Egy nem átlagos tűzjelző rendszer

 

A Duna-part közvetlen közelében fekvő Szent Pantaleon Kórház új épülettel bővült, amely központi műtő- és diagnosztikai blokkal egészíti ki a meglévő kórházépületet. A projekt keretében a kórház főépületéhez csatlakozva egy új, a legmagasabb technológiai színvonalat igénylő, magas kockázatú, nagy hozzáadott értéket képviselő ellátásoknak és szolgáltatásoknak is helyet adó központi műtő-, központi sterilizáló-, központi intenzív ellátó egység és diagnosztikai blokk (Központi Technológiai Tömb) épült meg.

Az új épület pinceszintből, földszintből és 3 emeleti szintből áll. Az épület 8 tűzszakaszra osztott, összesen, mintegy 6 500m² alapterületű. Az új épület két szinten is átkötő hidakkal, közvetlen kapcsolattal rendelkezik a régi épülettömbbel.

A SMARTme Kft. szerepe az új épületben a tűzjelző rendszer tervezése, valamint kivitelezése volt. A tervezendő és kiépítendő tűzjelző rendszer megvalósításakor feltétel volt, hogy az új épületbe telepítendő tűzjelző alközpontok csatlakoztatva legyenek a Kórház egyéb területein már meglévő és üzemelő rendszereihez. Mindezeket szem előtt tartva, az épület védelmét kettő darab LST BC216-3-as típusú alközponttal terveztük meg. A két alközpontra összesen, 380 db optikai füstérzékelő, 1 db hősebesség érzékelő, 6 db légcsatorna érzékelő, valamint 75 hangjelző lett bekötve.

Az újonnan telepített LST rendszer sajátosságai a következők voltak, melyek a beüzemelés során nagyobb odafigyelést igényeltek, illetve részben újdonságok voltak a már eddig megismert tűzjelző központokhoz képest:

 

  • Az érzékelők címzése, külön programozói egységgel történik – nem DIP kapcsolókkal vagy tárcsás címző koronggal.
  • Az LST központcsalád System Sensor és Apollo érzékelőket képes lekezelni, illetve a System Sensor termékcsaládnak kifejezetten az LST számára gyártott kommunikációs protokollal bíró érzékelőit.
  • A jogszabályi kötelezettségeknek eleget téve, az új épületbe telepített két alközpontot egy un. grafikus felügyeleti rendszerrel integráltuk. Erre a célra a GamaNET – C4 Integrált Grafikus Felügyeleti Rendszerét hívtuk segítségül.
  • A Kórház portáján a 24 órás biztonsági szolgálat biztosított volt, ezért az újonnan kialakított GSS-NET (LST) hálózat kezelésére – ide a portára – egy távkezelőt helyeztünk el.

 

A teljes munka elvégzéséhez 5 hónap és 4 kollégánk szakmai tudása kellett. A rendszer élesztése, üzembe helyezése, valamint tesztelése – az érzékelő aljzatok felszerelését követően – 5 munkanapot vett igénybe.

Természetesen, mint minden nagyobb munkánál, itt sem volt hiány kihívásokban, nehézségekben, amiket a kollégáink rutinosan és gyorsan oldottak meg.

 

Fent a munkaközi képeket tekintheti meg.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36(20)369-8612 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!