A dolgok internete

A dolgok internete – II.

 

A dolgok internete – II.

Ha esetleg nem olvasta volna az I. részt, akkor KATTINTSON, és kezdje azzal.

Az “Internet of Things”, azaz a “Dolgok Internete” a fő téma mostanában mindenhol. Ez nálunk sincs másképp, és ahogy velünk tart, Ön is egyre többet fog megtudni a témában.

Mi tartozik a “Dolgok Internetéhez”?

Ahhoz, hogy valami a “Dolgok Internetéhez” tartozzon, három alapvető dolognak kell megfelelnie.

– Kapcsolódjon

– Kommunikáljon

– Kiszámítson

Hogy még érthetőbb legyen, itt is egy példa.

Számtalan apró eszközt lehet ma már az ember idegrendszeréhez közvetlenül kapcsolni, ami az alany testében lejátszódó folyamatokat monitorozza, arról gyűjt adatot. Az apró eszköz egy külső nagyobb eszköz felé küldi az összegyűjtött adatokat. A külső eszköz lehet egy okostelefon, vagy épp egy számítógép is. A nagyobb, komplexebb számításokat, analizálásokat ez az eszköz már minden további nélkül el tudja végezni.

Mivel az eszköz az internetre, a “Dolgok Internetére” van csatlakoztatva, a világ bármely részéről – akár élőben is – “jelen” lehet az orvos egy páciens vizsgálatakor, vagy egy műtétet is levezethet.

Természetesen a “Dolgok Internete” nem csak az orvostudomány szolgálatában áll, de a kihasználhatóság bemutatása jegyében fontosnak tartottuk, hogy egy ilyen szofisztikált felhasználási területről essen szó elsőként.

A következőkben az otthonautomatika, és a “Dolgok Internete” kapcsolatáról írunk majd, az eszközök egymás közötti kommunikációáról, és természetesen, hogy kik lehetnek a jövőbeli potenciális felhasználók, ha esetleg Önök még nem lennének azok.

Folytatás a III. részben – hamarosan!