4 tipp az iroda biztonságáért

Kis- és középvállalkozások vezetői nem sajnálnak pénzt ölni a vállalkozásukba azok sikere érdekében. Valamiért mégis elmarad a megfelelő irodahelység kiválasztása, vagy a már meglelt iroda biztonságának fokozása. Ezért történhet meg lopás, betörés, vandalizmus, rongálás vagy valamilyen vagyoni veszteséggel járó káresemény.

Lássunk 4 ötletet arra, hogyan tudjuk fokozni az iroda biztonságát:

1. Ajtók és ablakok védelme

Legtöbbször nem fordítunk figyelmet az ajtók és ablakok minőségére. Ha záródik és nyitható is, akkor jók vagyunk, nem cifrázzuk túl az igényeket, így a biztonsági pontokat is figyelmen kívül hagyjuk néha a nyílászárók esetében. Ha már olyan irodát választottunk, ahol erre nem fordítottunk előzetesen figyelmet, akkor utólag próbáljuk meg ezt orvosolni.

Akár egy okos iroda kiegészítővel, amely figyel a nyílászárók nyitását vagy záródását, akár egy megerősített ajtó beépítésével, vagy egy üvegajtó esetében egy biztonsági rács felszerelésével, de az ablakokra is készíttethetünk egyedi mintájú védőrácsot. A legfontosabb, hogy érdemes megerősíteni a nyílászárókat vagy pedig folyamatosan figyelemmel kísérni. Bármi is van az irodánkban, az számunkra érték, és nagyon rosszul érintene, ha eltűnne.

2. Zár, ami okos; a zár, ami erős

Az ajtó minősége és megerősítése mellett a zárra is érdemes figyelmet fordítani. Ugyanis a zár lehet, hogy csak egy egyszerű, gagyi, könnyen feltörhető zár, amit azonnal le kell cserélnünk, de az is lehet, hogy a korábbi bérlőnél vagy tulajdonosnál van még kulcs a zárhoz, ami miatt szintén csere az első gondolatunk. Ha már cserélünk, fokozott biztonság érdekében szereljünk fel okos zárat.

Okos zárhoz nincs szükségünk fizikailag kulcsra, így nincs probléma, hogy valakinél ottmarad egy kulcs, vagy valaki elhagyja, otthon hagyja, nem lesz, amit lemásoltassanak, vagy ellopjanak munkavállalóinktól. Mindenki kap egy egyedi belépés kódot, és a munkaidő rögzítése is egy csapásra kész. Ha valaki elhagyja cégünket, nem kell visszaszolgáltatnia a kulcsot, mert csak töröljük a belépési kódját és már nem is tud ki-be mozogni.

3. Biztonsági kamera elhelyezése

Számtalan negatív dolog megtörténhet egy irodában és ha egy ilyen eseményt rögzít egy biztonsági kamera, akkor sokkal könnyebb lesz a dolgunk egy bűntény felderítésében. A megfelelő helyre felszerelt biztonsági kamera kiváló segítség egy bűntett után megtalálni az elkövetőt, egy lopás után gyanúsítottat találni vagy egy szerencsétlen eseményt végig pörgetni, hogyan is történt, ki és mit követett el.

Ugyanakkor nem csak az eset utáni felderítésben lehet segítségünkre, de akár egy rabló, betörő elijesztésében is. Hiszen, ha meglát a bűnöző egy kamerát, akkor már kétszer is meggondolja, hogy megéri-e a sok hűhót az adott iroda. El is riaszthatja még a tapasztaltabbakat is.

4. Értékek biztonságban

Legtöbb irodában, cégnél a bűnözők számára a legkecsegetetőbb a házi pénztár, utalványok vagy bármely más értékes eszköz. Normális emberi igény, hogy az értékeink biztonságban legyenek, hogy ne okozzon álmatlan éjszakákat, hogy az irodában hagyott értékek vajon reggel is ott lesznek-e még.

A készpénz tekintetében körültekintően tudunk eljárni, csak az arra felhatalmazott személy kezelheti, olyan helyen érdemes átszámolni, ahol nem látja senki és széfben kell tartani, aminek a kódját csak a megbízott tudja. Viszont drága eszközök vagy nagyértékű raktárkészlet esetén, el kell gondolkodni, hogyan helyezzük biztonságba. A munkanap végén akár ezen részleget további biztonsági kóddal ellátva lezárni, de figyelve arra, hogy az ablakból se lehessen rálátni az ott elzárt eszközökre.


Lehet eddig még nem történt semmilyen szándékos károkozás, de csak egyszer is bekövetkezik további vagyoni veszteséggel járhat, vagy akár a munkavállalók biztonságérzetén is lyuk keletkezhet. Kinek van kedve egy olyan helyen dolgozni, ahol betörhetnek? Ki meri ott hagyni a laptopját azon az asztalon, ahonnan elemelhetik? 

Önnek se kelljen ezt átélnie, gondoskodjon irodája biztonságáról!

Keresse szakértő kollégánkat Szikra Gábort a +36(20)369-8612 telefonszámon vagy írjon nekünk e-mailt!