Amsterdam

Okos város, első rész – Amszterdam

Mi az „okos város”? Tettük már fel mi is ezt a kérdést. A válasz egyszerű! Az „okos városban” olyan aktuális információkat vegyítenek a modern technológiával, ami az életminőséget emeli magasabb szintre, csökkenti a károsanyag-kibocsájtást és csökkenti a felhasznált energiát. Számtalan módja van annak, hogy egy várost milyen módon lehet modernizálni, hatékonyabbá tenni. A témában az első cikkünk Hollandia fővárosáról, Amszterdamról szól!

Amszterdam a Holland Királyság fővárosa. Több, mint 800 ezer lakosa van, és híres arról, hogy élen jár az újítások terén. Egy nagy közös cél által vezérelve a város összeállt a legnagyobb vállaltokkal, a kormánnyal és természetesen a lakosokkal, hogy zöldebbé, élhetőbbé, „okosabbá” varázsolják a fővárost. A siker nem volt egyértelmű, de mégis sikerre vitték a kezdeményezést.

A projektek nagy része az elmúlt évek termése, és segítette a fővárost élhetőbbé tenni. Ha épp a ’Climate Street’-en (Klíma utca) jár, akkor a naprakész technikákat már ön is megcsodálhatja. A szemetet elektromos kukásautó szedi, a busz- és villamosmegállók, reklámtáblák és a világítások kizárólag napenergiával működnek, több ezer háztartás és üzletház teteje lett leszigetelve, így csökkentve a kiadásokat. A hatékonyságot látva az újító szellem szinte futótűzként terjed el a város többi részére.

Köztudott, hogy Amszterdam csatornahálózata nagyon kiterjedt. A vízi közlekedés mindennapi, és vannak családok is, akik hajókon élnek. A magas károsanyag-kibocsátás miatt a csatornák közvetlen közelében elektromos töltőállomásokat helyeztek el, amikre a hajók csatlakozni tudnak, és fel tudják tölteni az akkumulátorukat. Ez a megoldás felváltotta a dízel aggregátorok használatát, így a károsanyag-kibocsájtás radikálisan csökkent.

Több ezer háztartás lett automatikus kapcsoló és fényerőszabályzott, szuper alacsony fogyasztású LED világítással ellátva. Ezek mobiltelefonokhoz kapcsolódnak, így ellátva a tulajdonost aktuális fogyasztási adatokkal.

Több milliárd eurót fektettek az újításokba az elmúlt 4 év alatt, de mint minden okos befektetés, ez is a befektetés többszörösét fogja megtakarítani a városban az elkövetkezendő évtizedek alatt.

Korábbi cikkünkben olvashatja, hogy mennyire hatékonyan tud ön is energiát megtakarítani, ha az otthonát akár már csak egy kicsit is automatizálja!

Következő cikkünkben az osztrák fővárosról, Bécsről lesz szó. Tartson velünk!