Y generacio

Y generáció

Az Y generáció egy új típusú nemzedék! A modern technológia hirtelen fejlődése játszott hatalmas szerepet a kialakulásában. A technológiai hozzáértésük kimagasló, és természetesen az is ismérvük, hogy a mindennapok elválaszthatatlan részét képezi számukra egy okostelefon vagy bármilyen okos készülék és a közösségi média. „Az Y generáció a fogyasztói társadalom alakítója és húzórétege, akik tökéletesen eligazodva a legújabb trendek között, a legpergőbb ritmusban élik az életüket.” (Forrás: Wikipédia)

Több formában, és akár több csatornán is kommunikálnak, vagy éppen csatlakoznak a világhálóhoz. Imádják a technikai újításokat, és nem utolsó sorban nagy fogyasztói is annak. Szüleik, akik kisebb-nagyobb sikerrel tartottak lépést a technikai fejlődéssel, sokszor nem is értik, hogy miért ennyire más ez a generáció.

Ha ennyire különböznek, mint fogyasztók, akkor miért ne lenne más az otthon- és lakásigényük?

Egy nemrég napvilágot látott tanulmány rávilágít arra, hogy az Y generáció képviselői igen nagy arányban más otthonra vágynak, mint a szüleik. A fiatalok kisebb, sokkal funkcionálisabb és élő otthonokat akarnak. Extrém irányba is szívesen elmegy a többség. A lakás külseje nem mérvadó, mivel ők a felszereltséggel tudnak igazán büszkélkedni a barátaik, ismerőseik előtt. A funkcionalitás inkább, mint a külalak a fő irány.

„Nem egy rózsákkal teli kert a fontos, hanem az, hogy a kert önmagát locsolja! A többi csak extra!”

Igazán motiváló egy fiatal, technikában nagyon jártas vásárlónak, hogy a szobák nem csak szimpla funkciókat látnak el, hanem fel vannak ruházva különböző tulajdonságokkal, extra használhatósággal. A legtöbb megkérdezett úgy vélekedett, hogy inkább egy okos TV-t raknának a konyhájukban, mintsem, hogy egy extra sütővel legyen felszerelve.

Manapság egyre többen dolgoznak „home office”-ban, ami külön elvárásokat támaszt egy élő otthonnal szemben. Az áramfogyasztás monitorozása, távoli fűtésszabályozás, vagy akár az otthoni kamerák élő képének elérése szinte bárhonnan. A lehetőségek kimeríthetetlenek, de egyben minden megkérdezett egyetértett. Ha az életüket megkönnyíti valami, időt és pénzt spórol meg, akkor az minden esetben zöld utat kap!