek elkerülését és a modern technika is rendelkezésre áll a károk lehető legkisebbre csökkentése érdekében.

Nézzünk néhány hasznos tippet, hogyan tudja hatékonyabbá tenni Ön is cégénél a tűzvédelmet vagy az esetleges tűzeset során biztosítani a munkavállalók testi épségét.

1. Evakuálás menete

Tűz észlelésekor a legfontosabb az épületben tartózkodók biztonságba helyezése. Ehhez viszont szükség van arra, hogy egy kidolgozott protokoll legyen kéznél, amit nem csak megalkottak, de ismertettek is a munkavállalókkal. Ennek tartalmaznia kell, hogy hol találhatók a tűzjelző eszközök, kit és hogyan kell értesíteni a tűzről, merre vannak a kézi tűzoltó berendezések, hol találják az elsősegély dobozt, és a legfontosabb, hogy mi a menekülési útvonal, hol található a legközelebbi vészkijárat. Ha ezeket mindenki megismerte és tisztában van a szabályokkal, egy esetleges valós tűzeset során nagyobb biztonságban, kevesebb fejetlenséggel tud minden az épületben tartózkodó ember cselekedni.

A Smartme Kft.  tervezőmérnökei tűzvédelmi tervezési munkát is végeznek, forduljon hozzánk bizalommal! Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

2. Tűzgyakorlatok

Nem elég a tervek és szabályok megléte, nem elég, hogy ismertette ezt a munkavállalókkal, nem elég, hogy rendszeresen számonkéri ennek a dokumentumnak az ismeretét. Az evakulására is igaz a mondás, hogy gyakorlat teszi a mestert. Érdemes rendszeresen, több alkalommal is valódi tűzeset nélkül menekülési gyakorlatokat tartani.

Minél inkább tisztában vannak gyakorlatban is a kollégák a menekülési szabály alkalmazásával, az alkalmazás hogyanjával, annál nagyobb az esélye annak, hogy egy valódi tűzeset során a menekülés is gyorsabb és koordináltabb lesz, a pánik, ami kialakulhatna pedig mérsékeltebb. A tűzgyakorlatok gyakoriságával azért vigyázzon, mert ha nagyon hozzászoknak a kollégák, akkor egy valós esetnél is csak legyinteni fognak, hogy már megint csak gyakorlat, minek siessenek.

3. Tűzoltó berendezések

A tűzoltásra alkalmas eszközök elhelyezésekor figyelembe kell venni, hogy az mindenki számára jól látható és elérhető helyen legyen. Jelezni kell ezeket a helyeket, címkével is fel kell hívni a figyelmet az eszközökre és a jelzések a menekülési útvonalat is mutatniuk kell. Legyen szó akár fali tűzoltó csapról vagy egy kézi tűzoltó készülékről, azt csak akkor használja a munkavállaló, ha biztonságosnak érzi a helyzetet, valamint úgy gondolja tudja kezelni a kialakult tűz mértékét. Vakmerően, hozzá nem értéssel, bolond módon, ne kezdjen el senki tüzet oltani, mert még nagyobb tragádiát is okozhat vele.

4. Tűzjelző, füstjelző, tűzoltó rendszerek

Füstérzékelés fontossága, amely megelőzi a tűzkárt

A füst- és tűz leggyorsabb felismerését az teszi lehetővé, ha füst- és tűzérzékelő, -jelző rendszert telepíttet. Nem csak érdemes, hanem előírás is a tűzjelző rendszer jelenléte. Ha pedig már a felismerésről beszéltünk, akkor a tűzoltásáról sem feledkezzünk meg. Tűzoltó rendszer telepítésével, a sprinkelek segítségével csökkentheti a kialakult, felismert tűz okozta károkat, hiszen azonnal beavatkozik a rendszer és megkezdi a tűz oltását. Természetesen nem elég csak egyszer telepíteni ezeket a rendszereket, mindenképpen szüksége lesz folyamatos karbantartása és rendszeres ellenőrzése. Egy nem megfelelően működő rendszer éppen annyit ér mintha nem is lenne. Tudja biztonságban munkavállalóit!

Tűzjelző rendszerek tervezését és telepítését csak szakértő cégre szabad bízni, a Smartme Kft. vállalja a tervezési és telepítési majd a karbantartási munkáit. Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

5. Elektromos eszközök

Elektromos eszközök rendszeres ellenőrzésének fontossága

Mint otthonában is tisztában van az elektromos eszközeinek állapotával, akár tart is egy elektromos hiba okozta tűztől, épp ugyanolyan figyelemmel kell kísérnie a munkahelyén lévő elektromos eszközök állapotát. Egy elromlott elosztó vagy egy nem megfelelő áramba történő csatlakoztatás, egy meghibásodott gép bármi okozhat tüzet. Elromlott egy eszköz? Ne bízza az Isteni gondviselésre, inkább egy szakértő embert kérjen meg a megjavítására. Ha a kábelezéssel lehet gond, akkor se adjon alább, mint egy hozzáértő személy szakértelme.

Egy épület tűzvédelmi felkészítése már a tűzvédelmi tervezéssel kezdődik, amely Magyarországon szigorú szabályok betartásával történhet csak, megfelelő jogosultságú szakember felügyeletével.