Jetson család

Mit tanultunk A Jetson családtól?

Az otthonautomatika egy egyre mindennaposabb dologgá növi ki magát. Annak érdekében, hogy meg tudjuk jósolni, hogy milyen trendek lesznek érdekesek a jövőben, a múltba kell tekintenünk néha, hogy ötletet kapjunk, merre is tartunk valójában. A Jetson család egy amerikai televíziós rajzfilmsorozat, a Hanna-Barbera stúdió produkciója. Ahogyan a sorozatban az otthonautomatikát ábrázolták, sok gyerek és akkori felnőtt képzeletét ragadták magával. Azon gyerekek sokai közül került ki pár igen nagy és neves otthonautomatikai cég fejlesztője, akik ma meghatározzák a trendeket. Nézzük meg, hogy milyen napi dolgokat használt George Jetson, Jane Jetson, Judy és Elroy, amik a mese készülési ideje alatt a nézőnek még nagyon a „jövő” volt.

A lista természetesen nem teljes. Ez csak egy töredéke azoknak a technológiáknak, amik ma már a piacon elérhetőek!


Automata porszívók, automata takarító eszközök

Rosie! Ki ne emlékezne a robot bejárónőre, aki A Jetson családnak egy áldás volt. A robothölgy, aki mindent, és még talán annál egy kicsivel annál is többet megcsinált a családnak. Főzött, takarított és még a gyerekekre is vigyázott egyben. Nos, ha még itt nem is tartanak a fejlesztések, de a takarítási funkciót külön ellátó robot már szinte mindennapi dolog. Ha rákeresünk az interneten, akkor az árak igen változóak. Szinte minden nagy márkának megvan a saját kis robotja, aki a takarítást helyettünk végzi, amikor nem vagyunk otthon. Mindenhol kitakarít, felülettől szinte függetlenül és igen alaposan. Ezeknek a robotoknak egyetlen dolog jár a „chipjükben”. Mégpedig, hogy minden tiszta legyen! Ami még extra, hogy a töltéséről sem kell gondoskodnunk, mivel visszatalál a dokkolóba magától. Ha még nem is egy Rosie, de hatásos!

Hőmérséklet- és világításszabályozás

Ha egy részt is látott valaki a meséből, akkor biztos észrevette, hogy soha nem kapcsolgattak benne villanyokat, soha nem állítottak hőmérsékletet a termosztáton – igaz A Flintstone családban sem láttunk ilyeneket, de az érthető dolog. Egy gombnyomással az otthonuk tökéletesen be volt világítva, és a hőmérséklet is kellemes volt. A környezet, amiben a család élt, tökéletesen volt automatizálva egy kifinomult rendszeren keresztül. Ez a mostani irány is, sőt talán már ebben előrébb is jár a technológia. Ma már kábelek nélkül is tudnak egymással kommunikálni az otthoni eszközök. A világítást ugyanúgy, mint a hőmérsékletet, már bárhonnan tudjuk szabályozni, és ellenőrizni. Csak a kedvenc mobil eszközünk kell hozzá, és máris irányításunk alá tudjuk venni az otthonunkat.

Automata ételrendelés

A Jetson családnak nagyon könnyű dolga volt, amikor az étel elkészítésére, elfogyasztására, majd végül a takarításra került a sor. Bármit is szerettek volna enni, az egy gombnyomásra elérhető is volt. Amíg az asztalnál ültek, addig a villák, és a kanalak gondoskodtak arról, hogy minden a szájukba kerüljön. Így már csak a rágással, és talán egymással kellett foglalkozniuk. Ahogy befejezték az ebédet, egy lyuk jelent meg az asztalon, és „huss”, a maradékok és a kosz egyből el is tűnt. Ez aztán egy igazán jól megkoreografált rendszer!

Igaz, még nincs ilyen lehetőség a piacon, de egyes részei már régóta megtalálhatóak. Több nagy cég olyan megoldással állt elő, amik a hűtőnek adják át vásárlás lebonyolításának nemes feladatát is akár. Magyarországon egyre többet lehet hallani arról, hogy a heti vásárlást az interneten végzik a családok. Gyors, kényelmes, és nem kell sorban állni. A Wi-Fi-vel felszerelt hűtőkön elhelyezett érintőképernyőn kiválasztatjuk, hogy mit vásárolnánk, a rendelés elmegy, és szinte órákon belül az ajtónkon kopogtat a futár a vasárnapi ebéd alapanyagjaival. Ennél továbbmenve, vannak már olyan hűtők, amik leltárt készítenek a hűtőben található termékekről, figyelik a lejárat dátumát és figyelmeztetnek, ha valami lejáróban van. Egy okostelefon applikáció segítségével egy listát is készít nekünk, hogy milyen terméket kell legközelebb vennünk, ha épp a boltban járnánk. Ennyi nem elég? Olyan recepteket is fel tud ajánlani a rendszer, amiket a hűtőben lévő alapanyagokból könnyen el tudunk készíteni. Kényelmes? Kétség nem fér hozzá!

Egy kicsit még idegen

Egy teljesen automatizált otthon, ahol minden eszköz tud a másikkal kommunikálni, még a mai napig is egy kicsit futurisztikusnak, vagy álomszerűnek tűnhet a fogyasztók számára. A technológia már megvan arra, hogy életet leheljünk az otthonunkba. Hogy elfogadott és mindennapi legyen az otthonautomatika, idő kell. Minél többet olvas róla az ember, minél nagyobb mértékben kerül az előtérbe az a sok pozitívum, amit egy ilyen rendszer nyújtani tud, annál nagyobb lesz iránta a kereslet. Az előnyök listája szinte végtelen, mivel tökéletesen személyre szabhatóak a rendszerek.

Ha nem is szeretnénk olyan otthont, mint A Jetson családnak volt, de mégis érdekel minket az otthonunk biztonságosabbá, kényelmesebbé és energiatakarékosabbá tétele, akkor lehet, hogy elég csak egy távolról is irányítható termosztátot, világításszabályzást vagy éppen egy kamerarendszert telepíttetnünk. Adjunk időt magunknak, értsük meg a lényeget, használjuk, élvezzük, és tudjuk, hogy a bővítés lehetősége állandóan adott!