A dolgok internete

A dolgok internete – V.

 

Ha esetleg nem olvasta az előző részeket, akkor kattintson (I. részII. részIII. részIV. rész) és kezdje azokkal.

A felhasználási területek napról napra változnak, bővülnek. Mivel ennyire megbízható, kiszámítható, és könnyen kezelhetővé teszi a “Dolgok Internete” az okos eszközöket, elkerülhetetlen volt, hogy az orvostudomány is felfedezze azt magának.

Részletes, és sikeres tanulmányok szólnak olyan felhasználási területről is, amikor a beteg agyának egy részét a “Dolgok Internete” segítségével összekapcsolják a művégtagjával, és azt irányítani tudja.

Olyan tanulmányok, fejlesztések is vannak már, amivel nanobotokat akarnak a DNS szerkezetbe juttatni úgy, hogy a hibás részeket javítani tudják a nanobotok. A nemzőképességet is javítani lehet olyan apró robotokkal, amik a hívimvarsejtet segítik a megfelelő helyre, és ott átadják a természetnek az irányítást. Ezen felül információkat kap az orvos a beteg állapotáról is. Mindenzt élőben, a “Dolgok Internete” segítségével.

Ha ezek a fejlesztések kicsit sci-fi filmbe illőek még, nem kell sokat várni, hogy arra a napra ébredjünk, amikor mindez, vagy akár ennél sokkal többet is ki tudjunk hozni a minket már drasztikusan körülvevő információ technilógiából.

A végső cél az a fejlesztésekkel kapcolatban minden területen, hogy emberi beavatkozás nélkül a gépek minél több információt gyűjtsenek, és azokat használják. Így nagy eséllyel tudna egy gép figyelmeztetni akkor is, ha javításra van szüksége, cserélni kell valamit benne, vagy épp hogyan lehet költség-, és üzemhatékonyabb.

Ha jól belegondolunk, akkor nincs határa annak, hogy hova fejlődhet a “Dolgok Internete”. Ez túl szép, hogy igaz legyen, hiszen itt is felmerül a kérdés, hogy az összegyűjtött információ kinek legyen a birtokában, milyen személyiségi jogokat sérthet azok felhasználása, és természetesen biztonsági kérdések is felmerülnek a fejlesztésekkel kapcsolatosan.

Abban egyetérhetünk, hogy a nagyon sok pozitív hatás mellett hamar el kellene dönteni, hogy milyen limitet szabjunk az információáradatnak, nehogy túl késő legyen.