6 tűzvédelmi tipp a tűzbiztonsági szakértőtől

Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy a vállalkozásod épülete a lehető legbiztonságosabb  legyen, működési biztonsági szempontból a legkockázatmentesebb lehessen. Ehhez segítségként, most megosztjuk a legfontosabb tűzbiztonsági tippeket, amelyeket akár azonnal megvalósíthatsz. Nézzük meg, mik ezek a lépések.

Keresd szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36(20)369-8612 telefonszámon vagy írj nekünk e-mailt!

1. Tűzvédelmi ismertető

Mindannyian tapasztalatból tudjuk, hogy jobb ma megtenni valamit, mint hogy holnap már a körmünkre égjen. Tűz esetében ez fokozottan igaz, hiszen pusztító hatása lehet, ha idejében nem cselekszünk megelőzésére vagy megfékezésére.  Ezért feltétlenül szánj egy kis időt arra a napi elfoglaltságok mellett, hogy oktasd magad és kollégákat is tűzbiztonsági intézkedések témakörben. A megfelelő információk biztosításához vedd fel a kapcsolatot a helyi tűzoltósággal, és akár egy demó keretein belül mutassák be számotokra, mi a teendő tűz esetén. Minden kereskedelmi épületnek kell, hogy legyen menekülési útvonala, minden munkavállaló számára hozzáférhetőnek kell lennie, és arról is gondoskodni kell, hogy az útvonalat semmi nem zárja el. Az épület minden dolgozójának tisztában kell lennie a füstelvezetés lehetőségével, ismernie kell, hogy mi a módja a tűz okozta füst kiengedésének.

2. Tűzjelző rendszer

Egy másik nagyszerű tipp, amelyet már korábbi bejegyzésekben kifejtettünk, a kereskedelmi épületében található tűzérzékelő , tűzjelző rendszerre vonatkozik. Mivel a tűzérzékelési technológiák is folyamatosan fejlődnek, fontos, hogy a legújabb tűzérzékelő rendszereket megismerd, telepítsd és használd, hogy egy kialakuló tűz ne okozzon életveszélyt vagy komoly veszteséget a vagyontárgyakban. Ezen tűzérzékelő rendszerek többsége annyira érzékeny a füstre, hogy akkor is beindul, ha csak egy leheletnyi füst van még a levegőben.

Ha épületében ilyen magas színvonalú érzékelő rendszer van telepítve, biztos lehetsz benne, hogy a bent tartózkodók ki fognak jutni és az esetleges károk is megelőzhetőek. A füstérzékelőket gyakran csatlakoztatják a helyi tűzoltósághoz, amely így azonnal értesítést kap, amint az épület tűzjelzői megszólalnak. Ugyanakkor a tűzérzékelő rendszer hibás eszközeinek azonosításához és cseréjéhez azonban rendszeresen ellenőrizned kell az érzékelőket.

Keresd szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36(20)369-8612 telefonszámon vagy írj nekünk e-mailt!

3. Vészkijáratok és veszély esetén használt útvonalak kialakítása

Ha kereskedelmi épületről beszélünk, nem szabad abba a hibába esned, hogy kihagyod a vészhelyzeti menekülési útvonalak kialakítását. Ennek oka elsősorban az, hogy tűz esetén a felvonók egy esetleges áramkimaradás miatt leállnak. Amint ez megtörténik, az épületben tartózkodók nem használhatják, nincs más módjuk kijutni az épületből csak a lépcsőházak. A veszély esetén használt útvonalak kialakítása és folyamatos ellenőrzése, valamint a tűz esetén használható kijáratok biztosítása életmentő lépés a kereskedelmi épületben tartózkodó emberek számára. Ismertesd alkalmazottaiddal az útvonalat, gyakoroltasd velük a menekülést, hogy amint apró tüzet látnak az épületben, azonnal tudjanak cselekedni.

4. Tűzoltási rendszer

Sokszor megeshet, hogy az épület területén egy kisebb tűzzel találja szemben valaki magát, amelyet könnyen el lehet oltani. Ugyan nem javasolt, hogy bárki saját kezébe vegye egy tűz eloltását, de mindig van rá lehetőség, hogy képezd az embereidet egy habbal vagy porral oltó készülék használatára. Manapság az épületek már rendelkeznek tűzoltó rendszerekkel sprinklerek formájában, amelyek vizet szórnak, ha a tűzérzékelő rendszer füstöt észlelne. Javasolt azonban, hogy a sprinklerek mellett a kézi tűzoltó készülékeket is ismerjék az alkalmazottak, amihez viszont érdemes őket oktatni, hiszen ezek kézi működtetésűek, és egy felfokozott helyzetben nem biztos, hogy mindenki képes azonnal rájönni, hogyan is működik egy habbal vagy porral oltó eszköz. Ne a képzés hiányozzon egy veszélyhelyzet elhárításához, egy élet megmentéséhez.

5. Elektromos vezetékek felülvizsgálata

Az eddig felsoroltak mellett mégis a leggyakoribb ok, amiért bármely épületben tűz keletkezik, a hibás vezetékezésnek köszönhető. Feltétlenül meg kell győződnöd arról, hogy irodád elektromos vezetékei és áramkörei megfelelően vannak-e telepítve. Ha az elektromos vezetékekről van szó, keress fel egy villanyszerelőt, aki jól megtervezett vezetékrendszert tud kialakítani az épület számára. Rendszeresen ellenőriztetned kell az összes elektromos aljzatot, zsinórt és vezetéket is annak biztosítására, hogy a használt elektromos berendezések a legjobb teljesítményt nyújtsák és a rendszert se terheljék túl. Így nagyobb eséllyel kerülheted el az elektromos áram által okozott tüzek kialakulását.

6. Tűzbiztonságért felelős szakértő

Mint minden biztonsági területre, így a tűzbiztonság témakörében is találhatsz szakértőt, akik szakértelmével és tudásával tud támogatni téged és vállalatodat. Ez lehet egy kinevezett tűzvédelmi szakember vagy akár egy tűzoltóság, aki biztosítja, hogy az épületben betartsák az összes tűzvédelmi előírást. A tűzoltók magasan képzett szakemberek, akik tudják, mit kell tenni, ha tűz van egy épületben. Rendszeresen végeznek tűzveszély azonosítására felméréseket annak biztosítására, hogy minden tűzvédelmi berendezés és rendszer a legjobb állapotban legyen. 

Egy szó mint száz

A tűz nem gyerekjáték, komoly károkat okozhat és akár emberéletet is követelhet. Előzd meg ezt, tedd meg a megfelelő lépéseket és ne hagyatkozz csak a saját tapasztalataidra, vegyél igénybe szakértő segítséget. Ha számodra is fontosak az alkalmazottaid és a használt épületek épsége, a fenti 6 pont alapján cselekedj azonnal, egyeztess most időpontot egy szakértővel.

Keresd szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36(20)369-8612 telefonszámon vagy írj nekünk e-mailt!