Nyári szünet – a karbantartás ideális időszaka

Minden pedagógiai intézménynek nyárra egész komoly karbantartási terve van, amin pontról pontra haladva az épület ősszel tisztán, rendben, felújítva és startra készen várja vissza a diákjait.

Ön tudja milyen területekre érdemes figyelmet fordítani az iskolai nyári szünet során egy karbantartási tervnél? Nézzünk meg pár pontot, de arra felhívjuk figyelmét, hogy minden intézmény, minden épület más és más karbantartási feladatokat kíván, és igényre szabottan érdemes ezeket a terveket összeállítani.

Megelőző karbantartások

Nyáron van lehetőség az üres épület karbantartási munkáit elvégezni

Sokszor a megelőzésre tett lépések egy nyári időszakban, főleg egy iskola épületében előre mutatóbb, és biztonságosabb, sőt még költséghatékonyabb is lehet, mint egy bekövetkező hiba és annak javítása iskolaidőben. Vizsgálja meg a padlózat és a falak hibáit, ellenőrizze a nyílászárók állapotát, nézze meg a burkolatokat mindenhol, szenteljen időt a mosdók, zuhanyzók felülvizsgálatának, tesztelje le a kábeleket és csőrendszereket. Ugyan még lehet nem mutatnak hibát, de egy elfáradt csőrendszer, egy megszakadt kábel, egy járólap, ami már eltört vagy egy mennyezet, ami már repedezik, most ugyan még nem okoz problémát, de már előre jelzi, hogy ebből hamarosan szolgáltatás kimaradás lehet, víz elfolyáshoz vezethet, balesetet okozhat. Ezekhez inkább hamarabb érdemes hozzányúlni, mint megvárni, hogy bekövetkezzen a baj.

Rendszerek ellenőrzése

A gyermekek biztonsága és védelme érdekében telepített rendszereket kiemelten fontos terület az intézmények működése során. Legyen az videós megfigyelés, audió rendszer, tűzjelző rendszer, vagy akár a vagyon védelem érdekében telepített riasztó rendszer, most van lehetősége zavartalanul felülvizsgálni ezek működését. Ellenőrizze például, hogy megfelelő képet adnak-e vissza a kamerák, a tűzjelző rendszer nyitja/csukja-e a szükséges ajtókat vagy ablakokat, a hangosbemondóban bemondott üzenet az iskola területén mindenhol jól hallható és illetéktelen behatolás esetén megfelelően jelez-e a riasztó rendszer. Ezek csak néhány példa, és jószívvel javasoljuk, hogy ahogy vakolni sem áll neki egyedül, vagy kábelezni, úgy ehhez is hívjon szakembert, aki minden apró buktatót, vagy nem megfelelő működést kiszúr és tudja, hogy javíthatja meg, vagy küszöbölheti ki Önnek.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Hűtés/fűtés/levegőztetés ellenőrzése

Nincs is annál kellemetlenebb, amikor ősszel érkezik egy igen hideg hét és a fűtési rendszer hiba miatt nem indul be. Vagy amikor a termekben elfogy az oxigén, mert a levegőztető nem megfelelően működik és sorban alszanak el a gyerekek még a számukra legérdekesebb tanórákon is. Most van itt az ideje annak, hogy az egész levegőztetést, hűtő és fűtő rendszert is pontról pontra ellenőriztesse. Inkább most derüljön ki, hogy valahol nem megfelelő a rendszerben a nyomás, vagy hogy egy szelep elromlott, minthogy ősszel legyen probléma. 

Hő- és füstelvezető rendszer karbantartása

A hő- és füstelvezető rendszer egy olyan szerkezet/rendszer, amely üzemi állapotában lehetővé teszi az épületben vagy akár csak egy helyiségben kialakult hőnek, füstnek és a forró égésgázoknak a szabadba való kiáramlását. A rendszer maga teheti mindezt természetes módon, a gravitáció segítségével (a meleg levegő fajsúlyát tekintve könnyeb, mint a hideg levegő, így mindig a hidegebb légréteg fölé próbál emelkedni) vagy gépi (ventilátoros) rásegítéssel.

Ezeknek a rendszereknek elengedhetetlen szerepe van az esetlegesen kialakult tűz, a füst és az égésgázok okozta károk jelentős csökkentésében.  A másik fő funkciója az épületszerkezetek és berendezések védelme, hiszen a hő elvezetésével részben késlelteti a tűz terjedését, részben megnöveli az épületszerkezetek állékonyságát, így segítve/biztosítva akár más szomszédos épületek biztonságát, vagy az épület berendezéseinek sértetlenségét. Éppen ezért az ilyen rendszerek rendszeres karbantartása is legalább annyira fontos, mint a tűzjelző vagy tűzvédelmi egyéb rendszer ellenőrzése.

Ezek általános és kiragadott teendők a hosszú listából, amit érdemes megtennie egy oktatási intézménynek a nyári szünet során. Mint már említettük, minden épület más és más, minden intézmény igénye más és más, így érdemes felmérni az épületet és környezetét, majd „személyre szabni” a karbantartási tervet. A lényeg, hogy karbantartáskor is gondolkodjon előre, minthogy később nagyobb baj legyen belőle.