felmérés

Okosotthon felmérésünk eredményei I.

 

Vállalakozásunk a SMARTme Building Technologies Kft. a hazai okosotthon piac meghatározó szereplője kíván lenni, ezért minden eszközt megragadunk arra, hogy pozíciónkat erősítsük és az ehhez szükséges információkat tematizáljuk.

Az okosotthon kérdőíves felmérésünk célja is az volt, hogy megtudjuk, mennyire nyitott a magyar lakosság az intelligens lakások tekintetében. Véleményünk szerint a hazai trendek jóval elmaradnak a nyugati országokban tapasztalható növekedési számoktól, de sajnos már hasonló változásokat tapasztalunk, ha például a szomszédos Csehország adatait nézzük.

Azon kívül, hogy nálunk még nem terjedt el az okosotthon-rendszer, leginkább abban látjuk a változatlanságot, hogy az emberek információhiány miatt nem tudják elhelyezni a saját környezetükben az okosotthon, intelligens ház fogalmát.

Számos példa bizonyítja mindezt, de a felmérésben kapott számok, vélemények is ezt támasztják alá. Igaz, hogy az okosotthon kérdőíves felmérés első kérdésénél, már kellemesen csalódtunk, hiszen a kitöltők nagy többsége már hallott az okosotthonról, ismeri a fogalmat.

Az, hogy egy okosotthon-rendszer milyen eszközöket, funkciókat képes magába foglalni, irányítani, szabályozni, távolról ellenőrizni, már jól prezentálta felénk, hogy a felhasználók valóban erőteljes érdeklődést mutatnak az intelligens otthon felé, kíváncsiak annak működésére.

Az első igazán megosztó kérdés az volt, hogy milyen funkciókat lehet társítani egy okosotthonhoz. A válaszadók megosztottsága nem meglepő, mert ahány igény, annyi hozzá párosuló funkció. A felkínált válaszokból is egyértelműen látszik, hogy egy okosotthon számos olyan előnnyel rendelkezik, ami egy átlagos lakásban nem jelenik meg, nem érhető el.

Az okosotthon felmérésünk eredményeinek bemutatása folytatódik a következő napokban, ahol további érdekes eredményeket osztunk meg a nyilvánosság számára.