Bécs

Okos város, második rész – Bécs

Korábban Amszterdamról írtunk, és mutattuk be az ott végbemenő „okosítás” pozitív hatásait. Most egy kicsit közelebbi a célállomás. Bécs! Nem meglepő, hiszen a város már most 14% megújuló energiát használ. Figyelemreméltó teljesítmény! És ez csak a jéghegy csúcsa.

Bécs, Ausztria fővárosa. Közel 2 millió lakosa van. A világ egyik legzöldebb városa, és ezt nem is akarja elveszíteni a távoli jövőben sem. A 2013-as Mercer tanulmány ötödszörre is Bécset tüntette ki a világ legélhetőbb városának címével. Az életminőség a legszigorúbban értékelt szempont, amikor a listát összeállítják. Nézik a fejlettséget és a technikai modernitást is, de ezek nem feltétlen jelentenek kiváló életminőséget egy-egy városban.

280 császári park és kert gazdagítja a városképet. A városkörnyéki pihenőhelyek, mint a Práter, a Bécsi Erdő és Lobau egyaránt sétákra, kirándulásokra, túrákra és kerékpártúrákra hívják az odalátogatókat. Bécs összesen több mint 2000 zöldterülettel rendelkezik, ami igen figyelemreméltó.

Emellett a főváros a technikai fejlődésben sincs nagyon lemaradva, mivel itt található Európa legnagyobb bioenergia-erőműve, ami 750 ezer háztartás fűtését biztosítja. Ezen felül, 2020-ig összesen 300 ezer m2 napemelet terveznek telepíteni.

A tömegközlekedés már talán nem is lehetne egyszerűbb. A lakosok több, mint 90%-nak van könnyen megközelíthető tömegközlekedési csomópontja, ami az autóhasználat csökkenésével jár. Nem lebecsülendő ez, mivel naponta 1,3 millió ember használja a tömegközlekedést, így a légszennyezettség is látványosan csökken.

A lakások és a házak otthonautomatikai felszereltsége is igen fejlett. Az energiafogyasztás leszorítása érdekében többen váltottak már otthonautomatikára és keltették életre otthonukat. A számtalan előnye mellett egy ilyen rendszerrel mindenki könnyen nyomon tudja követni a fogyasztás mértékét is akár, és világításszabályozás sem volt még egyszerűbb.