Ellátási lánc kihívásai a biztonságtechnikában

Az elmúlt pár év tartogatott számunkra pár új és meglepő helyzetet, olyan új körülményeket, amihez alkalmazkodnunk kellett, amivel kisebb nagyobb sikerrel, de valahogy mindenki boldogult is. A magánjellegű, személyes, egészségügyi vagy politikai problémák mellett, már a pandémia elején érezhető volt, hogy az ellátási lánc is megsínyli ezeket a változásokat, ezzel pedig kihatással van a legtöbb iparágra, ugyanúgy az egyének mindennapi megélhetésére. Ezek a problémák sajnos nem fognak megoldódni egyik napról a másikra, sőt nagy valószínűséggel hónapokig vagy akár még évekig érezhetjük hatásait. 

Az ellátási akadozás a biztonságtechnika iparágát is érintette és érinti a mai napig, hiszen a biztonság már mindennapi életünk része, emberek, létesítmények és eszközök védelmére és biztonságára is szükség van. Az igény sokszínűsége miatt pedig számos területen tapasztalhatnak fennakadásokat, problémákat a biztonságtechnikai cégek, megrendelők, szakértők.

Összegyűjtöttünk néhány példát arra, hogy hol is érezhetőek ezek, az ellátási kihívások okozta problémák.

Alapanyag és alkatrész hiány

Megfelelő alapanyag és alkatrész nélkül egyértelmű, hogy nehéz gyártani, vagy kiváló minőségű eszközöket összeállítani, vagyis a termelés visszaesik. A félvezetők hiánya és a chip hiány okozta lemaradások biztonságtechnikai gyártók esetében is hosszabb várólistát eredményezett. Minden vállalat kereste a megoldást, a helyettesítő termékeket, vagy azokat a kapcsolatokat, ahol a cégek saját alapanyag előállítást vagy alkatrész gyártást tudnak felmutatni. Így új együttműködések alakultak ki, amik esetlegesen megemelhette a beszerzés és előállítás költségeit. Ezzel elő is jelezve a következő problémát.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Magas árak

Alacsony mértékű kereslet magas mértékű kínálattal párosulva kedvezményes árakat eredményez, de ennek fordítottját éltük meg az elmúlt időszakban. A kínálat alacsony, de a kereslet magas, így a kínált alapanyagok, eszközök, termékek ára is megnövekedett. Ráadásul az alacsony kínálat miatt, a beszerzés sem mindig az eddig megszokott csatornákon történik, a beszerzett terméket akár más országból is kell beszerezni, mint korábban, így a logisztikai költségek is változnak. Ezen két költség növekedése egy biztonságtechnikai cég számára is azt jelenti, hogy a bekerülési ár magasabb lett, így az eladási áron is emelni kell, ahhoz hogy továbbra is a piacon maradhasson az adott cég még hosszú ideig. Plusz Ön is tudja, hogy profit nélkül nincs fennmaradás.

Alternatívák lehetősége

Az ellátási láncban kialakult zavar miatt felmerülhet, hogy bizonyos alapanyagokat, alkatrészeket, esetleg teljes eszközöket alternatív megoldással lehetne helyettesíteni. Mivel egy megbízható biztonságtechnikai cég nem a silány minőségről, és nem a kevésbé megbízható, az igényeket nem teljes mértékben kielégítő megoldási lehetőségek ajánlásáról híres, így nem adhatja és nem is fogja alább adni a minőséget sem az eszközök, sem a kivitelezés területén. Ha alternatív megoldást keres beszerzésben vagy akár az ajánlott eszközökben, esetleg kivitelezésben, akkor is igyekszik az eddig megszokott, tőle elvárt minőségi munkát biztosítani, így a megfelelő alternatíva megtalálása költséges és hosszadalmas folyamat is lehet. Biztonságtechnikai cég biztonságot épít Ön és az Ön vállalkozása számára, így csak azt a megoldást fogja alternatívaként felajánlani, amelyhez bizalommal és meggyőződéssel adja a nevét és szakértelmét.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Várakozási idő

COVID megérkezésével minden ország elrendelte a távolságtartást, volt kijárási tilalom, sőt huzamosabb home office-ba is kerültek a munkavállalók. Kevesebb érintkezés, kevesebb igény nagy létesítmények biztonságának megalkotására, vagy fokozására, és az egyének sem a fizikai biztonság volt elsők között a fejükben. Így a felmerül ellátási kihívások nem okoztak elmaradásokat, vagy nagyobb problémákat, hiszen kevesebb igény kevesebb megrendelést, kevesebb eszköz szükségletet jelentett A járvány hullámok lecsengésével, a fertőzöttek számának csökkenésével újra felértékelődött a fizikai biztonság. A korlátozások enyhítése következtében az eddig halogatott megrendelések is bekerültek a biztonságtechnikai cégekhez, sőt új igények is jelentek meg. Kereslet megugrását a kihívásokkal küzdő ellátási lánc teljes mértékben nem tudta kezelni, így egyes eszközök, termékek, vagy megrendelések teljesítése hosszabb időt vesz igénybe, mint a pandémia előtt. Igyekszik utolérni magát minden cég, de bizonyos esetekben a várakozási idő még mindig meghökkentően hosszú lehet.

Fel van adva a lecke a biztonságtechnikai iparág számára is, ennek a mércének kell megfelelni. Az ellátási lánc kihívásai okozta nehézségek még biztosan itt lesznek velünk huzamosabb ideig. Ebben a környezetben, ezekkel a lehetőségekkel kell minden cégnek dolgoznia, így keresik az optimális stratégiát arra, hogy továbbra is ügyfeleik rendelkezésére tudjanak állni a legjobb biztonsági megoldásokat szolgáltatva.  

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!