Energiatakarékos iroda – okos FIBARO rendszerrel

Fontos, hogy egy irodában minél komfortosabban érezze magát mindenki, vendég és munkavállaló egyaránt. Az ott dolgozóknak ez a második otthona, az ügyfeleknek pedig az első benyomás sokat számíthat. A vezeték nélküli automatizálási rendszerek – mint például a FIBARO otthonautomatikai rendszer – könnyen, gyorsan, különösebb átalakítások nélkül telepíthetőek egy átlagos irodába. Egy ilyen rendszer használatával egy folyamatos monitorozási, épületfelügyeleti felület mellett jelentős energia-megtakarítás érhető el, továbbá nagyban fokozza a biztonságot és a kényelmet is.

Mindezen szempontokat szem előtt tartva, íme néhány javaslat a teljesség igénye nélkül, ugyanis ahány ügyfél, ahány ember annyi féle elképzelés és igény létezik.

Automatizmusokkal a túlzott áramfogyasztás ellen

Automatikus lámpakapcsolás

Égve felejtett lámpa? Gyakori, hogy az irodákban nem kellően figyelnek oda az energiahatékony működésre. Ide tartozik a világítás is többek között.

Egy smart office rendszer irányításával kizárólag akkor lesz lámpa kapcsolva, amikor tényleg szükség van rá. A fel- és lekapcsolás történhet időzítésre, bármilyen érzékelő vagy riasztó rendszer állapotának függvényében, de akár napfelkelte/naplemente aktuális időpontjához igazítva is, igény szerinti eltolással.

Okos dugaljak

Gyakran maradnak bekapcsolva különféle elektronikus eszközök (nyomtatók, munkaállomások, számítógépek, konyhai berendezések, stb), melyekre nincs szükség, ha már senki nem tartózkodik az irodában. A riasztórendszer  állapota alapján (éles/nem éles), a világításon túl akár ezeknek az eszközöknek a tápellátását is kontrollálhatjuk, automatizálhatjuk.

Okos hűtés-fűtés

A hét első napján a munkatársak szeretnek egy ideális hőmérsékletű, megfelelő  komfort érzetet biztosító irodába, munkahelyre érkezni.,

Illetve hiába az  A osztályos hőszigetelésű,modern épület , ha szellőztetés közben is megy a fűtés (vagy hűtés). Az okos radiátortermosztátok szoftveresen érzékelik a nyitott ablakot, és ilyenkor automatikusan elzárnak. De legyen szó bármilyen egyéb fűtési/hűtési megoldásról (fan-coil, felület fűtés, légbefúvás, stb), a smart office rendszer azok működését is lekezeli az igényeknek megfelelően.

Hétvégére és munkaszüneti napokra könnyen beállítható egy optimális, temperáló hőmérséklet, és a következő munkanap közeledtével a kívánt időre felfűti/lehűti az irodát, akár helyiségenként kívánt hőmérsékletre.

Távoli ellenőrzés

A vezérelt funkciók mind ellenőrizhetőek applikácóról vagy webes felületről akár távolról is. A biztonságot tovább növelve, vezeték nélküli nyitásérzékelőkkel ellenőrizhetőek a riasztó rendszer vagy akár az ablakok aktuális állapota.

Érintés nélküli árnyékolásvezérlés

Ez a funkció szintén elsődlegesen a komfortérzetet növeli, emellett azonban az okos használattal az épület hőmérsékletét is tudjuk okosan befolyásolni. A motoros árnyékolók vezérléséhez nincs szükség a kapcsolóhoz elmenni, applikációról bárki beállíthatja a számára éppen legkedvezőbb redőny/reluxa állást az asztala mögül.. De mindezt automatizálni is lehet, hogy pl. egy adott fényerősség , vagy akár a nap járásának függvényében automatikusan történjen meg.

Kamera és riasztórendszerek a FIBARO rendszerbe integráltan

Bár ezek nem kapcsolódnak szervesen  a Smart Offfice automatizált funkcióihoz, mégis fontos, hogy a biztonsági szintet megfelelő szintre növeljük. Ezekben tudnak segíteni az elektronikus jelzőrendszerek, és ha önmagukbanegy betörést nem is tudnak megakadályozni közvetlenül, elrettentő, távoltartó szerepük gyakran megteszik a kívánt hatást. Ha mégis megpróbál valaki jogosultság nélkül bejutni, akkor pedig nagyon fontos, hogy időben jelzést kapjunk róla, és ez által a megfelelő intézkedéseket meg tudjuk kezdeni.

Keresse szakértő kollégánkat Czibere Kornélt a +36 (70) 466 0656 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!