felmérés

Okosotthon felmérésünk eredményei 2. rész

 

Vállalakozásunk a SMARTme Building Technologies Kft. a hazai okosotthon piac meghatározó szereplője kíván lenni, ezért minden eszközt megragadunk arra, hogy pozíciónkat erősítsük és az ehhez szükséges információkat tematizáljuk.

Az okosotthon kérdőíves felmérésünk célja is az volt, hogy megtudjuk, mennyire nyitott a magyar lakosság az intelligens lakások tekintetében. Véleményünk szerint a hazai trendek jóval elmaradnak a nyugati országokban tapasztalható növekedési számoktól, de sajnos már hasonló változásokat tapasztalunk, ha például a szomszédos Csehország adatait nézzük.

Július 4-i írásunkban három kérdésre adott válaszok alapján elemeztük az eredményeket:

  • hallott Ön már az okosotthonról?
  • Ön szerint az okosotthon-rendszer milyen eszközöket tud szabályozni?
  • Ön szerint mi az okosotthon leghasznosabb funkciója?

Mai írásunkban az okosotthon telepítésének időszerűségéről, és talán az egyik legfontosabb kérdésről rántjuk le a leplet, hogy mennyibe kerül egy okosotthon-rendszer.

A feltett kérdés logikája abban rejlik, hogy kíváncsiak voltunk a felhasználók véleményére, hogy ők mikor érzik időszerűnek egy okosotthon-rendszer telepítését. Évekkel ezelőtt a vezetékes rendszerek telepítésekor, azon túl, hogy egy lakás felokosításával számos előny jelenik meg a tulajdonos számára, a rendszer beépítéséhez, komoly átalakítási munkálatok kellettek.

Ma, amikor a FIBARO okosotthon, vezeték nélküli rendszerét telepítjük a felhasználónak, nincsen szükség a ház infrastruktúrájának megbolygatására, nem kell fúrni, faragni. A válaszadók 87%-a tisztában is van ezzel az okosotthon időszerűséggel.

A legkisebb cikkely az voltaképpen 0,6%, ami mögött a felújítás opciót adtuk meg, hiszen ekkor amúgy is kosszal jár a bontás.

Állandó, visszatérő kérdése az okosotthon-rendszer iránt érdeklődőknek, hogy mennyibe kerül, ’mennyibe fáj’ egy rendszer telepítése. Kereskedelmi vezetőnk szokta ilyenkor mondani, hogy igényt mérünk fel, ami áll a lakás tulajdonos elsődleges elképzeléseiből és az ehhez igazított, általunk javaslott funkciókból.

Régi dogma, hogy sokan túlpozícionálják az okosotthon-rendszer árát. Több milliós tételt vizionálnak, hiszen a kényelmi és biztonsági funkciókért sokat kell fizetni. Óriási téveszme. Napjainkban egy új okos telefon készülék ára, megközelíti vagy túllépi a 200.000 ezres határt. Ehhez képest egy FIBARO-rendszer ára, felméréssel, telepítéssel eléri a 300.000 ezres határt, és igényektől, szükségletektől függően, emelkedik az ár.

A felmérést kitöltők közel fele is ebbe a tartományba ’lötte be’ válaszát, úgy, hogy erről adatot nem talált weboldalunkon, bár az interneten tudott tájékozódni egyéb forgalmazók áraiból.

Felmérésünk eredménye sok hasznos információval gazdagította eddigi tudásunkat. Köszönjük a rengeteg kitöltést, hogy energiát és időt szántak a válaszokra. Egy év múlva biztos, hogy ismét megkérdezzük az embereket addig is keressenek minket okosotthon témában.