Yoda

Yoda? Nem Yoda!

Mi az? Kicsi, zöld, olyan a hangja, mint Yoda mesternek, és nagyon bölcs!
A válasz az – lenne, hogy – Yoda mester maga, de sajos nem. Yoda emberére – umm, állatára? – talált egy olyan modern kütyüben, ami egy beszélő-hallgató-értő-gondolkozó dinoszaurusz.

Ez a kicsi dinoszaurusz nem mást használ agyának, mint az IBM által állandóan fejlesztés alatt álló Watson-t.

Watson az IBM “agya”, azaz egy olyan számítógépes rendszer, ami a természetes beszélt nyelvet érti. Fejlődik magától, tanul és így állandóan okosodik.

Ahogy az alábbi videón látni fogják, a kis dinoszaurusz teljesen interaktív. Érti a gyerekek kérdéseit, válaszol, dönt, és mérlegel is akár.
“Biztonsági okokból nem lenne célszerű, ha a robotka direktbe kapcsolódna Watson-hoz, így egy olyan Q&A adatbázist hoztunk létra, ami Watson bölcsességét ötvözi, de a kapcsolat nem direkt vele. Watson-t használjuk a logikusan gondolkozó bal egyféltekének, egy kreatív jobb mellett. Minden egyes dinoszaurusznak van egy saját felhő adatbázisa is, ahova a tanult dolgokat tárolja. Ezek a tanult dolgok a viccek, szójárások, kedvenc színei a gyerekeknek, és más olyan adatok, amik még személyesebbé teszik a robotkával való kommunikációt.” – mondta JP Benini, az Elemental Path társalapítója

A robotka hasán van egy nagy gomb, aminek a megnyomásával a gyerekek feltehetik a kérdéseiket, amiket az 5 és 9 éves korosztály intelligenci szintjének megfelelően meg is tud a kis dinoszaurusz érteni. Ami a legszebb, hogy értelemsen válaszolni is tud a kis dínó.

Hogy mennyire lesz az okos dinoszaurusz jó társ, vagy kiegészítő a gyerekeknek? Az gyerek, de leginkább szülő függő. Sokan inkább a gyerek kezébe nyomnak egy okostelefont, hogy csendben maradjon. A Watson aggyal rendelkező okos dinoszaurusz ennél sokkal többre képes, és sokkal több a nevelő hatása is van, hiszen interaktív!