Beléptető rendszer – a hitelesítő adatok hordozója

Az egyik legnagyobb különbség a beléptető rendszerek típusai között az, hogy a hitelesítő adatok milyen eszközön tárolódnak, vagy a jogosult felhasználók hogyan is nyitják ki az adott ajtót. Nem minden adathordozó alkalmazható minden rendszerhez, nem minden típusú rendszer képes olvasni minden típusú hordozót. Egy rendszer költségeit, képességeit és a biztonság mértékét is a hordozó típusa nagyban befolyásolja, így ezekről is érdemes pár szót szólni.

Hagyományos eszközzel kezdjük, ami természetesen mindenki számára ismert. Ez a kulcs. Mindenkinek van kulcscsomója rajta számos kulccsal. Így ez a megoldás biztosan egyértelmű, akinek van kulcs az adott ajtóhoz, az tud áthaladni rajta.

Eggyel modernebb megoldás, amikor kód segítségével nyitható egy ajtó. Ekkor a kezelőfelületen szükséges beütnünk a kódot, amely engedélyt ad az ajtó nyitására, vagy pont, hogy távol tartja az illetéktelen próbálkozót.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36(20)369-8612 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Kártya használatával a kártyaolvasón lehúzva, közelítve hozzá vagy oda érintve nyerhet beengedést a kártya birtokosa. A kártyák olvasása lehet egyfelől egyszerű, kódolatlan kommunikációjú sorszám-kiolvasás, ami manapság már egyáltalán nem nevezhető biztonságosnak ezen kártyák könnyű másolhatósága miatt. Másfelől történhet kódolt kommunikáció az olvasó és a kártya között, ami a másolást meglehetősen megnehezíti. A rendszertől függően a kártya lehet mágnescsíkos, amelyet át kell húzni az olvasón, vagy RFID chippel ellátott, amikor elég közel érinteni az olvasóhoz a kártyát. Az érintéses megoldás még fellelhető a piacon, de kevésbé elterjed, mint a közelítéses.

A kulcstartóra hasonlító, általában token néven is ismert eszközt az RFID rendszer tulajdonságait használva közelítés útján, vagy akár oda érintéssel is működhet. A hitelesítő adatok biztonságától és funkcionalitásától függően a beléptető rendszerek ára nagymértékben különbözhetnek.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36(20)369-8612 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

A mai technológia már lehetővé teszi azt, hogy a felhasználó az okostelefonja NFC-ját használja a belépéshez. Használható erre még a telefon BlueTooth kapcsolata, de ezek az eszközök leginkább családi házak bejárati ajtajait nyitják, komolyabb rendszerek nem igazán építhetőek ki belőlük. Ilyenkor a mobilra letölthető alkalmazással hitelesítő adatot kap a felhasználó, amelynek segítségével az applikáción keresztül kinyithatják az ajtót. Ez nem csak az okostelefonokra alkalmazható, hanem más okos eszközökön is mint például tablet vagy okosóra. A közelítő technológiával ötvözve egyszerűen, akár közel érintve az olvasóhoz is képes nyitni az adott ajtót. NFC esetében a telefon adatai kerülnek letárolásra a beléptető rendszerben, és ekkor lehet a telefont kártyakánt is használni.

A biometrikus hitelesítő adatokat gyakran használják olyan helyeken, ahol fokozott védelemre van szükség. Ilyenkor a hitelesítő adatot az ujjnyomat, az arc egyéni részletei adják vagy az írisz szkennelésével érhető el. Biometrikus hitelesítés akár kétlépcsős hitelesítéshez is alkalmazható, a fentebb említett bármely beléptetési módszerrel párosítva egy második hitelesítési pontként. Így még nagyobb biztonság érhető el.

A fentiekből is kiderült, hogy már csak a beléptető rendszernek is számos variánsa létezik. Mielőtt telepítene egy rendszert, sok tényezőt át kell gondolnia, rengeteg döntést meg kell hoznia. Ha nem biztos a dolgában, inkább ne kockáztasson és keresse fel szakértő csapatunkat!