Beléptető rendszer – miért és hol lehet rá szükség

Manapság már bármely irodaházba, munkavégzésre szolgáló területre, vagy akár egy társasházba belépni is csak engedéllyel lehet. A bejáratnál a korábbi évek klasszikus portaszolgálatát már felváltotta a vendégek fogadására szóló biztonsági szolgálat, már gépek és eszközök engedik be a belépésre jogosultakat.

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36(20)369-8612 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!

A mai beléptető rendszerek a vagyonvédelem részét képzik. A rendszer ellenőrzi, hogy a személy jogosult-e adott időpontban, az adott helyen, az adott kapun áthaladni. Másik nézőpont szerint pedig távol tartja egy adott tértől a belépésre nem jogosult személyeket. Vagyis egyszerre biztonsági és védelmi funkciót is betölt.


A beléptető rendszert ha egyszerűen akarjuk behatárolni, akkor azt mondhatjuk, hogy az elektronikai jelzőrendszer részei. Ha viszont figyelembe vesszük minden betölthető funkcióját, minden szerepét, akkor magukba foglalják az adott hely előírásait (pl. beazonosítás), a mechanikai védelmet (pl. a forgóvilla meggátolja az áthaladást) valamint a biztonsági szolgálat embereit (pl vagyonőr riasztása) is. Ezért egy beléptető rendszer az épület többi rendszeréhez kapcsolódva további lehetőségeket biztosít, és más rendszereket nem helyettesít. Hiszen egy kamerarendszerrel vagy egy behatolásjelző rendszerrel, esetleg egy munkaidőnyilvátartóval vagy más rendszerekkel kombinálva komplex vagyonvédelmet és kontrollt biztosít számunkra.

De hol van szükség beléptető rendszerre?


Minden olyan helyen, ahol valamiért követni és felügyelni szeretnénk a belépést.

Néhány példát hozunk erre:

Ilyen lehet, amikor védett terület biztonsága érdekében, olyan kulcsot szeretnénk adni a belépők kezébe, ami biztonságos és nehezen vagy egyáltalán nem hamisítható, ahol beazonosítani szeretnénk, hogy ki lép be, vagy csak számolni, hogy egy esetleges tűzeset során mennyi embert kell kimenekíteni, vagy vírus idején mennyit lehet beengedni még.

Hasznos, amikor több épületből áll egy vállalat területe, de belépési jogosultságot bizonyos helyekre nem adunk mindenkinek, és szükséges kizárni, hogy ez a jogosultság átruházható legyen más számára.

Ha munkaidőn kívül tilos tartózkodni a területen a beléptető rendszer nem engedi be a munkavállalókat. Olyan létesítményekben, ahol akár díj ellenében vagy tagság ellenében lehet csak belépni, és igénybe venni az ottani szolgáltatásokat. 

A példákból is látszik, hogy beléptető rendszerre a legtöbb épület, építmény, ingatlan esetében szükség van. Ezért már a tervezéskor érdemes szakértő ember segítségét kérni és felmérni az épület sajátosságait, meghatározni a belépési engedélyhez kötött területeket, számolni a belépésre jogosultak számával, behatárolni a különböző zónákat. Idejében vegyük fel a kapcsolatot ehhez a biztonságtechnikai rendszerekkel foglalkozó szakértővel!

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36(20)369-8612 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!