Folytatás! Lengyel-szlovák együttműködés magyar mérnöki irányítás mellett

Elkezdett bejegyzésünket most folytatjuk.

Ott jártunk, hogy Megrendelői oldalról az a döntés született, hogy mindkét rendszer kiváltásra kerül egy megbízható, felhasználóbarát, stabil üzemű, integrált rendszerrel.

Az integrált behatolásjelző és beléptető rendszer SATEL (lengyel) típusú eszközökre épült fel. Ami az érdekességet adja, hogy az épület méretéből és tagoltságából adódóan a nagy SATEL központ is kicsinek bizonyult. Emiatt több SATEL nagy központot is le kellett tenni.

Mivel átkezelés nincsen a központok között, így azok elhelyezkedését nagyon alaposan kellett kiválasztani az általuk védendő területek miatt, ugyanis egy terület nem terjeszkedhet át több központra. Jóllehet a SATEL központok a DLOADX programmal egyszerűen és gyorsan felprogramozhatóak, mégis több központ esetén a felhasználói kódok és a beléptető-kártyák jogainak kezelése meglehetősen nehézkessé válhat.

Egyfelől a nehézkes kezelés kiküszöbölése végett, másfelől pedig az egész épületre kiterjedő integrált behatolásjelző és beléptető rendszer elérése érdekében a felszerelt SATEL rendszerek fölé telepítésre került egy C4 (szlovák) nevű grafikus épületfelügyeleti szoftver.

A C4 program úgy összefogja az alá felvett központokat, hogy a felhasználó egy rendszerként látja a házban lévő több központot. Ezen túlmenően a C4-ben elegendő egy felhasználónál beállítani, hogy melyik területeket kezelheti, mely belépési pontokon haladhat át. A továbbiakban a C4 szoftver összeválogatja, hogy melyik felhasználó hova jogosult, és csak az adott központba tölti le a személy jogait. Nem kell tudni, hogy az adott terület vagy belépési pont melyik központon van, mert a C4 összefogja és elintézi ezt a felhasználó helyett.

Ezen túlmenően a grafikus felügyelet részen, az alaprajzon elhelyezendő eszközök konfigurálásánál változtathatóak az ikonok, és az elforgatási szögük is. Számos esetben merült fel a megrendelői oldalon, hogy „igaz, hogy az infra abban a sarokban van, de nem arra néz”. A C4-et használva ennek a kérdésnek elébe lehet menni.

Hamarosan folytatjuk…