Led

LED történelem

Több, mint 30 éve vesz minket körül a LED, ami magyarul fénykibocsátó diódát jelent. Számtalan felhasználási területe vált már ismertté. Használták ipari rendszerek részeként, Hi-Fi-hez vagy akár autók fényszórójaként is. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, a LED technológia állandóan fejlődik. Az elmúlt évek eredménye, hogy a fehér LED fényt kibocsájtó dióda fényerejét már 130 lumen/watt-ra sikerült emelniük a fejlesztőknek. Ez egy olyan irány, ami mindenképpen a jövő technológiájában is megállja a helyét.

Több, mint 100 éve fedezték fel az elektorlumineszcenciát, ami ennek a technológiának az alapja. Az alábbi listában összeszedtem a legfőbb lépéseket a napjainkig, hogy hogyan is jutott ilyen magas szintre a LED technológia.

Történelemlecke a LED-ről:

1907 – Henry Joseph Round, brit tudós felfedezi, hogy fényt nyerhetünk szervetlen anyagokból, ha elektromosságot vezetünk rajtuk keresztül. Még ebben az évben megjelentet egy cikket az „Electrical World” nevű magazinban. A nagy felfedezés ellenére sincs ideje elég időt tölteni a tökéletesítéssel, mert a tengerészetnek fejleszt. A felfedezése, és a további kutatások ezen a területen hamar a háttérbe szorulnak.

1921 – Az orosz Oleg Lossew mélyebben beleássa magát a kutatásokba.

1935 – A francia fizikus, Georges Destriau felfedezi a cink szulfát fénykibocsátását. Orosz kollegája tiszteletére elnevezi ezt a fényt „Lossew fény”-nek. Georges Destriau-t tartják az elektrolumineszcencia atyjának.

1951 – A tranzisztor feltalálása mérföldkőnek számított a félvezetők vizsgálatánál. Lehetővé teszi a fénykibocsátás leírását.

1962 – Az amerikai Nick Holonyak-nak köszönhető az első piros LED (GaAsP) fényforrás kifejlesztése. Ez volt az első szemmel látható LED fényforrás, és innentől számítható az ipari LED gyártása.

1971 – Új félvezető anyagok kifejlesztésével, új színű LED fényeket kezdtek el gyártani. Zöldet, narancsot és sárgát. A LED hatékonysága és hatásossága nő.

1993 – A japán Shuji Nakamura kifejleszti az első ragyogó kék LED-et és egy nagyon hatékony LED fényforrást a zöld színspektrumban. Egy kis idővel később a fehér színű LED fényt is kifejleszti.

1995 – Az első fehér fény, amint lumineszcencia átalakításból nyernek, bemutatásra kerül. Két év múlva a fogyasztók által is elérhető.

2006 – Az első 100 lumen/W fényerejű diódát létrehozzák. A hatékonyságával csak a takarékos izzók vetekszenek.

2006 – LED-ek, meghatározott színekben, olyan hatalmas fényerővel is sikeresen kísérleteznek, mint a 250 lumen/W. Hatalmas lépésekkel halad előre a fejlesztés, és mi csak csodáljuk tovább!