HAMIS BIZTONSÁG – Tűzvédelem alapfokon

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy minden esetben a munkavállalók biztonsága kell, hogy legyen az első és a legfontosabb minden munkáltató számára. Minden biztonsági rendszer közül is a tűzvédelem az, amely hiányossága vagy nem megfelelő működése emberéletet is követelhet. Ezzel mind tisztában vagyunk, így, ha más biztonsági szempontot nem is veszünk elsőre figyelembe, a tűzvédelemre szánunk kell időt és pénzt. Így biztosan megtalálható minden irodában, minden irodaházban, telephelyen legalább egy porral oltó készülék. Ez viszont távolról sem elég!

Mivel érhető el valóban a biztonság?

Az érvényes szabályozásnak megfelelően kialakított tűzvédelmi rendszerre van szüksége minden épületnek, ingatlannak, vállalkozásnak és azok telephelyeinek. Ehhez érdemes szakértő segítséget kérni, hiszen egy profi csapat a szabályokat figyelembe véve az igényeknek megfelelően tudja kialakítani a szükséges rendszert. Ez már egy bizonyos mértékű biztonságérzetet adhat. Ugyanakkor még ez is lehet csak hamis biztonságérzet.

Egy épület tűzvédelmi tervezése komoly szakértelmet igényel, szakhatósági ellenőrzésnek kell megfelelnie már a terveknek is, amelyek az építészeti tervek szoros részét képezik. Ezt követően a tűzjelző rendszer tervezése más szakirányú tervezési munkát igényel, hiszen több gyengeáramú vagy gépészeti rendszerrel összhangban kell majd működnie. Fordítson elegendő időt és energiát már a tervezés fázisára.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36(20)369-8612 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Ha már van egy kiépített füstérzékelő és tűzveszély jelző rendszer, amely nem csak idejében érzékeli a kialakulóban lévő tüzet, de ha kell,  akár automatikusan a veszély elhárítása érdekében is beüzemeli a tüzet oltó berendezéseket, akkor bizony érdemes figyelmet fordítani a rendszeres karbantartására is. Hiszen ezek a rendszerek jó esetben nem is lépnek működésbe akár hónapokig, sőt évekig… de minden alkatrész, berendezés megérdemli az odafigyelést.

Olyannyira, hogy az engedélyes tűzjelző rendszerek szakhatósági átadása során jogszabályi feltétel hogy érvényes karbantartási szerződés is rendelkezésre álljon az adott tűzoltó berendezésekre. Mit sem ér a telepített rendszer, ha az nincs folyamatosan ellenőrizve, ha nincs rendszeresen tesztelve, hogy megfelelően működik.

Ha pedig már egy megfelelően működő tűzvédelmi rendszer áll rendelkezésre az adott épületben, akkor ezeket figyelembe véve szükség  van egy tűzvédelmi protokollra, amely tartalmazza a menekülési útvonalat és a kijelölt gyülekezési területet. Ezekről természetesen értesíteni, sőt oktatni is szükséges az adott területen dolgozókat.

Ha nincs megfelelően kommunikálva a munkavállalók felé, hogy mi a teendő tűz esetén, akkor sajnos egy esetleges épület kiürítés káoszba fulladhat és megnövekedhet az az idő, amíg az ott tartózkodók elhagyják az épületet, hiszen rendezetlenül fognak – sietve, futva – távozni.

Ne hagyja önmagát és a munkatársait egy esetleges hamis biztonságérzetben. Tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az épületbiztonság mindig naprakész legyen. Forduljon bátran cégünk szakembereihez, akik a tűzvédelmi tervezéstől kezdve, a tűzjelző- és riasztórendszerek tervezéséig és ezen rendszerek telepítéséig nagy tapasztalattal és naprakész szaktudással rendelkeznek!