iroda

Tűzbitonsági tippek

A fűtésszezon már egy ideje tart, és a gyertyás esték ideje is elérkezett.  Összeszedtük Önöknek egy csokorban, hogy milyen apróságokkal, praktikákkal tudják biztonságosabbá, és aggódásmentessé tenni ezt az időszakot.

Házszám: Apróság, de talán a legalapvetőbb dolog, hogy könnyen megtalálható, látható legyen a házszámunk. Ez akkor játszik kiemelten fontos szerepet, ha a tűzoltók vagy mentők értékes perceket tudnak megspórolni azzal, hogy nem keresgélik a környéken a házszámokat.

Tűzcsapok: Alkalmanként nézze meg, hogy a téli időszakban az utcai tűzcsapot nem takarja-e túl nagy hó. Ha igen, akkor vegye a fáradtságot, és takarítsa le. Életet menthet ezzel az aprósággal!

Tűz- és füstjelző: Korábbi cikkünkben bemutattuk a FIBARO tűzérzékelőt. Egy ilyen elhelyezése a konyhában vagy a kazánházban állandó felügyelet alatt tartja az adott helyiséget. Ha tűz ütne ki, akkor az Élő otthon rendszer részeként azonnal értesítést küld a telefonunkra, így nagyon nagy eséllyel hamarabb is tudunk cselekedni, mintha magunktól vennénk észre a bajt. Akkor általában már késő.

Szénmonoxid mérő: A rádióban egyre többet hívják fel az ember figyelmét, hogy megbízható, tanúsítvánnyal rendelkező eszközt vegyünk, és minden szezon előtt ellenőriztessük. Kiemelten fontos az eszköz megléte az olyan otthonokban, ahol gázzal fűtenek, gázzal főznek.

Tűzoltó készülék: Önnek van a lakásában? Ha nincs, akkor egy kis teljesítményű készülék is hatalmas segítség lehet, ha tűz van.

Menekülési útvonal: Kisebb otthonokban igen limitált a kijutási útvonalak sokszínűsége, így ha beütött a baj, akkor a lehető leghamarabb, és a lehető legrövidebb úton jussunk ki a szabadba. Nagyobb házakban, otthonokban érdemes kialakítani, vagy megegyezni abban, hogy milyen menekülési útvonalak elérhetők tűz esetén.

Speciális odafigyelés: Ha a tűzoltókat hívjuk a bajhoz, akkor mindenképpen hívjuk fel a figyelmüket arra, ha olyan speciális ellátást igénylő ember él velünk, akire fel kell készülniük. A fontosabb információk birtokában a mentés szakszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb módon folyhat.

Gondolkozzon el a fenti pontokon, és tegyen még ma azért, hogy ne érje kellemetlen meglepetés!