A tűz vagy a füst veszélyesebb?

Tudta, hogy a tűzeseteknél a legveszélyesebbnek a legtöbb ember, magát a tüzet gondolja? Ugyan valóban veszélyes a tűz is, de a legtöbb tragédia valódi oka egy tűeset kapcsán, az égés során felszabaduló különféle mérgező gázok elegye és maga a füst. Nem hiába hallunk egy-egy tűzesetnél arról a hírekben, hogy enyhe füstmérgezést szenvedett el valaki, vagy füstmérgezés gyanújával szállították kórházba. Tehát nem szabad félvállról venni ezt a témát sem, így most mi is erre fókuszálunk, hiszen a megfelelő hő- és füstelvezetés ma már, minden tűzvédelmi tervezési munka alapkövetelménye is.

Tűzeset estén

Füstjelző rendszer hang és fényjelzéssel

Mikor sajnálatos módon tűz üt ki egy ingatlanban, a telepített tűzvédelmi és tűzjelző rendszer teszi a dolgát, ha megfelelően lett telepítve és folyamatos karbantartáson esett át. Ilyenkor elindul a tűz oltása, a tűzoltóság is megérkezik, hogy biztosítsa a helyszínt és hathatósan intézkedjen a tűz megfékezése és eloltása érdekében. Viszont ahhoz, hogy a hatóság is – hatékonyan – végezni tudja a munkáját, mindent meg kell/kellene tenni azért, hogy csökkentsük az égés során felszabaduló hőt/hőmennyiséget és az esetlegesen kialakult füstöt.

Amikor mindenki biztonságba szeretne kerülni – minél hamarabb – akkor a beépített/telepített tűzvédelmi rendszerek azok, amelyek nem „menekülnek”, hanem végzik a dolgukat. Ilyen a hő- és füstelvezető rendszer is!

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Hő- és füstelvezetés

Menekülési utak jelölésének fontossága megkérdőjelezhetetlen

A hő- és füstelvezető rendszerek elsődleges feladata, hogy egy esetleges tűz esetén, a lehető legnagyobb mértékben, a lehető legrövidebb idő alatt elvezessék a helyiségekből, az addig kialakult hőt és a füstöt. A hő és füstelvezető rendszer ezzel segíti a menekítést, biztosítva a megfelelő látási viszonyokat, felszabadítva a vészkijáratokhoz vezető útvonalakat. Ha csökken a hő és a mérgező gázok tartalma a levegőben, az nagyban növeli a bent tartózkodók túlélési esélyét, valamint hatékonyan segíti a tűzoltóság munkáját is.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Mi is az a hő- és füstelvezető rendszer?

Alapvetően egy egyszerű rendszerről beszélünk… A hő- és füstelvezető rendszer egy olyan szerkezet/rendszer, amely üzemi állapotában lehetővé teszi az épületben vagy akár csak egy helyiségben kialakult hőnek, füstnek és a forró égésgázoknak a szabadba való kiáramlását. A rendszer maga teheti mindezt természetes módon, a gravitáció segítségével (a meleg levegő fajsúlyát tekintve könnyeb, mint a hideg levegő, így mindig a hidegebb légréteg fölé próbál emelkedni) vagy gépi (ventilátoros) rásegítéssel.

Fő feladatai és egyben előnyei

  • a menekülési utak (legalább adott időtartamig történő) füstmentességének biztosítása, így adva időt az épületben tartózkodóknak a biztonságos kijutásra az épületből;
  • az épületszerkezetek és berendezések védelme, hiszen a hő elvezetésével részben késlelteti a tűz terjedését, részben megnöveli az épületszerkezetek állékonyságát, így segítve/biztosítva akár más szomszédos épületek biztonságát, vagy az épület berendezéseinek sértetlenségét;
  • a tűz, a füst és az égésgázok okozta károk jelentős csökkentésében szintén fontos szerepe van;
  • a gyors és biztonságos tűzoltói beavatkozást segíti elő, hiszen hatékonyan támogatja a tűzoltás folyamatát.

Telepítése és karbantartása

Csakúgy, mint minden biztonsági rendszer esetén csak arra szakképzett hozzáértő személy tervezhet ilyen rendszereket, illetve csak szakvizsgával rendelkező személy telepítheti az ilyen rendszert, hiszen nem csak az anyagi károk csökkentésében van szerepe egy tűz esetén, de emberéletek is múlhatnak a működésén.

Éppen ezért az ilyen rendszerek rendszeres karbantartása is legalább annyira fontos, mint a tűzjelző vagy tűzvédelmi egyéb rendszer ellenőrzése. Nem is részletezzük a tervezési és telepítési szabályokat, feltételeket és követelményeket, mivel Önnek ezzel nem kell foglalkoznia.

Bízza ránk, hagyja, hogy levegyük a válláról ezt a terhet és segítsünk akár a hő- és füstelvezető rendszer kialakításában, akár meglévő rendszerének karbantartásában. Szakvizsgával rendelkező, naprakész kollégáink lesznek ebben az Ön segítségére.