égeto

Egy égető kérdés!

Miért nem okosabb már az otthonom, mint a kutyám?

A kérdés nyilván költői, de mégis elgondolkodtató.

Látott mostanában sci-fi filmet, amiben okos otthonokban éltek az emberek? Ha igen, akkor nyilván voltak olyan “megoldások”, amiktől leesett az álla, vagy már épp attól is kikerekedett a szeme, hogy a villanyok maguktól fel-, le kapcsolódtak. A sütő magától bekapcsolt, és villámgyorsan meg is sütötte azt a pulykát, amiről mindenki álmodik.

A pulyka részére sem kell sokat várni már, és a mozgásunkat/szokásainkat követő villanyok, fűtés vagy bármi más, már rég jelen van a mindennapokban.

Mivel sokan úgy gondolják, hogy hihetetlen összegek befektetésével kelthetik élővé otthonukat, sokan rendesen utána sem néznek, hogy milyen alap megoldásokkal tehetik kényelmesebbé a mindennapjaikat. Erről is cikkezünk a közeljövőben, de most visszakanyarodunk az alap kérdésünkhöz.

Az ember szokásai nagyjából megismerhetőek, beprogramozhatóak, amikre már nagyon sok platform képes, és nagyon szépen végzik a dolgukat. Megkönnyítik a mindennapokat, és mint egy láthatatlan komornyik kikapcsolják, bekapcsolják az otthoni elektronikai dolgokat, állítják a fűtést, és még számtalan más apróság.

Ami miatt még egy darabig nem lesz okosabb otthona, mint a kutyája az talán az, hogy döntéseket nem tud hozni. Nem mérlegel, csak egy programsort lekövetve végzi a feladatát.

A magát tisztító padló, vagy a házi robot-komornyikok még egy kicsit tényleg sci-fi filmbe illőek, de majd ha már ott tartunk, akkor bátran kijelenthetjük, hogy a kutyánk intelligenciája veszélyben van. Ha így lesz, akkor azt is megírjuk!