3 tévhit a digitális videó megfigyelésről

A digitális videó megfigyelés valósága izgalmas. De valószínűleg nem teljesen egyezik meg azzal a képpel, amelyet kialakítottál magadban az alapján, amit már láttál a tévében vagy akár videókban. Ha csak a bűnügyi sorozatokra gondolsz, ott minden túl van dramatizálva, olyan fordulatokra épül, ahol egy videós megfigyelés és annak használata költséges és bonyolult megoldásnak tűnik, szinte el is hitetheti veled, hogy ez már annyira professzionális rendszer, hogy csak a nagyon komoly bűnügyeket felderítő szervezetek privilégiuma lehet. Ha korábban így is volt, manapság már más a helyzet – már fejlett, megfizethető és könnyeben használható, mint azt gondolnád.

Összegyűjtöttünk pár tévhitet, ami kialakulhatott benned is a digitális videó megfigyeléssel kapcsolatban. 

1.    tévhit: A digitális videó megfigyelés rendszere drága

Első pillantásra elrettentő lehet a meglévő kamerák korszerű digitális berendezésekkel történő cseréjének költsége. Ha azonban analóg videokamerákat cserélnél le, vedd figyelembe ezt a három tényezőt:

  • A digitális kamerák jobb felbontással és szélesebb látószöggel rendelkeznek, így kevesebb kamerára lesz szükséged, mint jelenleg.
  • A digitális kamerák kábelezése hatékonyabb, egyszerűbb és könnyebben telepíthető a rendszer
  • A telepítési és karbantartási költségek alacsonyabbak lesznek a digitális videó rendszerek esetében.

Keresd szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36(20)369-8612 telefonszámon vagy írj nekünk e-mailt!

2.    tévhit: A digitális videó megfigyelő rendszerrel sok a feladat

A digitális videó megfigyelés négyféleképpen teheti könnyebbé az életedet. Először is, a kamerák által rögzített videofelvételeket a NVR-ek tárolják, és ezáltal sokkal könnyebb lesz, ha vissza akarsz keresni egy felvételt. Régen az analóg videóknál az volt a szabály, hogy több órányi felvételt nézel végig, hogy egy konkrét felvételt megtalálj; most tetszőleges számú változó használatával kereshetsz, és sokkal gyorsabban meg is találhatod így a keresett videó felvételeket.

Másodszor a digitális videó megfigyelés megkönnyítheti a munkádat, mivel nem köt oda a monitorokkal teli szobához. Mivel a digitális videó felvételek ugyanazon a hálózaton vannak, mint a többi rendszer, az informatikai vezetők és a biztonságért felelős alkalmazottak otthonról vagy akár okostelefonról férhetnek hozzá a videó felvételekhez – gyakorlatilag bárhol elérik a világon.

Keresd szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36(20)369-8612 telefonszámon vagy írj nekünk e-mailt!

Harmadszor, a digitális kamerák karbantartása sokkal könnyebb. A korábbi kamerák beállításához szükség volt egy létrára és fizikailag kellett módosítani az irányt vagy a fókuszt. Most már ezek a beállítások egyszerűen elvégezhetők, mert csak bejelentkezel a kamerába, és a számítógéped elől, távolról hajtod végre a módosításokat.

Végül, de nem utolsó sorban egy intelligens szoftver segítségével minden kamera képe folyamatosan figyelhető és a szoftver képes önállóan kiválasztani azokat az eseményeket, ahol mozgás történt. Vagyis a kamerák okosabbak lettek, ilyenre az analóg kamera sose lett volna képes.

3.    tévhit: A digitális videó megfigyelő rendszer telepítése időigényes

A manapság telepített digitális videó megfigyelő rendszerek összes információja egyetlen kábelen fut. Műszakilag a CAT-6 kábelről van szó. Ez sokkal egyszerűbbé teszi a telepítést, mint a régi analóg rendszereknél, ahol a kábelek gyorsan szaporodtak és gyarapodtak. A digitális megoldás mindemellett még nagyobb felbontást is ad.

Ha valóban gyors megoldást kereslek, akkor a digitális rendszert is csatlakoztathatod a már meglévő hálózathoz. Viszont azt vedd figyelembe, hogy ez egy nagy sávszélességű megoldás így, ha a meglévő hálózat nem áll készen rá, jelentősen ronthat a hatékonyságon.

Végül egy digitális videó megfigyelő rendszer még egy dolgot ad a kezedbe, amit soha nem kaphattál meg a korábbiaktól: az elemzést. A továbbfejlesztett felügyeleti szoftver révén teljesítményértékelés kaphatsz az összes kameráról. Ez lehetővé teszi a digitális rendszer hatékonyságának nyomon követését és az ezekről készült elemzések használatát.

 

Mindezek ismeretében még mindig futurisztikus, szuper professzionális, halandó ember számára elérhetetlennek tűnik? Persze, hogy nem. A digitális videó megfigyelés rendszere kézzelfogható, szemmel látható előnyöket biztosít számodra és nem kell félned tőle, mert nem ördögtől való, és még csak nem is atomfizika, hanem a már ma is elérhető technológia továbbfejlesztett, használhatóbb változata.

Keresd szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36(20)369-8612 telefonszámon vagy írj nekünk e-mailt!