élő otthon

Élő otthon – Micsoda? – Negyedik rész

Gondolkozott már azon, hogy mi is valójában egy otthonautomatikai rendszer? Mik dolgoznak a háttérben, milyen lehetőségek rejlenek benne, és hogy miben más egy Élő otthon rendszer? Ha még nem, akkor olvasson tovább, ha meg már igen, akkor is olvasson tovább. Megválaszoljuk ezeket a kérdéseket.

Az otthonautomatikai rendszer egy olyan vezérlő modulokat összekötő hálózat, ami az otthoni elektromos eszközeinket köti össze, felügyeli és vezérli azokat.

Egy otthonautomatikai rendszer elvégzi a kötelező feladatokat, ezzel könnyítve meg a mindennapi életünket. Az előre kigondolt, és beprogramozott feladatok sokszínűsége egy ilyen rendszernél véges. Időkapcsolók, fényérzékelők, automatizált világítások, motorizált/automatizált nyílászárók, fűtésszabályzók, távolról irányítható, vezérelhető modulok.

Ezek összekapcsolásából komplex, és az eddigi igényeket tökéletesen kiszolgáló rendszereket lehetett kiépíteni. Milliók életét könnyítette meg ez az első generációs megoldás.

De úgy, mint minden mást is, ezt a rendszert is megcsapta a fejlődés szele. Egy újgenerációs megoldás már nem csak egy rendszer, ami automata parancsokat tud végrehajtani. Ezt a fejlettebb, komplexebb, mégis „észrevétlen” megoldást hívjuk mi Élő otthonnak!

Élővé varázsolni egy lakást, otthont vagy akár egy irodát is sokkal többet nyújt, mint az eddigi automatikai rendszerek. A kábelnélküli, rádiófrekvencián kommunikáló apró modulok könnyen beszerelhetők, elrejthetők, így nincs szükség semmilyen átkábelezésre, falak bontására.

A modulok nem egy szimpla rendszert alkotnak. Tudnak egymásról, kommunikálnak egymással, adatot továbbítanak, és ráadásul önszervezőek. Úgy alkotnak egy mobil és rugalmas hálózatot, hogy nincsenek annak a veszélynek sem kitéve, hogy ha az egyik elromlik, akkor a többi az egyetlen „kieső” miatt nem tudná a rá kiszabott feladatokat maradéktalanul ellátni.

Élő otthon! A neve már elárulja számunkra, hogy nem csak okos lesz az otthonunk vagy az irodánk, hanem életre is kel. Kommunikál velünk, döntéseket hoz, és természetesen mindezt olyan észrevétlenül, hogy el is felejtjük milyen volt az élet egy átlagos otthonban.