Raktárbiztonság 4 legfontosabb eleme

Van bizonyos ingatlanok, épület-objektumok, amiket a többi épülettől vagy épületszárnytól jobban érdemes védeni. Ezek közé tartoznak a raktárak is. Legyen szó egy közepes helyiségről vagy egy nagy csarnokról, minden esetben fokozott biztonsági intézkedést igénylő területekről beszélünk, hiszen az Ön raktárkészlete itt van, amit vagy fel fog használni a termeléshez vagy értékesíteni fogja, vagyis bármilyen jellegű károsodása az Ön cégének megkárosításával egyenértékű. Illetéktelen behatolás, rombolás, rongálás, lopás, tűzeset, mind olyan akció, ami megfelelő biztonságtechnikai rendszer mellett csak rémálmaiban kell, hogy megjelenjen vagy gondot okozzon, a valós életben felkészülhet rájuk vagy kezelésükre. Mégis milyen alapbiztonságtechnikai felkészültség szükséges ehhez?

Kamera rendszer vagy videó megfigyelő rendszer

Kamerarendszer a raktár minden pontjár lefedheti

Minden raktárépület alapkövetelménye, hiszen így mindenhol ott lehet az Ön szeme, figyelemmel kísérheti a raktár minden pontját. Segítségére lesz a nem kívánt személyek és események gyors kiszűrésére. Folyamatosan nyomon követheti a napi munkavégzést, az eszközök megfelelő kezelését távolról is. Ha nem kívánt incidens történik, ami lehet akár lopás, baleset vagy betörés, akkor a felvételek rögzítése és megőrzése révén felgyorsíthatja az eset kivizsgálást és gyors reakció lehetőségét biztosítja Ön számára. Sőt ha szükséges bizonyos kamerák nem csak képet, hanem hangot is tudnak közvetíteni vagy felvenni. A lefedendő területtől és a helyiség terepviszonyaitól függően pedig fix és mozgatható kamerák telepítését is tudja kérni, hogy minél pontosabban és minél láthatóbban tudja figyelemmel kísérni a raktár életét.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Beléptető és munkaidő nyilvántartó rendszer

Beléptető rendszerek egyszerre több belépő számára

Minden vállalat jolly joker biztonsági rendszere a beléptető és munkaidőnyilvántartó rendszer. Hiszen ezzel a rendszerrel nem csak távoltartani tudja az adott területre belépésre nem jogosult személyt, de a belépési ponton áthaladt munkavállalók munkaidejét is képes lehet így nyilvántartani. Természetesen a legfontosabb funkciója, hogy az illetékteleneket távol tartsa a raktárba való belépéstől, illetve hogy a raktárépületen belüli személy forgalmat is kontroll alatt tartsa vele. Mivel belépést csak az arra jogosultaknak engedélyez, őket azonosítja is, és a belépési/kilépési időpontot is tárolja. Egy nem kívánt incidens felderítésekor segítségére lehet abban, hogy kik tartózkodtak a raktárban, amikor történt az esemény. Ahhoz pedig, hogy biztos lehessen Ön is benne, hogy a munkaszerződés szerinti munkaórát ledolgozza egy-egy munkavállaló, hogy nem lóg el minden órában fél óra szünetre, és hogy valóban a munkavégzéséhez kijelölt területen tartózkodik a munkaórái alatt, ez a rendszer lesz Ön számára a kulcs.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Behatolásjelző (riasztó) rendszer

A raktárak bejáratán csak az arra illetékes személyek léphetnek be

Egy raktár helyiség minden méretben raktárhelyiség. Akár egy egész csarnokkal rendelkezik vagy egy kisebb szobával, amit raktárnak nevezett ki, Ön számára akkor is fontos, hogy azonnal cselekedni tudjon ha egy nem várt esemény történik. Nagy csarnok esetében még munkaidőben is nehéz folyamatosan résen lenni, hogy egy távoli ajtón vagy egy félreeső ablakon megpróbál-e bejutni illetéktelen személy, munkaidőn kívül pedig a sötétben és csendben bármely raktár célpont lehet betörők számára. Behatolás jelző rendszer segítségével pedig azonnal információt kaphat Ön is erről az incidensről, nyitásérzékelő jelzi, hogy melyik nyílászárón történt a behatolás, mozgásérzékelők pedig nyomon követik a behatoló útját, ha pedig kamera rendszere is van, azon keresztül képen is követheti. Jelezve az illetéktelen behatoló felé, hogy lefülelték, akár hangos jelzést is leadhat a rendszer, ezzel is felhívva a figyelmet, hogy betörés zajlik, de a néma jelző pedig azonnal szól az illetékes személyzetnek, akik beavatkoznak és elfogják az illetéktelen behatolót.

Tűzjelző rendszer

Az egyik legveszélyesebb eset, ami történhet egy raktárban is az a tűz és annak pusztítása. Már a raktár kialakításakor fontos tudnia, hogy mely területeken miket fog tárolni, azok mennyire éghető, vagy mennyire robbanásveszélyes anyagok. Ennek megfelelően kell kialakítani a tűzjelző rendszert, hogy már kialakuláskor érzékelje a rendszer és leadja a megfelelő jelzéseket, figyelmeztesse az ott tartózkodókat, biztosítva, hogy időben ki tudjanak menekülni, illetve jelzést ad le az illetékes hatóság felé, így azok azonnal be tudnak avatkozni, azonnal meg tud kezdődni az oltás. Ezzel is csökkentve a tűz okozta károkat és anyagi veszteséget.

Mai modern biztonsági rendszerek jelentősen képesek csökkenteni a fenyegetettséget és képes fokozni a biztonságot nem csak a raktáron belül, de annak teljes területén és közvetlen környezetében. Mindenkinek, így Önnek is felelőssége megteremteni a lehető legbiztonságosabb környezetet a termékek, anyagok, eszközök, és biztonságos munkahelyet a munkavállalói számára.