A dolgok internete

A dolgok internete – III.

Ha esetleg nem olvasta az előző részeket, akkor kattintson (I. rész, II. rész) és kezdje azokkal.

A “Dolgok Internetével” és az Élő Otthonokkal, vagy köznyelven, az otthonautomatikai megoldásokkal foglalkozunk ebben a részben.

Az otthonautomatika egy olyan szegmense az IT világnak, ami a mára már egy szupergyorsan fejlődő iparággá nőtte ki magát. Voltak kezdeményezések korábban is, de ahogy a “Dolgok Internete” megjelent, mint megoldás, az Élő Otthonokban rejlő lehetőségek is robbanásszerűen megnöttek.
Változatos az eszköztára azoknak a megoldásoknak, amikhez otthon sem kell tartózkodnia. Az okos hűtője, vagy az okos TV-je, de akár az okostelefonja is olyan dolgokra képes már, amikről eddig álmodni sem nagyon mert senki.

Nagyon sokat segített az Élő Otthonok elérhetőségében, hogy a “Dolgok Internete” olyan sok, és alacson áron elérhető fejlesztést hozott a piacra, hogy ez az otthonautomatikát sem hagyta érintetlenül.

Az okos eszközök lakásszerte mára már képesek annyi infomrációt gyűjteni, elemezni, továbbítani, hogy előre beprogramozott kereteken belül még döntéseket is hoznak helyettünk, vagy akár cselekednek.

Mára már egy okos hűtő arról is tud minket figyelmeztetni, hogy a tej elfogyott, és ezzel egyidőben a mobiltelefon egy emlékeztetőt ment el, hogy amikor a következő alkalommal vásárolni megy, a tejet se felejtse el.

Ezeken felül az okos termosztátok a fűtést szabályozzák, és akár a fűtés számlákat is csökkenthetik.

A képzelet szabhat hamarosan csak határt annak, hogy ki milyen Élő Otthont vásárol magának!