A beléptető rendszer 6 kritikus pontja

Azt az élet minden területén tapasztalhattuk már, hogy az emberek igen furfangosak tudnak lenni. Számunkra olyan meglepő és sokszor sokkoló megoldást tudnak kitalálni bizonyos helyzetek elkerülésére vagy kijátszására, hogy az már professzionális szintnek nevezhetnénk. Hiába tesz meg Ön is mindent a vállalata érdekében, van, hogy hiába szereli fel a legmodernebb biztonságtechnikával irodáját, mindig lesznek olyanok, akik megpróbálják azt kijátszani.

Összegyűjtöttünk a teljesség igénye nélkül pár olyan trükköt, amivel a beléptető rendszer kijátszását próbálhatják meg illetéktelenek.

Besurranás más mögött

Kollégák egymás között lehet, hogy alkalmazzák a “gyere be mögöttem az ajtón” esetet egy íróasztalnál felejtett kulcs vagy beléptető kártya miatt. Vagy nem ellenőrzik az ajtó záródását belépés után, hiszen úgyis becsapódik mögötte. Lehet, hogy Ön is szemet tud hunyni ez felett, mert emberek vagyunk, megesik. Ugyanezt a módszert viszont besurranó illetéktelenek is ki tudják használni. Ha többször tapasztalják, hogy az Ön kollégái nem néznek maguk mögé, mikor ki- vagy bementek az ajtón, amikor többször is látják, hogy egymást beengedik kártya nélkül, akkor már meg is születik a fejükben a besurranás lehetősége. Ott dolgozó kijön az ajtón, egyből belép a liftbe, az ott tétlenül várakozó pedig ezt kihasználva már be is surranhat az éppen csukódó irodai ajtón. Mindenkitől, akit nem ismerünk bátran kérdezzük meg, hova igyekszik.

Nem regisztrált vendégek

Ha vendégeket vár, szóljon a recepción, hogy érkeznek Önhöz, jelezze a portán, hogy kit vár Ön ma. Így előre tudja minden biztonsági pont, hogy aki érkezik, az kicsoda, hova jött és beengedhető-e. Ugyanakkor ezeket a vendégeket is valamelyik ponton, lehetőség szerint már a legelsőnél érdemes regisztrálni. Valamilyen hivatalos okmánnyal kérjük azonosítani az illetőt, és csak ezután engedjük tovább. Ha vendégkártyát adunk neki, azt is érdemes dokumentálni a hatályos jogszabályok betartása mellett, hogy melyik kártya volt nála és mennyi ideig. Ha pedig csak az iroda ajtónál szükséges őt beengedni, akkor is érdemes a vendégünk elé menni már az épület főbejáratához és felkísérni. Ne hagyja, hogy “csak 5 percre jöttem”, “csak levelet hoztam”, “csak egy csomagot veszek fel” mondatok meglágyítsák bárki szívét, hiszen mindenki, aki belép az épületbe, vagy az iroda területére az akár rossz szándékkal is érkezhet. Mindenki legyen utánkövethető, aki belép a területre.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Tartsd meg az ajtót kérlek esetek

Az Ön irodájához is a közösségi kiszolgálóhelyiségek az iroda ajtón kívül találhatóak? Legjobb célpont a “tartsd meg az ajtót kérlek” esetekre. Nem biztos, hogy minden kolléga ismeri a másikat, vagy hogy a szomszédos irodában dolgozókról tudjuk kik. Akivel a közösségi terekben találkozunk lehet, hogy valójában nem is tartoznak egyik irodába sem, csak besurrantak. Ilyenkor próbálják ezek az illetéktelenek kijátszani a közös konyhából két kávéval érkező esetet, vagy a tele van a kezem, mert a kollégámnak is hoztam ebédet, ne haragudj, tartsd meg nekem az ajtót, mert egyik kezem “gipszben” másikban pedig a holmijaim helyzeteket. Mindig szükség legyen a belépőkártya használatára.

Lopott azonosító

Biztosan Ön sem gondolná semelyik kollégájáról, hogy akár ő, a családjában, vagy a baráti körében bárki eltulajdonítja a belépőkártyáját és az iroda kulcsát. Érdemes előrelátónak lenni, és természetesen bízzon meg munkavállalóiban, de azért valamilyen szintű óvatosságra is intjük. Hiszen a dolgozók közvetlen kapcsolati körében is lehetnek rejtőzködő bűnözők. A belépőkártyát személyesítse meg, ne csak egy szám legyen a dolgozó, hanem az arcképe és neve is legyen rajta, amit bármikor bárki ellenőrizhet, akár az éjszakás portás kötelezően. Mindig legyenek ellenőrizhetők a belépőkártyát használók.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Biztonsági őr szüneten van

Természetesen minden munkavállalónak a szerződés szerint meghatározott pihenőidő jár és nem is kötelezheti arra, hogy ne tartsa meg. Ugyanakkor, ha csak egy pillanatra is őrizetlenül marad a recepció vagy a porta, akkor egy beléptető gyorskaput könnyedén át lehet ugrani, vagy keresztül lehet lépni rajta, és máris az irodaépületben flangálhat az illetéktelen személy. Megelőzhető ez azzal, hogy egy időben több biztonsági őrt alkalmazunk, akik váltva vannak csak szüneten.  Akár több beléptető kaput telepítsünk, és szakaszoljuk a területet, hogy a határokon lehúzzák a belépőkártyát akár szintenként, vagy irodánként, akkor máris korlátozzuk az úgy bejutott illetéktelen személy mozgásterét. Mindig szűkítsük le a hozzáférési lehetőségét egy besurranónak.

Ezt nekem senki nem mondta

Számos vállalat, cég, irodaház fut abba a hibába, hogy azért történik illetéktelen belépés, mert az ott dolgozók nem lettek megfelelően tájékoztatva a szabályokról. Mind egyetértünk abban, hogy a szabály nem ismerése nem mentesít senkit a betartása alól. Biztosan Ön is jó kapcsolatot szeretne fenntartani mindenkivel, aki az épületben, irodában dolgozik, de az adott szabályokat akkor is be kell tartani és tartatni. Ehhez szükséges a szabályok, a használati utasítások folyamatos kommunikációja, akár időszakos tréningek, esetleg vizsgák tartása. Mindig bátorítsuk munkavállalóinkat arra, hogy álljanak ki az iroda biztonságáért, minden esetben alkalmazzák az előírásokat és tartsák be a szabályokat.

Ahhoz, hogy a beléptető rendszer kijátszásának lehetőségét Ön is csökkentse, mindenképpen érdemes egy hozzáértő emberrel, csapattal egyeztetnie arról, hogy milyen potenciális besurranási lehetőségek vannak az épületben, és azokat melyik rendszer képes a legjobban megakadályozni. Ezek ugyan már csak a részletekben rejlenek, de ezek az apróságok azok, amik miatt az illetéktelen behatolók vagy megfutamodnak, vagy egy próbálkozás során akadályba ütköznek és könnyebb rajtakapni őket. Ne hagyja, hogy egy besurranó túljárjon az Ön beléptető rendszere eszén.