Az egészségügyi biztonság kihívásai

A COVID-19 világjárvány megnehezítette az egészségügy helyzetét. A kórházak és egészségügyi intézmények védelmében is új kihívások gördültek a tulajdonosok és fenntartók elé, hiszen már új, a betegségek terjedésével kapcsolatos aggodalmakkal bővült az egészségügyi biztonság témakörébe tartozó egyéb fenyegetések amúgy is hosszú listája. Több dologra kell figyelni, nagyobb kihívást és feladatot jelenthet ez minden érintett számára.

Összegyűjtöttünk pár pontot, amelyek az egészségügyi ágazat biztonsági kihívásai közé sorolhatóak.

Biztonság növelése vagy látogatóbarát környezet?

Monitoron a kamerarendszer képei

Minden intézmény szeretné a betegeit a lehető legkellemesebb és legbarátságosabb környezetben fogadni és a legjobb szakemberek segítségével ellátni. Ugyanakkor mivel megnövekedett az igény a biztonság növelésére is, ezen a téren sem szeretnének lemaradni, hiszen ez is a betegek komfortérzetét is növeli. Hogyan is lehetne ezt optimálisan megoldani, hogy minden területen fejleszthessen és az igényeknek megfelelő szolgáltatás és környeztet tudjon biztosítani egy egészségügyi intézmény? A biztonságtechnika területén mindenképpen érdemes hozzáértő szakemberek véleményét kikérni, és olyan céget felkérni a munkára, akik épp úgy viszonyulnak az Ön egészségügyi intézményéhez, mint Ön a páciensekhez, hiszen Ön is a legjobbat akarja betegeinek megfizethető áron.

Az egészségügyi ágazat biztonsági kihívásai sokszínűek és változatosak, nemcsak az igényeket tekintve, de egyes intézmények különbözőségét is figyelembe véve. Az egészségügyi biztonságot fenyegető veszélyek is változatosak, legyen szó akár az egészségügyi dolgozók elleni erőszakról, vagy akár a betegek, a látogatók, a vagyontárgyak védelméről, így nem maradhat ki a biztonsági rendszerek egyetlen eleme sem, legyen szó videós megfigyelésről, audió megoldásokról, vagy érintés mentesítésről, vagy tömegek kezeléséről. Egy jó szakértő csapat pedig mindenben segíti Önt a biztonság területén

Hozzáférhetőség

Akár nagy egészségügyi komplexumokról vagy csak kis rendelőkről beszélünk, ezeknek mindenki számára elérhetőeknek és hozzáférhetőeknek kell lenniük, hiszen az egészségügyi ellátás minden ember számára létező lehetőség. Újra látogathatóak az intézmények, újra végeznek vizsgálatokat, néha erejükön felül próbálnak a dolgozók ellátni mindenkit, akinek szüksége van rá. Így egyes intézmények napi látogató forgalma is megnövekedett, egyre nehezebb szemmel tartani, hogy ki, hova és mikor lép be. Szükségessé vált már minden kisebb intézményben is a hozzáférés kontrollálása, bizonyos területek elzárása a látogatóktól, és adott területek hozzáférhetőségének biztosítása a szakdolgozók számára.

Látogató forgalom növekedés

A páciensek számával nem csak a napi forgalom növekedett egy-egy intézményben, de sokkal komolyabb felügyeletet is igényel, hogy valóban kit látnak el, vagy kinek adnak ki receptre felhőbe felírt gyógyszereket. A személyazonosság ellenőrzésével könnyebben kiszűrhető, aki illetéktelenül venné igénybe az adott vizsgálatot, vagy venné át az adott receptre felírt gyógyszereket, gyógykészítményeket. Így a visszaélések száma csökkenthető, a biztonságos ellátás lehetősége pedig azok számára lesz csak elérhető, akik valóban jogosultak rá

Új eszközök a biztonság területén

Az elmúlt időszak során végigsöpört pandémia olyan mértékű és erejű volt, hogy minden intézmény szemét felnyitotta arra, hogy amit eddig tett a vírusok és járványok terjedésének megelőzésére, az nem is biztos, hogy elegendő volt. Hiszen eddig nem volt kötelező a maszk viselése az intézményekben, eddig is voltak fertőtlenítő pontok, de csak kevesebb számban és nem is használták, vagy csak kevesen, de igény sem volt rá. Biztonság növelése érdekében szükségessé vált a maszk használat, a testhőmérséklet ellenőrzése, valamint a fertőtlenítő pontok sűrítése. Ez három különböző folyamatot jelenthet, de szerencsére akár egy eszközön vagy egy rendszeren belül is kivitelezhető, amivel a felmerülő költsége csökkenthető és hatékonysága növelhető.