FIBARO-rendszer

Az Index is kipróbálta a FIBARO-rendszert

 

Pár hete olvastuk az egyik technikai fórumon, hogy FIBARO-láz van az országban. Valóban látni egy pozitív tendenciát, hogy a sajtó egyre jobban érdeklődik az okosotthon iránt, annak minden jó oldalával és a benne lévő lehetőségekkel.

Jó mutatja a változást a Google egyes alkalmazásaihoz társítható mérőszámok növekedése, tehát kézzelfogható és számtanilag is alátámasztható jelek rajzolódnak az innováció égboltján.

Még a múlt hónapban történt, hogy az Index újságírója, Dzindisz Magdalena is kipróbálhatta a FIBARO okosotthon rendszert, aminek eredményeként született egy remek szakmai cikk. Most ebből az írásból adunk közre szemelvényeket a teljesség igénye nélkül.

AZ INDEX CIKK ITT OLVASHATÓ EL.

„…A Fibaro teljesen más utat követ, mint a GIRA. Egyrészt kevés szereléssel és szinte falvésés nélkül kiépíthető egy teljes rendszer. Másrészt webes alkalmazásában a felhasználó is tud teljes parancssorokat adni, ha ahhoz érez kedvet. A Fibaro egy lengyel cég, alig néhány éve alapították, de igen népszerű lett, a világ több országában jelen vannak…”

Fontos kiemelni, hogy a FIBARO okosotthon vezeték nélküli rendszere, bontás nélkül telepíthető a meglévő lakásokba, nem szükséges a meglévő infrastruktúrát bolygatni, nincs szükség fúrni, faragni.

A FIBARO terjeszkedést jól mutatja, hogy már nem csak Európában van jelen, hanem az óceánon túl is nyitja folyamatosan az irodákat.

„…A Z-Wave protokolt ismerik a Fibaro eszközök, ami azt jelenti, hogy elvileg tud olyan eszközökkel kommunikálni, amelyek ezt a protokollt használják. Gyakorlatilag a Fibarónak kell létrehozni egy működő megoldást, ha integrálni szeretnénk valamilyen eszközt, amelyet eddig nem támogatott a rendszer.”

A kifejezetten az otthoni automatizálásra kifejlesztett Z-Wave kommunikációs protokolt használja a FIBARO. A szabadalmaztatott vezeték nélküli kommunikációs szabvány egy olyan frekvenciát használ – 868,42 MHz (Európában) -, amely elkerüli a Wi-Fi-k által igénybe vett, zsúfolt területeket. A technológia nagy előnye, hogy a működést nem akadályoztatják falak, és az adott épületben, lakásban szinte minden elektromos eszköz vezérlése megoldható.

„…Beszerelés után nagyjából egy napig használtuk a megadott beállításokkal a rendszert, aztán elszabadult az őrület. Jó értelemben, mert azon kezdtem el gondolkodni, hogy mit lehetne még kihozni a megadott eszközökkel. Nem volt nehéz dolgom, mert a webes alkalmazással könnyen alkothatók ilyen parancssorok…a Fibaro előnye, hogy sokféle külső eszközzel lehet összekötni, például öntözőberendezések, fűtésrendszer, klíma. Majdnem mindent meg lehet oldani, néha barkácstechnikával, néha meglévő modulokkal. Folyamatosan bővül a Fibaro rendszeréhez illeszthető olyan termékek listája, amelyek virtuális kezelőfelülettel vannak ellátva.”

Kezdetben elég karcsú volt azoknak az eszközöknek a száma, amelyek illeszthetők voltak a FIBARO-hoz, de napjainkban már széles paletta áll rendelkezésre a felhasználók számára. Ezek mind IP hálózatra köthető eszközök: Denon, LG, Logitech, Sony stb.

Alapvetően a cikk szerzője egy szakmailag alapos elemzést tárt fel olvasói előtt a FIBARO okosotthon rendszerről. Maga is élvezettel ír arról, hogy az első nap után már maga programozta a központi vezérlő egységet, maga állította be azokat a parancssorokat, amelyeket a webes alkalmazás segítségével alakított ki.

Végszóként bátran kijelenhetjük, hogy a FIBARO okosotthon vezeték nélküli rendszer, ismét kiállta a próbát, és azt a tévhitet, hiedelmet is sikerült megcáfolni, hogy ez a rendszer egy anyagilag jelentős beruházás hozadéka. A tesztelés során beépített FIBARO-rendszer értéke 200.000 – 300.000 forint között volt, ami egy jobb fajta új okostelefon árával egyezik meg jelenleg.

AZ INDEX CIKK ITT OLVASHATÓ EL.