Új év, régi-új trendek a biztonsági szektorban

2021-es év csak úgy elrohant felettünk és máris beköszöntött az új év. Minden évnek megvan a maga sajátossága, minden év végén számot vetünk, minden év elején nagy reményekkel indulunk neki az adott időszaknak. Most összegyűjtöttünk párat azokból a trendekből, ami 2022-ben előreláthatólag meghatározza majd a biztonságtechnikai iparág évét.

Mesterséges intelligencia mindenhol

Ugyan mesterséges intelligenciáról írni manapság már nem újdonság, eléggé elterjed technológia már a biztonsági iparban is. Már mindannyian nap mint nap hasznájuk a mestersége intelligencián és a deep learning-en alapuló szolgáltatásokat, vagy ha nem is direktben használjuk, valahogy mindig kapcsolatba kerülünk velük. 2022 nem a mesterséges intelligencia újdonságát hozza, hanem annak eddig is változatos felhasználási skáláját bővíti még ki. Már a biztonsági rendszerek gyártói is megnyitották a kaput a mesterséges intelligencia előtt, ezzel is még inkább kielégítve ügyfeleik igényeit. A mesterséges intelligencia az egyik alapvető technológia a biztonsági ipar átalakításához.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

IoT – már minden csatlakoztatható

Azzal, hogy egyre több biztonsági kamera és más más biztonsági eszköz is már csatlakozik az internet hálózatához, a biztonsági ipar az IoT világának fontos részévé válik. Így lassan már maga a biztonsági szektor is jóval túlmutat majd a hagyományosan betöltött szerepén, miközben nem csak a mesterséges intelligencia, de az IoT is komoly hatást gyakorol fejlődésére. Automatizáció, digitális átalakulás, adatok áramlása, folytonos internet hálózati csatlakozás teljes átalakulást eredményez majd a szektorral szemben állított igényekben, elvárásokban és kötelező feltételekben. Hiszen más iparág/szektor is fejlődik, így az igények is változnak. 

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Kiberbiztonság jövője

Minél több eszköz csatlakozik az internethez, minél inkább átrendeződött az elmúlt időszakban tapasztalt járvány során a munkavégzés helye, annál inkább felerősödik a kiberbiztonság kérdése. 2021-es év hozott az életünkbe zsaroló vírusokat, áttörték nagy vállalatok biztonsági rendszereit, hozott számunkra rengeteg otthoni munkavégzéssel töltött órát, amikor is a vállalati eszközök már nem a biztonságos vállalati infrastruktúrűhoz csatlakoztak, így került fókuszba a “Zero Trust” fogalma. Vagyis már nem a bizalmon alapul a kiberbiztonság, hanem a minden alkalommal ellenőrzött biztonságon. Az, hogy minden egyes eszköz minden csatlakozáskor ellenőrzésre kerül a biztonság rendszerekre is hatással van. Az aláírt firmware, a rendszeres szoftverfrissítések, a biztonságos rendszerindítás, a titkosított adatok/videó és a biztonságos személyazonosság már az ügyfelek alapigényeivé váltak, a jó ha van kategóriából átléptek a kötelező kategóriába.

Post-COVID szindróma

A COVID-19 világjárvány hosszú távú hatásai számos módon megnyilvánulnak nem csak a magánéletben, az egészségügyben, de a gazdaság minden területén is. Míg 1 éve a világjárvány katalizátora volt az alacsony/érintésmentes technológiák iránti keresletben, addigra ma már minden felmerült igényt sikerült kielégíteni a hirtelen jött keresletben. Már intelligens biztonsági megoldások képesek szavatolni a társadalmi távolságtartást, a meghatározott létszámot és a további közegészségügyi előírások betartását. Ugyanakkor az ellátási láncban tapasztalt problémák következtében sok szervezet komolyan fontolóra vette, hogy bizonyos összetevői, alkatrészei már ne beszerzés útján kerüljön az összeszerelő üzemeikbe, hanem saját rendszert vagy alkatrészt gyártsanak, vagy legalábbis terveznek gyártani. Természetesen ez bizonyos iparágakat jobban érint, de a biztonsági szektorban is vannak résztvevők, akik hasonló megoldáson gondolkoznak. 

5G vagy nem 5G – ez itt a kérdés

Néhányan úgy érezhetik, hogy a biztonsági szektor le van maradva az 5G használatában. Valódi potenciált mutat a videófelügyeleti megoldások terén és kiberbiztonsági szempontból is hasznos lehet. Ugyanakkor, amíg erre nincs hasznos, értékes felhasználási példa, addig nincs továbblépés a biztonságtechnika területén. De ez még csak a kezdet az 5G számára ebben a szektorban.

A fenntarthatóság hatalma

Bármerre is haladunk, bármely szektorban bármely trend összefoglalót is vesszük górcső alá, mindenhol jelen lesz a fenntarthatóság kérdése. Már nem is tekinthető trendnek, hiszen a 2021-es év szélsőséges időjárása, az ENSZ klímaváltozási konferenciája és az európai energiaválsággal már a vállalatok számára fő fókuszpont szükséges, hogy legyen a fenntarthatóság kérdése. Hosszú élettartam, energiahatékonyság, újrafelhasználás és még sok már fontos kritérium, amit minden vállalatnak be kell építenie napi munkamenetébe és hosszútávú terveibe.

Bármit is hoz 2022, mi biztonsággal nézünk elébe. Ebben az évben is számíthat tapasztalatunk és szolgáltatásainkra.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!