A biztonsági rendszerek a fenntarthatóság jegyében

A világ vállalatai már komoly fókusz fordítanak a fenntarthatóság kérdésre. A legtöbb cég számára világossá vált, hogy ha a közeljövőben is sikeres és keresett vállalat szeretne maradni, akkor biztosítania kell magának a megfelelő imidzset és a vásárlók pozitív megítélést. Ezt pedig nem utolsó sorban a fenntarthatóság kérdésének vizsgálatával és annak követésével lehet alátámasztani.

Egy egészséges vállalat fejében meg kell fordulnia, hogy 10, 20, 30 vagy akár 50 év múlva is hogyan tud fenntartható és sikeres vállalat lenni. Nem csak a napi munkamenetüket, a felhasznált anyagaikat, termelt termékeket vagy a szállítási módot érdemes ilyenkor felülvizsgálni, de magát a környezetet és ingatlant is, ahol a működés folyik.

Ez pedig magában foglalja a fenntartható biztonságtechnikai megoldásokat is. A fenntartható biztonsági megoldások pedig több szemszögből is megközelíthető fogalom.

Természetesen a biztonsági eszközöket gyártó és forgalmazó vállalatok életében is jelen van a fenntarthatóság kérdése, így ezek a vállalatok is folyamatosan dolgoznak azon, hogy termékeik, eszközeik olyan anyagból készüljenek, amelyek beleillenek ebbe a több 10 éves tervbe, illetve olyan folyamatokat dolgoznak ki, modernizálnak vagy egyszerűsítenek, amellyel segíthetnek abban, hogy az ökológiai lábnyomuk minél kisebb legyen a bolygó számára. 

Gyárépület napelemekkel felszerelve

Rendkívül fontos szempont lehet, hogy milyen energiát használnak a gyártás során. Számos gyárépület már megújuló energiaforrásokat is telepít a gyárépületének kiszolgálásához, akár napelemekkel szereli fel az épületeit – ezzel is kihasználva a lehetőségeit. Ezenkívül persze nem mindegy, hogy milyen alapanyagot használnak egy kamera borításához, vagy egy beengedő kapu üveglapjához, esetleg a tűzoltó rendszer sprinkeljéhez és éppen ugyanennyire fontos, hogy optimalizált legyene a termékek logisztikája, raktározása majd később a szerelése és működtettése is.

Mindeközben a másik nézőpont pedig szorosabban érinti az Ön vállalkozását, mert míg a biztonságtechnikai eszközöket gyártó cég minden megtesz a fenntarthatóság érdekében, addig Önt érinti, hogy a megoldás, amit szeretne alkalmazni, vagy amit jelenleg is alkalmaz, az milyen élettartammal számolhat. Mikor először telepíttet vagy esetleg már újra gondolja az eddigi rendszerét, érdemes szem előtt tartania, hogy mint fenntarthatóságot képviselő vállalat, melyik és milyen megoldás szolgálja leginkább ez irányú törekvését. Olyan anyagok, olyan eszközök, olyan megoldások használata, amely egyrészt hosszútávon alkalmazhatóak és esetleg kibővíthetőek. Ha pedig cserére van szükség, akkor vajon a megsemmisítésekor milyen hulladék keletkezik belőle. 

Mint minden technológia, a biztonsági rendszerek technológiája is folyamatosan fejlődik, így nehéz kivédeni, hogy ne hagyjon nyomot a bolygón. Ugyanakkor ha odafigyeléssel és felelősségteljesen átgondolva dönt egy rendszer mellett, akkor már tett egy lépést a fenntartható jövő érdekében.

Mi a Smartme-nél is a fenntarthatóság jegyében működünk, dolgozunk, így a partnereinknek, megrendelőinknek a lehető legjobb megoldást ajánljuk biztonságtechnika területén.