Miért elengedhetetlen egy jól kiépített tűzjelző rendszer?

A tűzjelző rendszer szerepének fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Sok esetben életmentő lehet, ha az épületben megfelelően kiépített rendszert alkalmazunk, hiszen nem csak a keletkezett károkat tudja jelentősen csökkenteni, de akár életet is menthet. Veszély esetén nem csak figyelmeztet, de hatékony védelmet is nyújthat. Nézzük, milyen feladatokat kell ellásson az épületbiztonság szempontjából elengedhetetlen tűzjelző!

A keletkezett tűz azonnali érzékelése

Füstérzékelés fontossága, amely megelőzi a tűzkárt

Az egyik legfontosabb feladata, hogy minél hamarabb felismerje a keletkezett tüzet. Annak érdekében, hogy ezt a feladatot el tudja végezni, szükség van automatikus érzékelőkre. Ez lehet többek közt füst-, vagy hősebességérzékelő is. A megfelelően választott érzékelővel a tüzet még a korai szakaszában tudjuk észlelni.
Címezhető tűzjelző rendszer esetében az összes érzékelő helye külön-külön megállapítható a rendszerből, így nem csak a tűzzóna látható, de pontosan behatárolható a tűz keletkezésének helyszíne.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Hatékony figyelmeztetés

A tűz érzékelését követően a rendszernek azonnal jelzést kell adnia, figyelmeztetnie kell az épületben tartózkodókat. A jelzés az esetek túlnyomó többségében hangjelzés.  Azonban, ha a zajos környezet szükségessé teszi, vizuális figyelmeztetésnek is lennie kell.
A hangjelzés kellően hangos kell legyen, hogy az érintett területen tartózkodó összes személy meghallja. Egyre gyakoribb az olyan eset, amikor nem csak a tűzjelző rendszer hangjelzői figyelmeztetnek, hanem az épülethangosító rendszeren keresztül egy előre rögzített hang tájékoztat az evakuálás menetéről, illetve a tennivalókról, ahhoz, hogy mindenki biztonságban kijusson az épületből.
A vizuális jelzések pedig a hallássérült emberek, és a nagy hanggal járó munkaterületen dolgozókat segítik. Ilyen esetekben villogó jelzésekkel is tudatják a veszélyt.
Abban az esetben, ha a tűzjelző központ nincsek az előírások szerinti helyszíni személyi felügyelet alatt, akkor a tűz észlelése után nem csak a helyszínen tartózkodókat figyelmezteti, hanem a helyi hatóságokat is értesíti, hogy a tűzoltóság minél előbb a helyszínre érkezhessen.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Az épület rendszereinek működtetése

Az észlelésen és jelzés adáson túl egy harmadik nagyon fontos feladatot is el kell látnia a tűzjelző rendszernek. Reakciót kell adnia a kialakult helyzetre. Az intelligens rendszerek különböző berendezések működtetésére, elindítására vagy éppenséggel leállítására is képesek. Füst érzékelése után például lekapcsolják a szellőzőrendszert, hogy a füst ne terjedhessen tovább. Lift esetében az előre kijelölt emeletre irányítják a felvonót, ezután pedig már nem engedélyezik a további használatát.
Az oltórendszer is működésbe lép, ezzel gátolva a tűz terjedését és egyben segítve a tűzoltóság munkáját. Mivel az oltórendszerek használata költségesművelet, ezért csak abban az esetben kapcsol be, ha a területen két különböző érzékelőről egyszerre érkezik jelzés.