Biztonság mindenek felett – eszközök és módszerek

Jelenlegi vírushelyzetben különböző országokból más-más intézkedésekről kapunk információkat. Van, ahol még csak most nyílnak újra a vállalkozások, iskolák, éttermek, közösségi helyszínek, akár irodaházak és van, ahol pedig már újra szigorítások jönnek, újabb rendelkezések, lezárások, bezárások, fokozott felügyelet. A biztonság egy ilyen járvánnyal sújtott helyzetben nagyban függ közegészségügyi stratégiáktól, ideértve a vírus fokozott tesztelését, a társadalmi távolságtartást, a tartózkodási korlátozásokat, a maszk viselést, valamint a tisztítási és fertőtlenítési tevékenységeket.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36(20)369-8612 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!


Sok országban a hőmérséklet mérését és a maszkok viselését általában kötelezővé tették az első hullám lecsengése után mind üzleti, mind nyilvános helyzetekben. Míg a társadalmi távolságtartás és az egyes légterekben együttesen jelenlevők számának maximalizálását szükségesnek tartják, mégis bizonyos helyeken nehéz követni, mint például a bevásárlóközpontokban, nagyobb területen fekvő közösségi tereken, addig a munkahelyek, az irodaházak és az ipari parkok keresik a megoldást arra, hogy csak az engedéllyel rendelkezők tudjanak belépni adott terekbe, ezzel is elkerülve a zsúfoltságot. A vállalkozásokra és a nyilvános területekre vonatkozó szabályok betartásának érdekében segítséget nyújthatnak a mai innovatív videótechnológia lehetőségei.

Testhőmérsékletmérés belépéskor

Hőkamera a beléptetőrendszernél

Bizonyos országok átfertőzöttsége miatt szükségessé válhat a munkavállalók testhőmérsekletének mérése. Ez fontos lépés a már megbetegedett emberek kiszűrésére, de egy több száz vagy ezer fővel rendelkező vállalat esetén hosszú és fáradtságos folyamat, időigényes és lassú egyesével ellenőrizni mindenkit. Itt válhat segítségünkre a hőkamerás képet készítő kamerák alkalmazása, hiszen ezzel egyszer több munkavállaló testhőmérsékletét is képesek vagyunk ellenőrizni. Nem csak irodákban, de bevásárlóközpontokban, iskolákban, kórházakban és minden olyan nagy forgalmú intézményben érdemes alkalmazni hőkamerás felügyeletet, ahol sok ember fordul meg egy nap, vagy akár egyszerre sok ember biztonságos átengedése szükséges a bejáratnál.

Érintésmentes bejutás a higiénikus megoldás

Az iskolák és a munkahelyek eddig leginkább korábban a hagyományos beléptető és munkaidő-nyilvántartó rendszereket használták, de ezek nem csak nem higiénikus megoldások minden esetben, visszaélés lehetőségét is rejtetik magukban, mint például az igazolvány ellopása, a belépési kódok kiszivárogtatása vagy az ujjlenyomat-beolvasás során az eszközön hagyott bacilusokkal való érintkezés. Ez megnöveli a fertőzés lehetőségét, hiszen a belépéskor megkövetelik egy felület megérintését, amire bacilusok kerülhetnek a személyről, vagy pont hogy bacilus kerülhet a személyre. Az érintés nélküli beléptető terminálokkal az intézmények, szervezetek, legyen az munkahely, vagy akár iskola, nemcsak kiküszöbölhetik ezt kockázatot, hanem nagymértékben javíthatják napi működési hatékonyságukat.

A maszkviselési szabályoknak való megfelelés

Maszk viselése néhol ajánlott, néhol kötelező a cseppfertőzés elkerülése érdekében – felfogja a kilélegzett vagy távozó cseppeket, így véd mások megfertőzése ellen. Ha körbenézünk biztosan tudunk legalább 2-3 olyan helyet felsorolni, ahol láttunk velünk utazót, egy légtérben tartózkodót vagy éppen a boltban gyümölcsök között válogató vásárlót, akin nem megfelelően vagy egyáltalán nem hordtak maszkot az előírással ellentétben. Kamera rendszerek modern megoldása segít nekünk diszkréten figyelemmel kísérni, hogy a maszkot megfelelően viselik-e munkatársaink az irodában vagy akár a közösségi terekben, épületek folyosóin, vagy közösség által használt közlekedési eszközökön.

Társadalmi távolságtartás és a maximális létszám betartása

A társadalmi távolságtartás fontos szerepet játszik a koronavírus terjedésének csökkentésében. Legtöbb országban, így Magyarországon is ajánlott a távolságtartás, különböző mértékben, de mindenhol minimum egy méteres távolságtartásra intenek az egészségügyi hatóságok. Magyarországon jelenleg a 1,5 méteres távolság ajánlott. 

Ugyanígy különbözhet országonként az egyes eseményen vagy egy légtérben tartózkodók maximális létszáma. Vannak esetek, ahol csak 6 fő megengedett, van olyan esemény, ahol magasabb létszámmal is részt lehet venni. Hallhatunk sorszámhúzós megoldásokról, karszalag osztásról vagy egy biztonsági őr által felügyelt létszámról, de mindezek nem nyújtanak biztonságos és százszázalékig felügyelt megoldást. A társadalmi távolság tartása és az egy légtérben tartózkodók száma is ellenőrizhető a mai videótechnológia segítségével. 

Élet a COVID hulláma alatt és után

Nem állhat meg az élet akkor sem, ha itt kopogtat az ajtónkon egy vírus vagy ha már nyakig benne vagyunk egy járványba. Gazdasági és társadalmi szempontból sem állhat meg a mókuskerék, így szükséges utánajárni, hogy milyen biztonsági intézkedések segíthetik azt, hogy ne kelljen lehúznunk a rolót, ne kelljen bezárni üzletünket, ne kelljen csalódást okoznunk megrendelőinknek, vendégeinknek, betegeinknek vagy tanulóinknak. A mai modern videótechnológia szinten minden szabály betartásának felügyeletére tud megoldást, sőt megkönnyíti mindennapjainkat a vírushelyzet után is. Megéri már most beruházni biztonságunk érdekében a modern eszközökre.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36(20)369-8612 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!