Beléptető rendszer – vállalati méret szerinti különbözőségek

A beléptető rendszerek népszerűvé vált a hagyományos kulcs- és zárrendszerű beléptetések lecserélésére. Valójában annyira elterjed már, hogy valószínűleg már mindenki használat néhányszor anélkül, hogy akár tudomást szerzett volna róla. Ha valaha kártyát vagy valamilyen közelítő eszközt használtál már irodaházba belépéskor, vagy kaputelefont használtál lakásba bejutáshoz, akkor szinte biztos, hogy a beléptető funkcióját használtad. Ez még nem azt jelenti, hogy ismeri is egyből mindenki ezt a rendszert, ha már egyszer használta. Nézzünk mögé, mi is ez valójában.


Mi az a beléptető rendszer?

A beléptető rendszer egy olyan biztonsági technológia, amely lehetővé teszi annak ellenőrzését, hogy ki férhet hozzá a létesítmény meghatározott területeihez és mikor férhet hozzá. Ha valaha kártyát vagy valamilyen közelítő eszközt, pl tokent,  használtál, akkor biztosan találkoztál már vele, megismerted hogyan működik a gyakorlatban. A proxy kártyákhoz, vagy hasonló eszközökhöz külön hozzáférési engedélyt programoznak fel. Ezután a használója ezt az eszközt csak ott használhatja, ahova általa megkapta a belépési engedélyt. Hozzá közelíti a leolvasóhoz és az adott ajtó már nyílik is. Ez a hozzáférés megadható csak bizonyos időtartamokra, vagy csak bizonyos helyiségekre, de rendszeresen változtatható is, függően attól, hogy használójának  hova és meddig adunk belépési engedélyt.

Egy beléptető rendszer is lehet egyszerű, de igen komplex is. Helyettesíthetünk vele egyetlen kulcsot, de integrálható egy egész biztonsági rendszerbe is.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36(20)369-8612 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Belépés ellenőrzése kisvállalkozásoknál

Tegyük fel, hogy gyártó vállalatot vezetsz. Ötven alkalmazottad van, akik a gyártási részen dolgoznak. Ezeket az alkalmazottakat három műszakra osztod, így a gyár ajtajai mindig nyitva vannak, mindig van élet a gyártósor mellett. Viszont aggódsz amiatt, hogy így bárki beléphet a gyárba vagy a raktárba és ellophatja a készleteket. Három műszakban a gyári dolgozók nem biztos, hogy ismerik a többi alkalmazottat, így nem tudják, hogy ha idegent látnak megállítsák-e vagy ő is dolgozó. Viszonylag könnyű lenne valakinek bemenni, megragadni valamilyen felszerelést, eszközt, terméket és észrevétlenül távozni. A gyári alkalmazottak mellett tizenöt irodai alkalmazottad is van, akiknek kulcsa van a szomszédos irodaházhoz. Az első, aki reggel megérkezik, kinyitja az ajtót, az utolsó, aki elmegy, pedig bezárja. Volt néhány olyan eset, amikor elfelejtették bezárni az ajtót távozáskor, és nem vették észre, hogy ők voltak az utolsó emberek az irodában. Ezekben az esetekben az irodát és a szomszédos gyárat könnyen kirabolhatta volna bárki.

Kulcscsere lehet a megoldás

Ezeknek a biztonsági kockázatoknak az elkerüléséhez alkalmas a beléptető rendszer. Az irodaház és a szomszédos gyári emelet ajtajai mindig zárva vannak, de minden alkalmazott kap egy kártyát, amivel bemehet a gyártósorra és /vagy az irodaházba. Egyetlen idegen sem sétálhat be a területre egy ilyen kártya nélkül és egyetlen irodai alkalmazott sem fogja többé elfelejteni bezárni kulcsra az ajtót. Egyszerű és biztonságos megoldás.

Belépés ellenőrzése közepes méretű vállalkozásoknál

Eltelt azóta pár év, akár 5 is, hogy alkalmaztad a kisvállalatodnál a beléptető rendszert. Azóta fejlődött a vállalatod, 250 alkalmazottra nőtt a munkavállalói állomány és már nagyobb területbővítésen is átestél.Ez jól működött, de tapasztaltál néhány problémát. Négy évvel ezelőtt egy alkalmazott az első műszakból a harmadik műszak munkaideje alatt lépett be a gyárba, és ellopott néhány terméket. Tavaly egy gyári alkalmazott munkaideje után bement az irodaházba, és elvitt néhány irodaszeret. Mivel minden kártyának van egy azonosító száma, amelyet akkor rögzítenek, amikor egy alkalmazott belép a létesítményébe, meglehetősen könnyedén el tudtad kapni mindkét tettest, de szeretnéd teljesen kiküszöbölni ezt a kockázatot.

Kulcscsere + Idő és zóna korlátozások

A probléma kiküszöbölése érdekében a kártyák engedélyeit lehet úgy módosítani, hogy a gyári alkalmazottak csak a gyártó sorra, az irodai alkalmazottak pedig csak az irodaházhoz férjenek hozzá. Az épület mindkét területére csak a felsővezetés léphet hozzá. Ezenkívül korlátozhatod az alkalmazottak hozzáférési idejét. Amikor munkaidejük van, szabadon ki- és beléphetnek, amikor vége a munkaidejüknek, akkor nem mehetnek be a területre. Az irodai alkalmazottak 06:00 és 20:00 óra között férhetnek hozzá az irodához. A gyári alkalmazottak csak meghatározott műszakuk alatt léphetnek a gyártósorra.

Belépés ellenőrzése nagyvállaltoknál

Újabb öt év telik el, és vállalkozásod egyre csak növekszik. Most már nagyon nagy létszámmal, több mint 2000 alkalmazottal dolgozol, már három különböző helyszínen vannak elhelyezve a munkavállalóid. A biztonság növelése is fontos már ennyi alkalmazott mellett, mit lehetne még tenni ennek érdekében? Találkozol a vizuális azonosítás lehetőségével.

Kulcscsere + Idő és zóna korlátozások + Fotó azonosítás

Vannak olyan beléptető rendszerek, ahogy a kulcskártyák használata mellett kiváló minőségű képek rögzítése is lehetséges. Az alkalmazottak kártyáit így programozzák fel, míg a vendégek arcképét a recepción rögzítik. Bármely vendég, aki áthalad az egyik épületén, ideiglenes személyazonosító okmányt fog kapni a kártyával, és minden alkalmazottat is fotóval is azonosítanak. Ha egy idegen belép a létesítménybe, az azonosítás hiánya miatt azonnal kiszúrható az illetéktelen behatoló.

Hogy néz ki a saját vállalkozásodban?

Hőkamera a beléptetőrendszernél

Most már kaptál egy általános képet és egy példát, de a lehetőségek tárháza nagy a beléptető rendszerek terén is. Így ahhoz, hogy a vállalatod számára a legalkalmasabb rendszert tudd alkalmazni, mindenképpen szükség van konzultációra biztonságért felelős szakértővel, akinek a beléptetés a szakterülete.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36(20)369-8612 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!