Füst- és hőelvezető rendszer karbantartása – életet menthet

A tűzesetek sajnos gyakran halálos kimenetelűek is lehetnek. Tűzesetnél elkerülhetetlen a füst jelenléte és már csak a füst is halált okozhat. Sőt a tűzben bekövetkezett halálesetek vagy sérülések leggyakoribb ok a füst, annak belélegzése. Mindössze pár lélegzetvétel után már eszméletvesztés következhet be, további káros gőzök-gázok belélegzése pedig halálhoz vezethet. Nem vitás, a füst- és hőelvezetés (HFR / RWA) életeket menthet.

Ön már gondoskodott ilyen rendszer telepítéséről? Ez egy kiváló első lépés, de nem elegendő. Azzal, hogy a rendszert telepítette a hozzáértő cég, hátradőlhet egy rövid időre, de ne feledkezzen meg arról, hogy mint minden rendszer, ez is időközönként karbantartást és ellenőrzést igényel.

Mit jelent a rendszer karbantartása?

A HFR (németül RWA) rendszer karbantartása az állapot fenntartásáról, valamint a működőképesség és üzemkész állapot teszteléséről szól. Ilyenkor a rendszer minden alkatrésze átesik az ellenőrzésen, hiszen egyetlen rész hibás vagy nem megfelelő működése is hatalmas károkat okozhat.

Ilyenkor minden nyílászárót (ablakok, tetőablakok, lamellák, elvezetők, stb) ellenőriznek. Fontos átnézni és megvizsgálni a nyitási megoldásokat, minden rendszer részlet megfelelően működik-e.  A vezérlők a szükséges lépést hozzák-e működésbe, összeköttetésük stabil, illetve az érzékelők a kívánt módon működnek-e.

Ha változás lépett fel az épület szerkezetében a karbantartási időpontok között, érdemes már a változtatáskor értesíteni a szakértő céget, hogy ha a HFR rendszer is érintett, vagy a változás olyan mértékű, hogy érdemes lenne felülvizsgálni a rendszert. Ha nem jelezte, akkor pedig karbantartáskor érdemes figyelembe venni, hogy befolyásolja-e a rendszer működését, esetleg szükség van-e a rendszer bővítésére, változtatására.

A karbantartás végeztével az elvégzett feladatok, a mért eredmények és további szükséges információk bekerülnek a karbantartási kézikönyvbe. Ezt az üzemeltető, a hatóságok vagy a biztosító társaságok kérésére be kell mutassa, hogy eleget tegyen a HFR rendszer megfelelő karbantartásának igazolására vonatkozó kötelezettségének.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Ki végezheti a karbantartást?

Rendkívül fontos a megelőzés, azaz a rendszeres karbantartás

Figyelemmel kísérni egy olyan vendéglátóipari egységet, ahol nem csak a vendégtérben rendelhetnek a vásárlók, hanem autósokat kiszolgáló ablak is üzemel és mindezt folyamatos, fennakadás nélküli kiszolgálással fenntartani nagyon nehéz feladat is lehet. A   valós időben történő videós megfigyelés segíthet a forgalom aktuális helyzetének ellenőrzésében a vendégtérben és az étterem közvetlen környezetében, ugyanakkor már támpontot is adhat a további elemzésekhez a vásárlói kört illetően. Belépés szabályozás segítségével kontrollálni tudja hova léphet be egy vendég és hova csak a dolgozók. Nem utolsó sorban segítségére lesz, hogy naprakészen tudja tartani a készleteket, követni az érkező árut és annak útját az épületen belül vagy közvetlenül a lerakodó területen, valamint azonnal jelzést kaphat, ha a hőmérkélet nem megfelelő esetleg a hűtőben vagy ha tűz gyanúja merült fel a konyhában.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Hogyan tovább?

Segítünk Önnek abban, hogy a megfelelő HFR rendszerrel rendelkezzen és annak karbantartásának feladatában is számíthat ránk. Tűz esetén azonnali működésre van szükség, akár sok év után is. A folyamatos és professzionális karbantartás kulcsfontosságú ennek a funkciónak a biztosításához. Ha a HFR-t nem (megfelelően) karbantartják, hosszú távú működése nem garantálható.

Ne vegye félvállról a füst- és hőelvezetés kérdését, életet menthet a megfelelően működő rendszerrel.