Hő- és füstelvezetés általános kisokos

Az RWA (hő- és füstelvezető) rendszereket arra tervezték, hogy elszívják a káros égéstermékeket és megakadályozzák azok levegőben való terjedését. Valamint láthatóvá teszik az útvonalakat mind a menekülők, mind a mentést/oltást végzők számára. Ezt típustól függően természetes levegőáramlással vagy motoros légáramoltató (elszívó vagy befúvó) rendszeren keresztül teszik. Így nemcsak füstmentes marad a menekülési és mentési útvonal, de az épületszerkezete sem rongálódik meg olyan mértékben, hogy az végzetes legyen, stabil marad, valamint a tűzoltóság munkáját is segíti a megfelelő látási és mentési viszonyok biztosításával.

Miért veszélyes a füst? 

A füstérzékelő hangjelzésen kívül információt küldhet a rendszer központjának

Mi a füst összetevője?

Minden füst szén-monoxidot, szén-dioxidot és szilárd részecskéket is tartalmaz. A füst különféle vegyi anyagokat is tartalmazhat, például aldehideket, savas gázokat, kén-dioxidot, nitrogén-oxidokat, policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH), benzolt, toluolt, sztirolt, fémeket és dioxinokat. Ezek károsak az egészségre és akár halálhoz is vezethetnek.

Mik a hő- és füstelvezetés alapelvei?

A természetes füst szellőztetés alapja a forró füstben rejlő felhajtóerő, valamint a füst és levegő légáramlási dinamikája. A mechanikus (gépi) rendszer meghajtott elemek segítségével, például ventilátorokkal éri el a füst mozgását, és lehetővé teszi, hogy a szellőzőnyílásokon keresztül a szabad levegőre távozzon az épületen kívül.

Hogyan mozog a füst egy épületen, szerkezeten keresztül?

Az épület mérete és szintjei is szerepet játszanak a füst mozgásában. Például alacsony épületekben a füst a légnyomásra és a hő konvekciós áramlására támaszkodik. A magas épületek nagyobb kihívást jelentenek a hő- és füstszabályozás valamint azok eltávolítása terén, mivel a függőleges légáramlás nehezíti a normál légáramlást és a légnyomást.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

RWA rendszerek típusai

A különböző épülettípusok és egyedi kialakítások eltérő füstszabályozási megoldást igényelnek a hatékony füstelszívás érdekében. Azonban két fő típus létezik: a természetes és a mechanikus hő- és füstelvezetés.

A természetes hő- és füstelvezetés közvetlenül vagy légcsatornán keresztül vezeti a szabadba a füstöt és természetes módon biztosítja a légpótlást, légmozgatás pedig a kialakuló hőmérséklet és nyomáskülönbség hatására jön létre.

A természetes megközelítésnek megvan az az előnye, hogy működéséhez csak az adott felületek nyitásához van szükség áramra, de a füst áramoltatásához  már nem kell, mivel a füst csak a saját felhajtóerejét használva távozik a nyílásokon. Csendes működést biztosít, hiszen nincs motor, ami hajtsa a rendszert, nincs korlátja hőmérsékletben csak az elvezető felület minősítése, és abban sem, hogy meddig működik. Mindeközben önkompenzálóak, hiszen minél melegebb a füst, annál hatékonyabban működik a szellőzés a hő felhajtóerejének növekedése miatt. Ugyanakkor ez a megoldás érzékeny a szélre, a kívülről érkező légnyomásra is.

A mechnikus rendszer a füst mennyiségétől függetlenül folyamatos és egyenletes ütemben szívják azt el. Arra tervezték ezeket a rendszereket, hogy egy meghatározott hőmérsékleten meghatározott időtartamon keresztül működjenek, vagyis például 300 Celsius fok esetén 1 órán át keresztül egyenletes ütemben szívják el a füstöt. Ahogy előző bekezdésben említettük, ez a funkció a természetes megközelítést nem korlátozza, viszont az egyenletes, folyamatos működés miatt a mechanikus megoldás nem érzékeny a szélre. Többszintes épületek esetében ezzel a típussal légcsatornák hozhatók létre, így az épület nagyobb területe bevonható a rendszerbe.

Ugyanakkor ez a megoldás árammal működik, vagyis energiaigényét folyamatosan biztosítani kell, valamint figyelemmel kell lenni az elemek meghibásodásának lehetőségére. Ez a rendszer nem teljesen zajmentes és az eszközök, elemek súlya miatt is fontos a megfelelő tervezés.

Azt, hogy mely típus milyen elemeket tartalmaz, Önnek nem kell tudnia. Ha szakértő csapat áll Ön mögött, akkor leveszik a válláról ennek a tehernek a súlyát, hozzáértőként alakítják ki és vizsgálják át a rendszert, biztosítják Ön és épülete számára a megfelelően működő hő- és füstelvezető rendszert, annak elemeivel együtt.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36 (70) 466 0659 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

Milyen gyakran kell ellenőrizni az RWA és a tűzjelző rendszer elemeit?

Elengedhetetlen és kötelező, hogy az RWA és a tűzjelző rendszereket évente hozzáértő személy karbantartsa. Ezenkívül heti és havi ellenőrzéseket is kell végezni annak biztosítása érdekében, hogy a rendszer egész évben teljes mértékben és folyamatosan működőképes legyen és megfelelően működjön. Ugyan ez sok alkalmat jelenthet, de megéri a fáradozást, hiszen több pozitívumot képes hozni, mint amennyi idő és energia befektetéssel járhat az Ön részéről.

Ezek csak néhány általános, érdemes tudnivalók a hő- és füstelvezetésről, hogy átgondolja, hogy milyen biztonságot tud hozni Ön számára is egy ilyen rendszer. A többit bízza ránk.