Akár 25%-os energiamegtakarítás FIBARO rendszerrel

2018 év során a Debrecenben a Faragó utcai óvodában a Fibaro okosotthon rendszer és 72 radiátor termosztát beüzemelésével már az első fűtési szezon alatt 25%-os energiamegtakarítást sikerült elérni. Az energiamegtakarítás kérdése napjainkban különösen fontos szempont a középületek számára is, legyen az oktatási vagy egészségügyi intézmény, de akár irodaház vagy egy kisebb méretű iroda számára is.

Meglévő fűtési rendszer átalakítása

Az energiafelhasználás nyomon követhető a FIBARO rendszerrel

Debrecen város Közgyűlése a köznevelési intézmények állami fenntartásba vételét követően azzal a céllal alapította a Debreceni Intézményműködtető Központot (DIM), hogy az általános iskolák, gimnáziumok és kollégiumok működtetési feladatait ellássa.
A DIM 2017 óta felelős a debreceni Faragó utcai óvoda épület üzemeltetéséért, amely során azt tapasztalta, hogy a meglévő fűtési rendszer nem kellően energiahatékonyan működik, ezért kerestek olyan ehetőséget a korszerűsítésére, amely minta projektként szolgálhat a többi hasonló elégtelenül szabályozott fűtési rendszer felújításához.

Pintér Zoltán a DIM műszaki igazgatója elmondta, hogy olyan megoldást kerestek, amellyel az egyedi hőmérséklet szabályozás megvalósítható, de a meglévő fűtési rendszert nem kell jelentősen átalakítani. A gyártók között kevesen tudtak olyan megoldást nyújtani, mint a FIBARO, hiszen az intézményi alkalmazás kialakítása eltér a lakossági felhasználástól.

Keresse szakértő kollégánkat Czibere Kornélt a +36 (70) 466 0656 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

A kiválasztás szempontjai

Fontos szempont volt még a kiválasztáskor, hogy ne legyen jelentős kiesés a működésben, hiszen egy önkormányzati fenntartású óvodáról van szó, ahol folyamatos ellátást kell biztosítani. A Fibaro okosotthon rendszer telepítése pár nap alatt megvalósult, működési kiesés nélkül. A vezetéknélküli Fibaro rendszer másik nagy előnye, hogy bontási munkával egyáltalán nem jár, mivel a radiátor szelepvezérlő termosztátok vezeték nélkül kommunikálnak a központi vezérlőegységgel. Pintér Zoltán kifejtette, hogy az új fűtésvezérlő rendszer intézményi üzemeltetés tekintetében maximálisan kielégíti a meglévő radiátoros fűtésekkel megvalósítható szabályozási szintet.

Keresse szakértő kollégánkat Czibere Kornélt a +36 (70) 466 0656 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Gyártó üzemben váratlan helyzetekre is

Az egyes helyiségek heti fűtési programja könnyűszerrel beállítható a Fibaro rendszer grafikus felületén, melynek köszönhetően az egyes fűtési zónák beprogramozott, illetve valós hőmérséklete folyamatosan nyomon követhető a webes felületen, vagy akár egy okostelefonról. Szükség esetén a beprogramozott értékek távolról is felülírhatók, így nem a helyi személyzetre van bízva a fűtésszabályzás. Óriási előnye, hogy az üzemeltetés egyszerű, biztonságos, üzemzavar esetén a kézi beállítások érvényesek, helyben is van mód a hőmérsékletek korrekciójára. Zoltán elmondása szerint a rendszer a telepítés óta stabilan működik, helyiségenként heti programmal, napi négy idősávban beállítható a kívánt hőmérséklet.