élő otthon

Élő otthon – Micsoda? – Első rész

Az Élő otthonok egy kicsit jövőbelinek, vagy épp ijesztőnek is hangozhatnak. Ennek ellenére ez ne vegye el kedvünket attól, hogy többet megtudjunk róluk. Olvassák a 2015-ben is, rendszeresen megjelenő cikkeinket a témában, és Önök is okosodjanak.

Az otthonok technikai fejlettsége manapság már nagyon különböző. Smart TV-k, tabletek, Wi-Fi-n keresztül kommunikáló eszközök, rendszerbe kapcsolható kamerák, riasztók és a lista szinte végtelen… De mégis sokakban felmerül a kérdés, hogy mikortól beszélhetünk Élő otthonokról, és azok miben különböznek azoktól a rendszerektől, amik csak összekötött eszközökből állnak.

Ha 1990 előtt született, akkor Önt is a Jetsons család vezette be a jövőbe, és az automatizált élet világába. A Jetsons családról írtunk korábban már egy terjedelmes cikket. Érdemes elolvasni!

2062-be repít a sorozat, és plafonba húzódó lapos TV-ket, mozgó járdákat, otthoni robotokat, hangvezérelt eszközöket és még egy úgynevezett „Foodarackacycle” gépet is megismerhettünk benne. Ez a szerkezet egy gombnyomásra az általunk kívánt ételt megcsinálta. Kényelmes, nemde?

2062 egy kicsit messzinek tűnik, és azt már látjuk, hogy addig nem kell várnunk, hogy Élő otthonunk legyen. Sőt! 1974-ben egy skót cég, a Pico Electronics, már piacra dobta az X10-et. Ez a rendszer már megengedte, hogy az összekapcsolt eszközök már a meglévő kábeleken keresztül kommunikáljanak egymással.

A Pico Electronicsról, és a híres X10-es rendszerről hamarosan bővebben beszámolunk.