Kívül-belül biztonságban – megváltozott életmódunk

A COVID-19 megjelenése és második hulláma nem csak az egészségügyben és a közösségi egészség ellenőrzésében hozott változásokat, hanem az életmódunkat is megváltoztatta. A napjaink, heteink már nem úgy néznek ki mint 2020. március előtt, már nem úgy éljük, ahogy korábban. Hőkamerákról (https://smartme.hu/mi-is-az-a-termikus-kepalkotas/) már írtunk korábban és a biztonsági szabályoknak való megfelelés és a szabályok betartásának ellenőrzését (https://smartme.hu/biztonsag-mindenek-felett-eszkozok-es-modszerek/) is körbejártunk már. Azóta is sorban vezetnek be akár a kormány által megszabott, vagy az operatív törzs javaslatára kiadott ajánlásokat, szabályokat, de van, hogy csak adott irodaházra vonatkozó korlátozások vagy társasházak lakóira érvényes javaslatok látnak napvilágot. Ezek utóbbiak betartása talán a legnehezebb. Néhány ilyen példát gyűjtöttünk most össze, betartásukhoz, pedig megoldást is javasolunk.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36(20)369-8612 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Irodai jelenlét

Minden iroda máshogy próbálja megóvni munkavállalói egészségét. Van, aki minden munkavállalót rendszeresen PCR tesztnek vet alá; van, ahol maximális létszámot határoztak meg; de van olyan iroda is, ahol minden egyes helységben kötelezővé tették a maszk használatát. Hogy lehet mindezt úgy betartatni, hogy ellenőrizni is lehessen a munkavállalókat? Nem elég a bejárati ajtókhoz szerelni kamerát, érdemes ebben a helyzetben a folyosókra is és a forgalmasabb területekre. A megfelelő helyekre felszerelt karmerarendszer élő képe pedig folytonos betekintést biztosít, hogy létszámot számoljunk, maszkviselést ellenőrizzünk. Korlátozott létszámú helységekre pedig akár egy okoszárat is szerelhetünk vagy bevonhatjuk a beléptető rendszerünkbe, így ha a max. létszám 1 fő például egy teakonyhában és már egy valaki belépett, de még nem jött ki, más nem tud bemenni.  Minden irodában megvan a saját protokollja vírus idejére, ezen szabályok betartását könnyítsük meg magunk számára, mint munkáltató.

Társasházi jelenlét

Azok, akik kisebb nagyobb társasházakban laknak a közös területeken összetalálkoznak más lakókkal, olyanokkal akikről nem tudni éppen honnan jöttek, nem találkoztak-e betegekkel, akikről nem tudnak semmit, csak annyit, hogy egy épületben laknak. Megfogják egymás után az épület bejárati ajtajának kilincsét, megnyomják egymás után a lift gombjait, vagy akár egy liftbe zsúfolódnak be többen is. Közösképviselet által meghozott szabályok egyike lehet, hogy csak egy háztartásba tartozók utazhatnak együtt a liftben, vagy csak maximum 2 személy szállhat be, de ők is csak maszkban. Ezeket a korlátozásokat is a megfelelő kamerarendszer segítségével lehet betartani. Ugyanakkor segíthetünk is a lakóknak azzal, hogy a liftekben mozgásérzékelőt szerelünk fel, így amelyik liftet már nem használták 5-10 perce, annak belső világítása lekapcsolható. Ha a lakók olyan liftben szeretnének utazni, amelyben feltehetőleg az utóbbi percekben, vagy akár fél órában nem tartózkodott senki, könnyebb lesz a döntés, hiszen nincs világítás abban a liftben, nem érzékelt mozgást a mozgásérzékelő percekig. Közösségi egészség védelme a lakóink egészségénél kezdődik.

Kihalt utcák

Hogyan is kerülhet ide a kihalt utcák témája, hiszen ha nincs senki az utcán, akkor nem is terjedhet a vírus.  Aki éjszaka kénytelen munkába menni vagy munkából hazaindulni sokszor kihalt, sötét, üres utcákon közlekedik. Nem jár el annyi ember a járdákon, nem mozdulnak ki annyian mint korábban, a rendszeresen zsúfolt utcák mára üresek, alig megy el rajtuk valaki, akár éjjel akár nappal. Nem csak a belteret érdemes emiatt felügyelet alatt tartani, hanem az épületek külsejét is kültéri kamerákkal. Ha nincs járókelő, csábítóbb a bűnözőknek egy-egy betörés, hisz nincs ami meglássa őket.

Kültéri kamerák megkönnyítik a folyamatot, ha fel kell deríteni mi történt, mozgásérzékelésre kapcsolódó világítás kapubejárókban, házak előtti és melletti területeken pedig nagyobb bizonságérzetet nyújt, hiszen látni lehet azt is, aki csak hazafele tart, de azt is láttatni engedi, aki rossz szándékkal követ minket. Ne csak a vírus terjedésének megakadályozására fordítsunk figyelmet, hanem a szabályozások miatt kialakult, az eddigi normálistól eltérő helyzetekben is segítsük társainkat.

A legfontosabb még mindig minden helyzetben, hogy fokozottan figyeljünk egymásra, vigyázzunk egymásra és magunkra is. Maradjunk egészségesek és épek, éljünk továbbra is biztonságban.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36(20)369-8612 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!